Luciano D’Onofrio opnieuw in opspraak: 9,5 miljoen verduisterd?

09-12-2022 10:07

Luciano D’Onofrio opnieuw in opspraak: 9,5 miljoen verduisterd?

57 verdachten in de zaak Propere Handen, ook gekend als Operatie Zero. Onder meer Bart Verhaeghe en Michel Louwagie troffen een schuldregeling. Niet het enige schandaal in het voetbal. Er duikt ook nieuws op over Luciano D’Onofrio.

De 67-jarige Italiaan speelde bij onder meer FC Winterslag en Portimonense. Luciano D’Onofrio moest na een driedubbele beenbreuk een punt achter zijn spelersloopbaan zetten. Hij kon bij Internazionale aan de slag als assistent-manager en werkte daarna als manager van FC Porto. D’Onofrio koos in 1991 voor het makelaarschap en begeleidde onder meer Didier Deschamps en Zinédine Zidane. Tussen 1998 en 2011 bepaalde hij het sportieve beleid bij Standard Luik. Tussen 2017 en 2021 was hij sportief directeur bij Antwerp FC.

D’Onofrio kwam meermaals in opspraak: valsheid in geschrifte, witwaspraktijken, belastingontduiking. In 2007 kreeg hij een celstraf van twee jaar opgelegd in Frankrijk, waarvan zes maanden effectief. Daarbij ging het over verdachte geldstromen bij Olympique Marseille.

Nieuw schandaal

Hij komt opnieuw onder vuur te liggen. Volgens RTBF en Vif zou Luciano D’Onofrio tussen 2014 en 2018 ruim 9,5 miljoen euro via buitenlandse rekeningen hebben ontvangen. Die genoemde media kregen documenten in handen waarbij de frauduleuze financiële transacties via zijn bankrekening en die van zijn bedrijf Podium in beeld komen.

Een deel van die miljoenensom werd witgewassen met de aankoop en verkoop van peperdure horloges, luxueuze voertuigen, immobiliën, aandelen en een schilderij van Vincent Van Gogh.

“Een deel van het geld dat op D’Onofrio’s bedrijfsrekening kwam, was afkomstig van het Portugese bedrijf GestiFute, eigendom van spelersmakelaar Jorge Mendes, en twee bedrijven van Joao Almeida, een andere Portugese makelaar.”

Mendes doet onder meer dienst voor Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Ruben Dias, Sergio Conceiçao (ex-Standard) of José Mourinho.

In het rapport staat vermeld dat een groot deel of zelfs de volledige som van die 9,5 miljoen euro “voortkwam uit georganiseerde misdaad in verband met de Football Leaks-zaken”.

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

Thorsten Fink houdt een goed gevoel aan de voorbereiding over. “We zullen klaar zijn voor...

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Menig supporter van STVV maakte zich of haar zorgen. Na het vertrek van Matte Smets,...

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

48 jaar in tweede of derde klasse. Union St-Gilloise keerde na die ellenlange tijd niet...

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Anderlecht moet verder zonder Zeno Debast. Sporting CP betaalt 15,5 miljoen euro. Als de Rode...