EXCL: Brys over ‘Rode Duivel’ De Norre

14-03 18:23

EXCL: Brys over ‘Rode Duivel’ De Norre

Bondscoach Roberto Martinez stelde dat een vijftal spelers uit de Jupiler Pro League kans maken op een selectie voor de Rode Duivels. Daar hoorde Casper De Norre bij. Marc Brys had de flankverdediger dit seizoen onder zijn hoede, tot hij de overstap maakte van STVV naar Racing Genk.

“Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht”, vertelt Marc Brys aan Voetbalbelgie.be. “Ik vind het fantastisch nieuws om te horen. Als één jongen het verdient is het Casper wel. Hij heeft een schitterende combinatie van werklust, intelligentie en doorzettingsvermogen, en dat vertaalt zich op de grasmat.”

De STVV-trainer vindt de evolutie van Casper De Norre opmerkelijk. “Hij is als een raket de lucht ingegaan. Vorig jaar is hij bij STVV in de ploeg gekomen. Hij was een offensieve middenvelder en kreeg een kans als back. Uit noodzaak. Casper liet vorig seizoen al mooie dingen zien. Dit seizoen behoorde hij tot de sterkhouders. Hij heeft een geweldige transfer kunnen maken naar KRC Genk en ik denk dat Philippe Clement ook op een goede manier met hem omgaat.”

“Casper ontwikkelt zich verder, en blijft zich aanpassen aan het niveau. Twee jaar geleden voetbalde hij nog in de amateurliga (ASV Geel, nvdr.) en nu voetbalt hij bij de beste ploeg van het land. Als de bondscoach je bij de vijf beste Belgische spelers van de nationale competitie rekent, kan je echt wel spreken van een geslaagd parcours”, zegt Brys lovend.

Een marge om beter te worden is er volgens Brys nog altijd. “Dit jaar heeft hij scorend vermogen en assists aan zijn spel toegevoegd. Zijn loopacties zijn beter, plus zijn flexibiliteit, aanpassingsvermogen en onverzettelijkheid vallen op. Dat charmeert de mensen. Hij is nog altijd erg jong en zal ongetwijfeld nog veel ervaring opdoen.”

“Iedereen won, behalve de trainer”

Ook de persoonlijkheid van Casper De Norre spreekt Marc Brys aan. Ik vond hem heel coachbaar, heel rustig ook. Hij gaat uit van zijn eigen kwaliteiten en kan die goed inschatten.

“Bij de Rode Duivels zou ik hem linksachter zetten, als ze daarmee zouden spelen toch. En anders op de linkerflank, wat hij bij ons veelvuldig heeft gedaan. Links is zijn positie. Hij is rechtsvoetig en kan daar veel meer rendement halen door zijn snijacties. Dat is zeer moeilijk te bespelen voor de tegenstanders.”

Casper De Norre trok de deur op Stayen achter zich dicht en trok in januari een shirt van KRC Genk aan, de aartsrivaal. Brys had De Norre liever het seizoen zien uitdoen bij de Kanaries. Als Roberto Martinez De Norre opneemt, zal Brys een applausje maken. Hij gunt het De Norre van harte.

“Natuurlijk was het een verlies, zoals elke speler een groot verlies is. Je werkt er van dag één mee samen, kneed iets en dan vallen er één of twee schakels weg. Dat is een groot verlies, maar langs de andere kant staan er dan andere mensen op en grijpen zij hun kans met twee handen. Dat biedt ook weer perspectieven. Ik denk dat Casper die hele mooie transfer verdiende. En de prijs was ook economisch perfect. Iedereen won, behalve de trainer (lacht).”

“Hij verdient ook een selectie”

Marc Brys ziet nog een speler bij STVV die in aanmerking kan komen voor de Rode Duivels. “Ik weet niet of het zal lukken, maar Kenny Steppe draait een geweldig seizoen. Hij is enorm gegroeid qua persoonlijkheid, voelt zich echt heel belangrijk en is dat ook. Dat brengt hem tot een hoger niveau. Volgens mij heeft elke ploeg een keeper nodig die een bal goed kan pakken, maar ook kan meevoetballen. Dat doet Kenny Steppe heel goed.”

De toekomst van de Rode Duivels ziet er volgens Marc Brys rooskleurig uit. “Ik denk dat er genoeg talent is ja. Zeker als je naar de beloften kijkt. Het zal moeilijk zijn om de plaats van Marouane Fellaini en Mousa Dembélé in te vullen, maar nu is de tijd gekomen dat er andere jongens moeten opstaan en dat zal ook wel gebeuren. Je moet er niet aan twijfelen dat we de komende jaren nog een goed elftal zullen hebben.” Misschien binnenkort al met Casper De Norre erbij…

De Rode Duivels spelen op donderdag 21 maart in Brussel tegen Rusland. Drie dagen later volgt de twee EK-voorrondematch in en tegen Cyprus.

Nieuwsbrief

Specials

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...