Bölöni out en Vanhaezebrouck in?

13-09 09:59

Bölöni out en Vanhaezebrouck in?

Meestrijden voor de landstitel, de groepsfase in de Champions League halen, de Beker van België winnen. AA Gent moest dit seizoen de lat weer een tikje hoger leggen. Al snel stroomden de eerste nieuwkomers toe. De Buffalo’s moesten klaar zijn voor de start van het seizoen. Een trainerswissel en een 3 op 15 later hangt er elektriciteit in de lucht.

Volgens voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie was Jess Thorup te lief. Hij wou te populair zijn, bij de spelers en de fans. Het abrupt afgebroken seizoen 2019-2020 eindigde met twee nederlagen. Het nieuwe seizoen begon met twee nederlagen. Dat AA Gent pas Jonathan David verkocht had, dat telde niet mee.

Jess Thorup vloog buiten en Laszlo Bölöni wandelde de Ghelamco Arena binnen. “Neen, dit is geen stijlbreuk”, opperden de beleidsmakers. “Ja, dit is een stijlbreuk”, klonk het bij een groot deel van de fans en analisten.

Van zelf het initiatief nemen, en op zoek gaan naar goals, naar voetballen vanuit de organisatie. Meer op de tegenaanval. “Je kan ook genieten van een goede tackle”, merkte de 67-jarige Roemeen op.

Woorden die lange tijd gesmaakt werden bij Antwerp FC. Na jarenlang kommer en kwel in de tweede afdeling. In het derde seizoen klonk er steeds meer kritiek. Antwerp moest aantrekkelijker voetbal brengen. Voorzitter Paul Gheysens en sportief directeur Luciano D’Onofrio dachten daar ook zo over. Het was tijd voor een andere trainer. Een moderne coach, zoals dat vandaag heet.

Eupen niet doorgelicht

Wie leidde Laszlo Bölöni naar AA Gent? Voorzitter Ivan De Witte was de koning te rijk toen Bölöni een contract tekende. “Ik wenste al jaren met hem samen te werken”, luidde de uitleg.

AA Gent trok al elf nieuwe spelers aan. Goed voor een investering van 15,2 miljoen euro. Ongeveer de helft van de recordtransfer van Jonathan David vloeide al terug weg. Laszlo Bölöni dringt aan op extra transfergeweld. Hij mist nog wat spelers die in zijn concept passen.

Een speelwijze die niet bij AA Gent past. Roman Yaremchuk maakte duidelijk wat er in de spelersgroep leeft. Alessio Castro-Montes gaf aan dat Yaremchuk geen ‘cavalier seul’ is.

In de aanloop naar de levensbelangrijke wedstrijd tegen Rapid Wien sloeg AA Gent nogmaals een slecht figuur. Nul punten in Eupen. Slechts bij vlagen goed voetbal. Vanuit de spelersgroep lekte weer wat pijnlijke informatie naar de media. Bij de voorbereiding op Eupen-Gent ontbrak een analyse van de tegenstander. Olie op het vuur.

De Decker of Balette

“De club staat onder zware hoogspanning”, stelt Sporza-reporter Tom Boudeweel. “Zitten Ivan De Witte en Michel Louwagie wel nog op dezelfde golflengte?”

3 op 15, pijnlijke cijfers voor een zogenaamde titelkandidaat. Wat als AA Gent dinsdag ook een kruis mag maken over de Champions League-droom?

Niet toevallig klinkt de naam van Hein Vanhaezebrouck. Na een medische ingreep kan hij in de eindejaarsperiode terug aan de slag als trainer. Vanhaezebrouck heeft honger. Hij wil de draad terug oppikken. Hij wil zijn imago terug opfrissen. Het ontslag bij RSC Anderlecht is verteerd.

Dan moet AA Gent wel nog een drietal maanden verder met Laszlo Bölöni. Met een soort voetbal dat niet eigen is aan AA Gent en dat niet bij het beschikbare spelersarsenaal past. Valt die combinatie lang te rijmen?

De Buffalo’s hebben nog wat opties. Assistent-trainer Wim De Decker heeft een trainersdiploma op zak. Peter Balette zou zijn rol van technisch directeur even wisselen voor een interim-trainersjob. De Limburger deed dat al vaker bij AA Gent.

Laszlo Bölöni ontslaan, zou echter gezichtsverlies betekenen voor de clubleiding. Er hoort ook weer een gepeperde factuur bij.

Afwachten wat de toekomst brengt. Dinsdag is het KAA Gent-Rapid Wien. Er staat niet alleen veel geld op het spel…

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Na enkele mindere seizoenen strijdt Anderlecht terug mee voor de prijzen. Dat heeft een positieve...

VIDEO: Maak kennis met Wembley

VIDEO: Maak kennis met Wembley

De Rode Duivels spelen dinsdagavond tegen Engeland in het Wembleystadion. De bal ging er voor...

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

De reguliere competitie zit erop. Er vielen liefst elf trainerswissels te noteren in de Jupiler...

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

VIDEO: Recuperatietraining Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in Tubeke voor op de oefeninterlands tegen Ierland en Engeland....