Club Brugge straks een zusterclub?
Dat Cercle Brugge een zusterclub werd van AS Monaco kon op hoongelach bij Club Brugge rekenen. Bart Verhaeghe uitte vorig jaar stevige kritiek aan het adres van Union Saint-Gilloise, dat via eigenaar Tony Bloom banden heeft met Brighton & Hove Albion. Maar wat als Club Brugge straks ook onderdeel wordt van een zogenaamd voetbalimperium?
De NV Grizzly Sports, met onder meer voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert, stelt het pakket van bijna 72% van de aandelen te koop. Ze hopen ruim 200 miljoen euro te kunnen opstrijken.
“Weinig Vlaamse groepen hebben die financiële slagkracht. Dus dan zit je al snel op de piste van buitenlandse investeerders”, stelt sporteconoom Wim Lagae, professor aan de KU Leuven, tegenover Sporza. Hij ziet drie mogelijkheden:
- “Rendementszoekers: Er zijn steeds meer Amerikaanse groepen op de voetbalmarkt, kijk maar naar Standard, Oostende en SK Beveren.”
- “Multi-voetbalgroepen, die verschillende clubs in hun portfolio hebben zitten. Union zit in het netwerk van Brighton en Vincent Tan heeft naast KV Kortrijk ook Cardiff en Sarajevo in handen.”
- “De Golfstaten die zich met diverse motieven vermengen in de voetbalbusiness, zoals Qatar bij PSG.”
Lagae verwacht niet dat een Belgische investeerdersgroep het roer over zal nemen. “Ik denk dat het rendementszoekers of netwerken zullen worden bij Club Brugge.”
Bart Verhaeghe en zijn zakenpartners doen voor de verkoop van hun aandelen beroep op de Raine Group. Die Amerikaanse investeringsbank bemiddelt nu ook bij de verkoop van Manchester United. De Red Devils zijn nu in handen van de Amerikaanse familie Glazer. Vorig jaar waren ze betrokken bij de overname van Chelsea door de Amerikaan Todd Boehly.