Drie Linden Stadion, 2e grootste in België

03-02 06:42

Een Belgische tweedeprovincialer in een stadion dat ruim 40.000 toeschouwers kan huisvesten, het bestaat. Middenin de residentiële wijken van Watermaal-Bosvoorde rust het Drie Linden Stadion, nog altijd het tweede grootste van het land. Voetbalbelgië.be bracht onlangs een bezoekje aan dit bij het grote publiek onbekende stuk voetbalgeschiedenis.

Bekijk hier onze fotospecial van het Drie Linden Stadion.

Temidden van de residentiële wijken en tuinwijken Le Logis en Floréal bereiken we in de Nimfenlaan de poorten van het Drie Linden Stadion. Omdat het stadion tegen een helling is aangebouwd krijg je geen enkel vermoeden dat je op het punt staat om een gigantisch stadion te betreden.

Als we de trappen afdalen komt eerst de oude hoofdtribune in zicht, daarna verrijzen de immense staantribunes. Ondanks de ouderdom van het stadion ligt het er nog in goede staat bij. Al tiert het onkruid op de staantribunes weelderig en is het duidelijk dat de hoofdtribune onderdak verschaft aan enkele gevleugelde bewoners.

De hoofdtribune heeft de tand des tijds goed doorstaan, maar biedt op zich niet veel speciaals. De metershoge staantribunes zijn daarentegen indrukwekkend en bieden een fantastisch zicht op het veld. Geen enkel Belgisch clubstadion kan de vergelijking doorstaan.

Thuishaven Racing Brussel

In lang vervlogen tijden leek er een mooie toekomst weggelegd voor het Drie Linden Stadion. Racing Brussel was een ambitieuze club en huldigde op 11 oktober 1948 de nieuwe thuisbasis in met een wedstrijd tegen Torino, dat tussen 1943 en 1949 5 keer Italiaans kampioen werd.

Maar Racing Brussel kon de hoge verwachtingen niet inlossen en degradeerde naar de lagere reeksen. De club kon de huur van het stadion niet meer betalen en moest op zoek naar een nieuwe thuisbasis. Racing Brussel fuseerde later nog met White Star tot Racing White, dat later nog werd omgevormd tot Daring Brussel en RWDM.

Het Drie Linden Stadion bleef er ondertussen verlaten bijliggen en zou nooit meer het decor voor topvoetbal vormen. Vandaag is de tweedeprovincialer RC Bosvoorde er aan de slag, onwezenlijk.

Beschermd monument

Onlangs stemde De Brusselse regering ermee in om delen van het stadion in Watermaal-Bosvoorde te beschermen. De grote overdekte tribune van het Drie Linden Stadion is uniek omdat het de eerste zelfdragende overdekte tribune is die in het Gewest gebouwd werd.

De constructie en de trappenhal zijn nu beschermd, net als het buitenomhulsel van de staanplaatsen en de toegangspoort aan de Nimfenlaan.

LEES MEER OVER:

Groundhopping

voetbalstadions

Nieuwsbrief

Specials

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...