Brüls gouden transfer voor STVV

05-04 10:15

Brüls gouden transfer voor STVV

De supporters van STVV verkozen Christian Brüls voor de derde keer tot speler van de maand. De kans dat hij zondag de trofee van ‘Verdienstelijkste Kanarie van het Seizoen’ van het supportersverbond Spionkop Geel-Blauw mag ontvangen, is dan ook groot. Dat zou een mooie revanche zijn op iedereen die hem uit het oog verloren was of zelfs al had afgeschreven.

KFC Grün-Weiss Amel was zijn eerste club. Christian Brüls belandde wat later bij de jeugd van KAS Eupen, haalde er de eerste ploeg en trok in de zomer van 2008 naar het Turkse Trabzonspor. Daar hoorde een transfersom van 50.000 euro bij. Er volgde een uitleenbeurt aan MVV. Trabzonspor liet Brüls in 2009 transfervrij vertrekken. Na een avontuur bij KVC Westerlo gooide AA Gent 1,2 miljoen euro op tafel.

Na een uitleenbeurt aan Stade Rennes volgde er eentje aan Standard Luik. In januari 2017 keerde Christian Brüls terug in Eupen om zes maanden later bij het Cypriotische Pafos FC aan de slag te gaan. Hij viel enkele maanden zonder club en kreeg een nieuwe kans in Westerlo. Veel aandacht was er niet. Op 4 januari 2021 klaarde de hemel op: STVV haalde Brüls naar Stayen voor 300.000 euro.

Bij zijn vorige clubs viel vaak te horen dat Brülske te weinig regelmaat bracht. Het ene moment een begenadigde voetballer, twee tellen later bijna onzichtbaar op het veld. Brüls en STVV is een ‘perfect match’.

STVV stond er vorig seizoen niet goed voor. Brüls hielp de Kanaries mee uit de penarie en kwam in veertien wedstrijden aan één doelpunt en twee assists. Onder de leiding van Bernd Hollerbach komt Christian Brüls nog meer tot zijn recht. Werkkracht gekoppeld aan technisch vernuft. Ongrijpbaar voor de tegenstander. Inzakkend op links of rechts, plots vooraan opduikend. Wat lager spelend op het middenveld, met een verraderlijk afstandsschot in de voeten. Links of rechts, dat maakt weinig uit. De cijfers spreken voor zich: zeven doelpunten en zes assists in 32 competitiematchen.

“Wat Brüls allemaal laat zien, de beste man op het veld”, vertelde Hein Vanhaezebrouck in december. “Hij flikt dat iedere keer als hij tegen Gent speelt. Hij strooit met passes met links, met rechts, je moet negentig minuten opletten met hem. Zelfs voor een coach van de tegenpartij is dit genieten.”

De 33-jarige Christian Brüls lijkt net zoals de beste fles Pomerol beter met de jaren. Treedt hij bij STVV in de voetsporen van Danny Boffin, die in de nadagen van zijn spelerscarrière dat tikje extra bleef brengen. Brüls ligt nog een seizoen onder contract. De gesprekken over een nieuwe verbintenis lopen. In de wetenschap dat er behoorlijk wat clubs nog wat in de meertalige speler uit Eupen zien.

LEES MEER OVER:

Christian Brüls

STVV

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...