FIFA in de fout met schorsing Overmars?

23-01-2024 13:57

FIFA in de fout met schorsing Overmars?

De wereldvoetbalbond FIFA kreeg de schorsing van Marc Overmars in Nederland in handen en sprak een wereldwijde schorsing uit. Volgens Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers pakt de FIFA het niet goed aan.

Ze is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en maakt in 2011 deel uit van de Raad van Commissarissen van Ajax. Marjan Olfers legde die functie neer na een dispuut met de entourage van Johan Cruijff.

De wereldwijde schorsing is volgens Olfers niet gebaseerd op internationaal geldende regels in de sport. Ze maakt daarbij een vergelijking met bijvoorbeeld het overtreden van de dopingreglementen.

“Dat wordt gezien als oneerlijke krachtmeting en als ongezond”, schrijft de hoogleraar op X. “In de zaak-Overmars draait het om grensoverschrijdend gedrag. Dan gaat het niet om de schending van sporteigen regels. Het gaat om overschrijding van de normen van fatsoen. Binnen NL zijn deze regels opgenomen in het reglement seksuele intimidatie. Dit zijn geen wereldwijde regels (wat wel het geval is voor anti-dopingregels). Veel andere voetballanden kennen dergelijke regels niet.”

“Het gaat om het beginsel van proportionaliteit. Wanneer iemand in Nederland zich schuldig maakt aan hetgeen Overmars wordt verweten en het geen strafzaak is/wordt, dan leidt dit bijvoorbeeld tot het einde van de arbeidsovereenkomst. En nooit tot een beroepsverbod. En zeker niet een wereldwijd beroepsverbod.”

Daarom vind ik de sanctie die de FIFA oplegt disproportioneel. Nog even los van t feit dat de FIFA onnavolgbare keuzes maakt op het gebied van mensenrechten en het houden van WK’s.”

Nieuwsbrief

Specials

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...