EXCLUSIEF: Guy Vandersmissen spaart aantal Rode Duivels niet

01-12-2022 15:58

EXCLUSIEF: Guy Vandersmissen spaart aantal Rode Duivels niet

Hij maakte het WK 1982 mee en was jarenlang een van de sterkhouders bij Standard, Guy Vandersmissen heeft een mooie carrière achter de rug. De voormalige Rode Duivel kijkt met een kritisch oog naar de gang van zaken op het WK in Qatar. 

“Ik hoop zoals iedereen op een positief resultaat tegen Kroatië, maar we mogen niet blind zijn voor een aantal zaken”, vertelt Guy Vandersmissen aan Voetbalbelgie.be. “Je hoort nu dat ze weinig tijd hadden om het WK voor te bereiden. Maar ze trokken wel even naar Koeweit om er een oefenmatch tegen Egypte af te werken. Waarom gingen ze daar niet voluit? Om blessures te vermijden? Dan moet je niet stellen dat er te weinig tijd was en dat je tijdens het WK kan groeien. Dat gesuggel zette zich verder in Qatar.”

Vooraf wisten we dat Eden Hazard niet top zou zijn, dat Romelu Lukaku nog een weg af te leggen had. Jan en alleman keken naar Kevin De Bruyne. Hij was fantastisch bezig bij Manchester City en zou de Rode Duivels wel vooruit helpen. Dat valt dik tegen.

“Dat hij anders kan spelen bij zijn club mag toch niet als een excuus gelden”, merkt Guy Vandersmissen op. “De Bruyne schitterde toch ook al bij de Rode Duivels, hoger of lager op het middenveld, in steun van de spits of meer als rechtsbuiten. Toen werd er nauwelijks naar zijn andere positiespel bij Man City verwezen. Daarom denk ik dat er andere dingen spelen. Je merkt dat er iets scheelt. Tegen Canada was er frustratie merkbaar. De Bruyne ging in de clinch met de trainer en Toby Alderweireld. Hij probeerde iets in beweging te stellen. Tegen Marokko merkte ik het tegengestelde bij De Bruyne: gelatenheid.”

Andere dingen. Dat artikel in de Franse sportkrant L’Equipe liet de aarde even op zijn grondvesten daveren. Een aantal spelers en de trainer hadden het over grove leugens. “Waarom geven ze dan zelf aan dat er een lek is en dat die persoon gestraft dient te worden. De ene uitleg spreekt de andere toch wat tegen.”

Goedkope kritiek op de verdediging

“Ik hoorde Eden Hazard de verdediging onder vuur nemen. Kevin De Bruyne stelde dat de ploeg te oud was. Dat hoort niet. Ik kan Toby Alderweireld of Jan Vertonghen begrijpen, dat ze het moeilijk met die kritiek hebben. Wat doe je als verdediging als het middenveld de tegenstander niet af weet te stoppen? Er komen meerdere spelers op je af, dus zak je als verdedigers wat in om minder ruimte in je rug weg te geven. Daar ligt voor mij het pijnpunt op dit WK. Als het middenveld er maar wat bijloopt komt een verdediging automatisch onder druk te staan. In die zin hebben de verdedigers het nog zo slecht niet gedaan.”

Amadou Onana maakte ook wat foutjes, maar hij bood de ploeg wel een oplossing aan. Hij maakte meters, schuwde de duels niet en probeerde snelheid in het spel te brengen. Youri Tielemans en Axel Witsel verdedigen positioneel. Er werden nauwelijks duels gewonnen op het middenveld. Dan hoor je de verdediging niet onder vuur te nemen. Ik zie cijfers opduiken over de Rode Duivel die de meeste kilometers aflegde in een wedstrijd. Waarom zwijgen ze over de spelers met de laagste cijfers? Hoeveel kilometers legde een Axel Witsel af en zijn ‘high intensity runs’? Als verdedigende middenvelders moeten die cijfers hoog zijn. Ik vrees daar toch voor. Vijf meter naar links lopen, een balletje krijgen, breed leggen of terug spelen. Even later vijf meter naar rechts. Dat is wandelvoetbal. Als ik drie weken train, kan ik dat misschien ook nog brengen (lacht).”

Guy Vandersmissen over de Rode Duivels
foto DC | www.voetbalbelgie.be

We vroegen jou een elftal voor Kroatië-België samen te stellen. Axel Witsel staat ook in die elf! Je kiest voor Courtois – Castagne, Dendoncker, Alderweireld, Vertonghen – De Bruyne, Witsel, Carrasco – Trossard, Lukaku en Doku.

