Filip Joos in dubio over kopverbod

In het boek ‘Mijn hoofd doet gek’ doet auteur Anton Slotboom de gevaren van het koppen uit de doeken. Op basis van uitgebreid onderzoek. Daar hoort een verwijzing bij naar de Engelse nationale ploeg. De wereldkampioenen van 1966 lijden of leden allemaal aan Alzheimer. Dat zou geen toeval zijn. Hij pleit voor een kopverbod in het voetbal.
“Je wil zo snel mogelijk een kopverbod voor je voetballende kinderen, maar je wil geen voetbal zonder koppen”, stelt Filip Joos in zijn column in De Standaard. “Want dan zal de sport onherroepelijk veel schraler worden. Zonder kopbal zal voetbal veel meer met het hoofd worden gespeeld.”
“Wordt het nog guardiolaanser, nog cerebraler, nog meer een spel van looplijnen en patronen, van tikjes en takjes, hypnotiserend balbezit, is er minder ruimte voor toeval, wordt de lange bal nog nauwelijks gehanteerd, en zijn centers die door de lucht zwiepen al helemaal met uitsterven bedreigd, gaan we alleen nog ‘forty-fivers’ zien – vreselijk jargon.”
Acties
Voetbal Vlaanderen besliste in maart 2024 om vanaf volgend seizoen jonge voetballertjes onder 9 jaar niet meer te laten koppen. Niet in de wedstrijd, niet op training.
Een Schotse studie uit 2019 wees uit dat een profvoetballer 3,5 keer zoveel kans maakt op dementie op latere leeftijd dan iemand anders. De Schotse voetbalbond stelde een jaar later een kopverbod in voor kinderen onder de 12 jaar. In 2022 ging de Schotse bond nog verder: profs mochten vanaf dat moment niet vaker dan één keer per week een training doen waarbij veel wordt gekopt. En die training mag niet een dag voor of een dag na de wedstrijd zijn.
De KNVB wil wel dat jeugdvoetballers, met het oog op de toekomst, leren koppen. Dat doet de bond door de jonge spelers te laten koppen met zachte ballen, zodat ze op latere leeftijd weten om te gaan met het koppen van hardere ballen en zo de nadelige effecten daarvan zoveel mogelijk voorkomen.