Fans eisen ontslag Willems en Brys

30-08-2023 12:29

Fans eisen ontslag Willems en Brys

Twee keer elfde, vorig seizoen tiende. OH Leuven lijkt dit seizoen een stap terug te moeten zetten. Meerdere sterkhouders verlieten OHL, met weinig ervaren nieuwkomers als vervangers. In de aanloop naar de thuismatch tegen rode lantaarn KV Kortrijk – OHL telt 2 op 15 – luiden enkele supportersclubs de alarmbel.

De fans willen uit protest de eerste vijf minuten van die belangrijke match links laten liggen. Om op vreedzame wijze hun ongenoegen duidelijk te maken. Voorzitter Aiyawatt Srivaddhanaprabha kreeg van supportersclubs Vak 202 en Vak K ook een open brief toegestuurd.

In dat schrijven pleiten ze voor een trainerswissel. Na drie seizoenen met Marc Brys zou er nood zijn aan een andere wind. CEO Peter Willems ligt eveneens onder vuur.

Open brief OHL-fans:

“Geachte heer Aiyawatt Srivaddhanaprabha, Beste voorzitter,

U heeft de geapprecieerde gewoonte om een aantal keer per seizoen naar de supporters van OHL te communiceren via een blog. Daarom richten wij graag in deze open brief het woord aan u terug. Wij willen deze brief graag rechtstreeks met u delen omdat we vrezen dat de informatie die u bereikt gekleurd en niet objectief is.

We vragen u, met de meeste hoogachting, om de zaken die wij aanhalen ten gronde te onderzoeken en niet voort te gaan op de communicatie van enkele personen binnen de club.

Wij weten dat u persoonlijk erg betrokken bent in de ontwikkeling van onze club en u op de voet de situatie volgt. U begrijpt dan ook ongetwijfeld waarom wij ons in deze omstandigheden rechtstreeks tot u wenden.

Wie zijn wij? Wij zijn een aantal luidruchtige supporters die in Vak K de initiatiefnemers zijn, maar wij spreken ook in naam van alle andere medesupporters die dezelfde boodschap op sociale media liken en delen.

Laten we heel duidelijk zijn dat wij, de initiatiefnemers, niet aan het engagement van King Power op lange termijn voor onze club en onze community twijfelen. We zijn erg dankbaar voor de inspanningen die er de laatste jaren geleverd zijn. Wij zien echter vorig jaar en dit jaar een aantal zaken zich voordoen die volgens ons wijzen op een zwak beleid binnen de club, waar wij ons niet van kunnen voorstellen dat dit het beleid is waar King Power voor staat.

We maken graag een opsomming van enkele zaken. Zaken die op zich misschien niet dramatisch zijn, maar die opgeteld wel een patroon geven van een in onze ogen falend beleid. Hierbij een aantal voorbeelden ter illustratie:

  • Vorig jaar werden er verschillende spelers gehaald die nauwelijks speelminuten kregen en snel terug uitgeleend of getransfereerd werden.
  • Spelers waarvan de sportieve staf expliciet aangaf er niet meer op te kunnen rekenen, kregen dure contractverlengingen om daarna geen speelminuten meer te mogen maken.
  • Concrete aanbiedingen voor enkele spelers werden geweigerd om dan maanden daarna de contracten van deze spelers te ontbinden.
  • Een oefencampagne moeten starten zonder speelklare oefenvelden.
  • Een speler transfereren die geen werkvergunning heeft en dus eigenlijk illegaal in ons land verblijft.
  • Spelers transfereren naar onze club die niet fit zijn.
  • De kern pas rond krijgen na 5 wedstrijden.
  • Afspraken met onze groep die niet worden opgevolgd en/of veel te lang aanslepen

Dit zijn allemaal zaken die ons de indruk geven dat de huidige sportieve malaise geen toevallige tegenvaller is. Zeker aangezien deze sportieve malaise halverwege vorig seizoen reeds begon en deze enkel gemaskeerd werd door de drie overwinningen die op het einde van het seizoen plaatsvonden, toen er geen druk meer was. Ondertussen stapelen de verliezen zich op.

Er is bovendien niet ingegrepen op een aantal in onze ogen belangrijke pijnpunten van vorig seizoen: meer spelers met grinta, een vechtersmentaliteit, meer energie/drive, spelers die beter om kunnen met druk en fysiek dominanter zijn. Integendeel, het tussenseizoen betekende op sportief vlak een serieuze aderlating.

Wij kunnen ons niet voorstellen dat u dit bedoelde toen u in uw blog van 6 juni vooruitblikte met de woorden: “Deze zomer komt er, net als in elk tussenseizoen, een natuurlijke evolutie in onze ploeg. De kern van onze spelersgroep staat er, mede door de lange termijn overeenkomsten die we hebben met deze spelers. We kijken uit naar gerichte versterkingen. Onze ambitie om continu een stap vooruit te zetten en meer en meer concurrentieel te worden in de competitie blijft nog steeds van kracht.”

Na het einde van vorig seizoen (wat voor ons al extreem vroeg viel) was het reeds duidelijk dat een aantal sterkhouders zouden vertrekken. Dat werd informeel door coach en bestuur aan supporters gecommuniceerd zelfs. Er werd door de clubleiding gesteld dat het extra lange tussenseizoen gebruikt zou worden om goed voorbereid aan het nieuwe seizoen te beginnen. Dit bleek echter helemaal niet het geval. En een start missen heeft grote gevolgen.