“Er is niet veel keuze. Youri Tielemans presteert zeker niet beter op dit WK”, gooit Guy Vandersmissen de bal terug. “We moeten tegen Kroatië de aanval opzoeken. Dat houdt risico’s in. Van Axel Witsel zijn we zeker dat hij voor de verdediging blijft staan.”

“Jammer dat Amadou Onana geschorst is. Dat hij als prille Rode Duivel en jonge gast zo belangrijk is, geeft aan dat het niet goed zit. Of een Bryan Heynen nu zwaar gemist wordt? Die kon je goed gebruiken! Een speler met een groot fysiek vermogen, hij gaat in duel, scoort regelmatig. Roberto Martinez koos echter voor Axel Witsel en Youri Tielemans en dacht met Kevin De Bruyne en Leander Dendoncker genoeg opties achter de hand te hebben.”

In jouw elftal voor Kroatië-België zit geen Eden Hazard. “Als je de vergelijking met vier jaar geleden speelt Hazard helemaal niet goed. Als je dat mooie verleden loslaat en alleen oog hebt voor zijn huidige prestaties valt het mee. Maar is dat goed genoeg? Op die positie heb je wel een aantal goede alternatieven. Leandro Trossard was in vorm, Jérémy Doku is fit. Dat zijn spelers die wat anders kunnen brengen. De bondscoach kijkt echter te veel naar dat verleden.”

Hongerige Rode Duivels

“Of we een goede kans maken tegen Kroatië? Zij hebben genoeg aan een gelijkspel. Dat kan een pluspunt zijn voor de Rode Duivels. De Kroaten gaan misschien toch wat meer berekend spelen. Eigenlijk komt het straks hierop neer: wie heeft de grootste honger om die match te winnen? Als die honger vandaag niet aanwezig is bij de Rode Duivels, tja, wanneer dan wel? Dan zijn ze straks kansloos.”

Laten we er even vanuit gaan dat België een ronde verder gaat. Wat volgt daarna? “Te veel spelers zijn niet in vorm. Je kan wat groeien in een toernooi, maar grote stappen zijn dat niet. Vroeger moest je je plaats bij de nationale ploeg afdwingen met goede prestaties op clubniveau. Nu kijken ze blijkbaar naar andere dingen. Eden Hazard speelde nauwelijks bij Real Madrid. In mijn tijd zou hij zonder pardon naast de selectie vallen.”

“Spelers laten voorgaan die niet in vorm zijn, dat is geen gezonde situatie. Andere spelers weten dat ze weinig of geen kans maken. Kijk naar Axel Witsel, die proeft geen concurrentie. Tenzij hij geschorst of geblesseerd is, speelt hij. Op basis van zijn ervaring en het verleden. In het voetbal gaat het echter om vandaag en morgen.”

“Misschien lukt het toch nog. Ik maakte het WK in Mexico mee. Toen begon het ook slecht. De bondscoach bracht wat andere spelers in en er ontstond een nieuwe dynamiek in de ploeg. Ik stoor mij aan de uitleg dat een speler nog niet klaar zou zijn voor een basisplaats op een WK. Kijk naar Amadou Onana. Je weet dat pas als je een speler opstelt. Daarom zou ik Jérémy Doku ook gewoon laten starten tegen Kroatië, net als Leandro Trossard. Het gaat al een tijd niet goed, probeer dan wat anders.”

“Jérémy Doku brengt altijd iets. Hij kan een duel aangaan en is razendsnel. Als verdediger slaap je niet goed voor de match, als je weet dat je tegen een sneltrein uit moet komen. Zou die verdediger dat ook nog bij Eden Hazard hebben? Een speler die vanuit stilstand zo’n versnelling kan brengen, daar huivert bijna elke verdediger voor. Als je Kroatië pijn wil doen, zal het met die jongens moeten gebeuren. Doku en Trossard hebben niets te verliezen.” (Dimitri Charles)

LEES OOK: Vandenbempt: “Hij moet opstaan”

 

 

LEES MEER OVER:

Axel Witsel

Rode Duivels

WK 2022

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Veel spelers te huur / te koop bij Club Brugge

Veel spelers te huur / te koop bij Club Brugge

De bal rolt terug bij Club Brugge. Nicky Hayen verwelkomde een jonge kern op de...

FOTO’S: Duivelse gekte in Keulen

FOTO’S: Duivelse gekte in Keulen

Duizenden fans in Keulen. Voetbalbelgie trok naar het centrum.

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Zij aan zij, man, vrouw, alle leeftijden. Soms aangevuurd door een fan met doedelzak. De...

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Na een onverdiende 0-1 nederlaag tegen Slowakije moeten de Rode Duivels vol aan de bak...