Dit zijn de hogere vergoedingen voor scheidsrechters en de VAR

10-10-2023 16:07

Dit zijn de hogere vergoedingen voor scheidsrechters en de VAR

Er werd gedreigd met een staking. De KBVB en Pro League bereikten echter een akkoord over een hogere verloning voor de scheidsrechters, lijnrechters, VAR en andere assistenten in het profvoetbal in België.

De scheidsrechters, lijnrechters en vierde officials gaan meer verdienen in de Jupiler Pro League. Voor het hoofd van de VAR zit er per wedstrijd 880 euro in. Bijna een verdubbeling. Ook in de Challenger Pro League gaan de verdiensten in de arbitrage omhoog.

Het strategisch plan gaat meteen in en heeft als horizon 2026. Zo wordt de verhoging van de wedstrijdpremies retroactief ingevoerd vanaf 1 juli 2023 en start de KBVB het traject voor de vorming van vier extra semiprofessionele scheidsrechters op.

scheidsrechters

De Pro League en de KBVB bereikten dus een akkoord over het strategische plan dat werd opgesteld door het Professional Refereeing Departement (PRD) van de KBVB. De ambitie is om de kwaliteit van de arbitrage verder te verbeteren. De Pro League staat in voor de financiering van de arbitrage. Er worden extra middelen vrijgemaakt.

“Het is geen geheim dat al onze clubs vragende partij zijn om de kwaliteit van de arbitrage te verbeteren”, laat Lorin Parys, CEO van de Pro League weten. “De constructieve dialoog die we daarover de voorbije maanden hebben gevoerd met de KBVB is door het PRD vertaald naar een plan, met duidelijk afgelijnde doelstellingen, ​ evaluatiecriteria en een globaal financieel kader.”

“We zijn tevreden dat er nu een plan is en onze clubs zijn bereid om extra fondsen te investeren, o.a. in de vorming en opleiding voor jonge refs, technologische ondersteuning maar ook in monitoring en begeleiding. Daarmee doen we wat nodig is in het belang van het Belgisch voetbal.”

Extra bonus

“In ruil verwachten we een kwaliteitsvolle arbitrage en een efficiënte organisatie, die oordeelkundig met de middelen omspringt. Samen met de KBVB trekken we het aantal semiprofessionele referees op van twaalf naar zestien. We verhogen de wedstrijdvergoedingen voor alle refs en doen een extra inspanning voor de VAR en AVAR, die hun vergoeding bijna verdubbeld zien.”

“We komen hiermee stap voor stap tegemoet aan de vragen die op tafel lagen. De Pro League clubs doen hiermee een belangrijke financiële inspanning, die op basis van resultaat nog uitgebreid kan worden. Samen met het PRD werken we dit seizoen een systeem uit waarbij we op basis van resultaat een groepsbonus uitkeren. Concreet: als bijvoorbeeld het vooraf afgesproken percentage correcte beoordelingen van zogenaamde ‘key moments’ of correcte VAR interventies wordt gehaald, komt de Pro League met een extra bonus over de brug. We kijken ernaar uit dit plan stap voor stap realiteit te maken.”

opslag voor scheidsrechters en VAR
foto DC | www.voetbalbelgie.be

“Voetbal is de mooiste sport die er bestaat, en de scheidsrechters spelen daar een belangrijke rol in”, stelt Manu Leroy, CEO a.i. bij de KBVB. “Want zonder scheidsrechters, geen voetbal. We zijn dan ook blij dat we samen met de Pro League tot een constructieve oplossing zijn gekomen om de arbitrage in ons land verder te professionaliseren.”

“We begrijpen dat de indexering en verhoging van de wedstrijdvergoedingen van onze scheidsrechters een financiële inspanning vragen van de clubs. Door ermee in te stemmen, erkennen de clubs en de Pro League de belangrijke rol die onze scheidsrechters elke week vervullen, en de geleverde inspanningen van de afgelopen jaren.”

“Bovendien investeren we ook op lange termijn, door vier extra semiprofessionele scheidsrechters op te leiden. De KBVB, de Pro League en de clubs delen de ambitie om op nationaal, maar ook op internationaal vlak, scheidsrechters op het hoogste niveau te zien presteren. We engageren ons ook om het PRD blijvend te evalueren en te moderniseren.”

foto DC | www.voetbalbelgie.be

LEES MEER OVER:

Pro League

VAR

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

100 jaar STVV, dat wordt gevierd in Haspengouw. Voor en na STVV-Westerlo is er veel...

Hoefkens 38%, Leko 28%

Hoefkens 38%, Leko 28%

“Er valt meer uit deze spelerskern te halen”, gaf het management van Standard mee bij...

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begon de wintermercato in België. Op 1 februari volgde de Transfer...

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

Na de winterstop kwam Union al in actie tegen STVV, Anderlecht (2x), RWDM, Racing Genk,...