Code rood bij Antwerp FC: uitstel betalingen!

11-01-2024 08:50

Code rood bij Antwerp FC: uitstel betalingen!

Sportief en financieel verval. Een verouderd stadion. Jarenlang was het kommer en kwel bij het stamnummer 1. Paul Gheysens nam Antwerp FC over en pompte veel geld in de club. Zijn doel: zo snel mogelijk prijzen pakken. Antwerp diende zo snel mogelijk mee te tellen. Anno 2024 heeft weelde en grootspraak plaatsgemaakt voor grote kopzorgen.

Antwerp trok spelers als Radja Nainggolan, Vincent Janssen of Toby Alderweireld aan. Spelers die met hun ervaring voor een sportieve impuls konden zorgen. Er volgde snel Europees voetbal. Vorig seizoen won Antwerp opnieuw de Beker van België en kroonde het zich (eindelijk) terug tot kampioen.

Toen was al duidelijk dat er iets niet goed zat. Voorzitter en eigenaar Paul Gheysens moest een nieuwe kapitaalsinjectie in Antwerp FC doorvoeren. Eentje van 47,5 miljoen euro. Een half jaar later is dat geld nog niet overgemaakt.

Bij de kampioenenviering haalde hij voor de camera’s zwaar uit naar Tanja Mintjens, eigenaar van een deel van de stadiongronden, en deelde ook een tik aan burgemeester Bart De Wever uit. Het had veel weg van paniekvoetbal.

Maanden later is sprake van een zekere zin van paniek. Het geld is op. Spelers en medewerkers moeten wat langer op hun centen wachten. De eindejaarspremies volgen later. Meerdere leveranciers kregen een vraag tot uitstel van betaling.

Antwerp is de enige van de zestien eersteklassers die niet naar Spanje, Turkije, Tunesië, Duitsland of Nederland is vertrokken. De Great Old werkt een winterstage naast het Bosuilstadion af. Bij vriestemperaturen. Er is geen budget om andere oorden op te zoeken.

Overname

Tanja Mintjens gaf bij de discussie over de uitbouw van het stadion aan dat ze vreesde voor een verkoop van Antwerp FC aan een buitenlandse partij. Er duiken steeds meer dergelijke geruchten op. Bouwgroep Ghelamco zit in zwaar weer. Paul Gheysens heeft geen geld klaar liggen om verder te investeren in voetbal, media of paarden. Het is alle hens aan dek.

Schiet Fernand Huts Antwerp FC financieel te hulp? Ineos investeerde in het wielrennen en kocht recent 25% van de aandelen van Manchester United. Het bedrijf krijgt een vergunning voor een nieuwe installatie in Antwerpen.

Autobandendistributeur Deldo wordt ook genoemd, in combinatie met Tanja Mintjens. Deldo hoort toe aan de familie van Jozef Delcroix. De broer van voormalig minister van landsverdediging Leo Delcroix. De ‘Rijkste Belgen’ plaatst de familie Delcroix op de 41ste plaats op de ranglijst van rijkste Belgen. Het vermogen wordt op ruim een miljard geschat.

Overmars

Paul Gheysens zag het groot, groter, grootst. Marc Overmars vloog buiten bij Ajax vanwege grensoverschrijdend gedrag. Overmars kreeg bij Ajax 400.000 euro netto plus bonussen. Antwerp bood de voormalige international een brutoloon van ruim 1 miljoen euro plus bonussen.

Overmars merkte in mei 2022 op dat Antwerp het over een andere boeg diende te gooien. “Er is misschien te veel geld geïnvesteerd in spelers”, gaf hij aan. Antwerp moest verder kijken dan sportief succes op korte termijn. De Great Old zou, net als 95% van de andere voetbalclubs, geld moeten ophalen via de transfermarkt. Spelers opleiden of aankopen en ze met winst van de hand doen.

De verkoop van Willian Pacho en Gaston Avila afgelopen zomer was een stap in die richting. Antwerp kreeg 21,5 miljoen euro binnen en gaf de helft terug uit. Ondertussen bleven de kosten echter oplopen en bleef de beloofde kapitaalsinjectie uit.

foto DC | www.voetbalbelgie.be

Paul Gheysens droomde luidop van overwinteren in de Champions League. 10 tot 15 miljoen euro extra. Antwerp bleek echter – zoals Marc Overmars aangekondigd had – sportief nog niet klaar voor dat verhaal.

Bovenop die financiële zorgen volgt een schorsing tot november 2024 voor Marc Overmars. Een mokerslag voor de Royal Antwerp FC. Dan gaat het niet alleen om het imago. Overmars haalde grote geldsommen voor Ajax binnen op de transfermarkt. Een levensader voor Antwerp. Kunnen ze die weg succesvol bewandelen zonder de expertisen en contacten van Overmars? Er is snel geld nodig…

Radio 1 contacteerde Paul Gheysens om zijn mening te geven over de financiële problemen en de aanzwellende geruchten over een mogelijke verkoop van Antwerp FC. Ze kregen drie woorden terug: “Niet te koop”.

Verkoop

Antwerp zal in deze wintermercato geld moeten tanken op de transfermarkt. Ze hopen een goed bod binnen te krijgen voor Jean Butez. Mandela Keita duikt minder bij de transfergeruchten op. De middenvelder verdween wat uit beeld na een flinke portie blessureleed.

Trainer Mark van Bommel hoopt dat Antwerp voldoende middelen weet te vinden om Arthur Vermeeren niet te gelde te moeten maken. Met of zonder Vermeeren op het veld, dat scheelt. Bij de hervatting van de trainingen gaf Van Bommel aan dat hij wel rekening moet houden met uitgaande transfers.

De Great Old staat zesde met één punt voorsprong op Cercle Brugge. Het wordt nog bikkelen om Play-off 1 te halen. Een nieuw Europees ticket is broodnodig om voldoende inkomsten te genereren. Een vertrek van Arthur Vermeeren zou dat streven nog moeilijker maken. (DC)

Antwerp verkoop Vermeeren?
www.voetbalbelgie.be | foto DC

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Zij aan zij, man, vrouw, alle leeftijden. Soms aangevuurd door een fan met doedelzak. De...

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Na een onverdiende 0-1 nederlaag tegen Slowakije moeten de Rode Duivels vol aan de bak...

BEKIJK: Nieuwe gezichten op training STVV

BEKIJK: Nieuwe gezichten op training STVV

“We mikken op een plaats in de Europe Play-offs”, luidt de ambitie van de nieuwe...

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

Ruim 12.000 Belgische fans reisden naar Frankfurt over. België speelt er tegen Slowakije. De eerste...