U zei het zelf profetisch al in datzelfde blog: “We moeten dit momentum nemen om het nieuwe seizoen te starten in dezelfde flow (als vorig seizoen).
Uit ervaring weten wij dat het momentum van een goede seizoenstart een enorm verschil kan maken in het verdere verloop van een seizoen. We zagen in de laatste wedstrijden het geloof en vertrouwen van de spelers.”

De feiten van de laatste weken zowel sportief als extrasportief kunnen niet meer contrasteren met deze woorden en de hierdoor ontstane verwachtingen. Het momentum is er, maar helaas in de foute richting.

Op een open supportersvergadering, waarvan u ongetwijfeld op de hoogte bent gesteld, vertelde de CEO, Peter Willems, dat hij heel veel vertrouwen heeft in de trainer en dat hij nog nooit zoveel vertrouwen had gevoeld van u. Helaas is dat geen gevoel dat wij delen en is ons vertrouwen in de coach en de CEO sterk gehavend.

Wat de coach betreft: na drie redelijke jaren is volgens ons het verhaal van de ervaren en bekwame coach op en krijgen wij een gelaten indruk. Ook zien wij te weinig grinta, beleving en speelvreugde op en naast het veld. De coach voelt zich niet verantwoordelijk voor de 2 op 15 volgens een recent artikel in de pers. Dit kunnen wij niet begrijpen en versterkt ons wantrouwen.

Uit een recente poll waar meer dan 500 supporters aan meededen bleek 80% te vinden dat het beter is om afscheid te nemen van de coach. Informeel krijgen wij vanuit verschillende bronnen duidelijke signalen over wederzijdse vertroebeling van de relatie coach-bestuur.

Laat ons deze keer wel snel genoeg ingrijpen, de slechte ervaringen met Nigel Pearson eerder bij OHL en Brendan Rogers bij Leicester City vorig jaar maken ons extra nerveus.

Wat het bestuur betreft: we kunnen de coach wel volgen dat hij niet de enige verantwoordelijke is. Een broodnodige coachwissel alleen gaat het beleid structureel niet verbeteren vrezen wij. De eerder aangehaalde voorbeelden in deze brief vergen verder weinig uitleg over het gebrek aan sterk beleid in onze club waar de coach niet verantwoordelijk is. Net zoals ons vertrouwen in de coach erg geschonden is, is ons vertrouwen in de CEO dat ook.
U hebt dit vertrouwen in de CEO blijkbaar wel, als de uitspraak van de CEO op de open supportersvergadering klopt. Dit betekent dat u andere zaken hoort dan wij.

Wij willen u daarom uitnodigen om uw visie in hoogst eigen persoon te komen uitleggen op een open gesprek met ons en andere geïnteresseerde supporters. We stellen voor om dit op heel korte termijn te doen op een meeting die wij graag organiseren met u als onze gast.

U kan dan uw visie duidelijk geven over de strategie op korte en midden lange termijn (die op lange termijn is duidelijk en staat niet ter discussie) en vooral hoe u het concrete beleid van dit jaar evalueert en waarom u persoonlijk het volste vertrouwen blijft behouden in het huidige clubbestuur. Vervolgens kunnen de aanwezige supporters hierover onderling discussiëren en stellen we voor een vertrouwensstemming te organiseren om te kijken wie van de aanwezige supporters uw vertrouwen in het bestuur deelt. Deze vergadering kunnen we streamen zodat ook de niet aanwezige supporters mee kunnen volgen.

Wij denken dat dit de enige manier is om de juiste stappen voorwaarts te zetten en zoals u zelf zei in datzelfde blog, “om na te denken over de vooruitgang die onze club blijft boeken als gevestigde waarde in de hoogste Belgische voetbalklasse. Dit met als doel om elk jaar stappen vooruit te zetten.
Enkel zo kunnen we de band tussen de ploeg en onze supporters, (die doorheen het afgelopen seizoen veel sterker is geworden) en de steun van de supporters, zowel thuis als op verplaatsing, blijven verzekeren in de toekomst.” Een band is gebaseerd op vertrouwen en dat vertrouwen smelt weg als sneeuw voor de zon.

Op deze manier kunnen we dan ook weer met zijn allen vooruitkijken en verder bouwen aan de toekomst van onze club, zoals u zo mooi verwoordde.
Hopend op een positief antwoord op onze uitgestoken hand en u snel te mogen begroeten in persoon op een supportersmeeting verblijven wij inmiddels met de meeste hoogachting. Sfeergroepen Vak K & Vak 202.”

LEES OOK: Hollerbach terug aan de slag in België?

LEES MEER OVER:

OHL

Pro League

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

STVV richting 20 miljoen euro?

STVV richting 20 miljoen euro?

Mathias Delorge kan de volgende speler worden die STVV deze zomer verlaat. Hij kwam niet...

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

De nieuwe outfit van Club Brugge is bekend. Hans Vanaken, Antonio Nusa en Kyriani Sabbe...

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

In de aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League...

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

Thorsten Fink houdt een goed gevoel aan de voorbereiding over. “We zullen klaar zijn voor...