EXCL: Peter Delorge over Gouden Schoen Hans Vanaken en Dieumerci Mbokani

16-01 12:57

EXCL: Peter Delorge over Gouden Schoen Hans Vanaken en Dieumerci Mbokani

Hans Vanaken heeft zijn tweede gouden schoen te pakken. De Rode Duivel telde negentien punten meer dan Dieumerci Mbokani. Geen hemelsbreed verschil. Peter Delorge, recordhouder bij STVV en nu bij de Kanaries actief als teammanager, is niet verrast.

“Ik had een nek-aan-nek race verwacht”, vertelt Peter Delorge aan Voetbalbelgie.be. “Hans Vanaken en Dieumerci Mbokani zijn twee uitstekende voetballers, die heel bepalend zijn voor hun club. Je kon vooraf voorspellen dat zij één of twee zouden worden.”

“Als je naar de prestaties van Vanaken bij Club Brugge kijkt, dat is absoluut top. Hij deed het niet alleen in de Belgische competitie. Vanaken liet zich ook opmerken in de Europese competities en hij schopte het tot Rode Duivel. Hij verdient die tweede Gouden Schoen. Anderzijds kan je niet naast Dieumerci Mbokani kijken. Dat Antwerp snel hogerop wist te klimmen, is in belangrijke mate aan Mbokani te danken. Hij houdt de tegenstrever bezig en maakt het ook af. Zijn cijfers spreken boekdelen. Bij Anderlecht hebben ze dubbel en dik spijt dat ze Mbokani niet terughaalden.”

“Mbokani presteert dit seizoen nog straffer”

“Ik vind het bijzonder knap wat hij nog op die leeftijd brengt. Mbokani is zonder twijfel de beste spits in België. Neem hem bij Antwerp weg, staan ze dan nog op die derde of vierde plaats? Neem Hans Vanaken bij Club Brugge weg, dan staan ze wellicht nog bovenaan. Die ploeg is sterker. Als Vanaken een keer niet meedoet, zal je dat minder snel merken dan wanneer Mbokani er niet bij is. Misschien verdiende Mbokani de Gouden Schoen daarom een tikje meer. Zijn prestaties wegen veel meer door. Voor Mbokani is het misschien wel een stuk moeilijker om die trofee te winnen. Wie bovenaan meedraait, staat er altijd beter voor. Al kan je natuurlijk niet stellen dat Vanaken geen terechte winnaar is. Vanaken is de gangmaker bij Club Brugge en staat er in elke wedstrijd.”

“De marge is klein. Als Mbokani in België blijft spelen volgend seizoen en zo blijft presteren kan hij volgend jaar alsnog die Gouden Schoen pakken. Hij presteert dit seizoen nog straffer. Als Antwerp volgend seizoen verder raakt dan de voorronde van de Europa League zal dat ook in zijn voordeel spelen.”

foto KN | www.voetbalbelgie.be

 

Nieuwsbrief

Specials

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...