Luciano D’Onofrio opnieuw in opspraak: 9,5 miljoen verduisterd?

09-12-2022 10:07

Luciano D’Onofrio opnieuw in opspraak: 9,5 miljoen verduisterd?

57 verdachten in de zaak Propere Handen, ook gekend als Operatie Zero. Onder meer Bart Verhaeghe en Michel Louwagie troffen een schuldregeling. Niet het enige schandaal in het voetbal. Er duikt ook nieuws op over Luciano D’Onofrio.

De 67-jarige Italiaan speelde bij onder meer FC Winterslag en Portimonense. Luciano D’Onofrio moest na een driedubbele beenbreuk een punt achter zijn spelersloopbaan zetten. Hij kon bij Internazionale aan de slag als assistent-manager en werkte daarna als manager van FC Porto. D’Onofrio koos in 1991 voor het makelaarschap en begeleidde onder meer Didier Deschamps en Zinédine Zidane. Tussen 1998 en 2011 bepaalde hij het sportieve beleid bij Standard Luik. Tussen 2017 en 2021 was hij sportief directeur bij Antwerp FC.

D’Onofrio kwam meermaals in opspraak: valsheid in geschrifte, witwaspraktijken, belastingontduiking. In 2007 kreeg hij een celstraf van twee jaar opgelegd in Frankrijk, waarvan zes maanden effectief. Daarbij ging het over verdachte geldstromen bij Olympique Marseille.

Nieuw schandaal

Hij komt opnieuw onder vuur te liggen. Volgens RTBF en Vif zou Luciano D’Onofrio tussen 2014 en 2018 ruim 9,5 miljoen euro via buitenlandse rekeningen hebben ontvangen. Die genoemde media kregen documenten in handen waarbij de frauduleuze financiële transacties via zijn bankrekening en die van zijn bedrijf Podium in beeld komen.

Een deel van die miljoenensom werd witgewassen met de aankoop en verkoop van peperdure horloges, luxueuze voertuigen, immobiliën, aandelen en een schilderij van Vincent Van Gogh.

“Een deel van het geld dat op D’Onofrio’s bedrijfsrekening kwam, was afkomstig van het Portugese bedrijf GestiFute, eigendom van spelersmakelaar Jorge Mendes, en twee bedrijven van Joao Almeida, een andere Portugese makelaar.”

Mendes doet onder meer dienst voor Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Ruben Dias, Sergio Conceiçao (ex-Standard) of José Mourinho.

In het rapport staat vermeld dat een groot deel of zelfs de volledige som van die 9,5 miljoen euro “voortkwam uit georganiseerde misdaad in verband met de Football Leaks-zaken”.

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Geen Noa Lang meer in de Belgische Jupiler Pro League. Calvin Stengs en Mike Trésor...

Club Brugge 3 goals per wedstrijd

Club Brugge 3 goals per wedstrijd

Sporting Charleroi kwam twee keer op voorsprong, Club Brugge won met 4-2. Igor Thiago, Brandon...

FOTO’S: STVV’ers naar Genk om Japan te steunen

FOTO’S: STVV’ers naar Genk om Japan te steunen

Japan speelde tegen Turkije in Genk. Enkele duizenden Japanners waren uit meerdere Europese landen naar...

Romelu Lukaku zit bijna in de top 10

Romelu Lukaku zit bijna in de top 10

Met of zonder wedstrijdritme, Romelu Lukaku blijft belangrijk voor de Rode Duivels. De 30-jarige trapte...

Wat is er van Vadis Odjidja?

Wat is er van Vadis Odjidja?

“Aan alle mooie liedjes komt een einde”, pinkte Vadis Odjidja begin juni een traan weg....