Toch geen nieuwe competitieformat in 2025/2026

De Pro League stemt vandaag over een nieuwe competitieformat. Een terugkeer naar achttien ploegen in de eerste afdeling. Wie dacht dat er dit seizoen geen Play-downs zouden zijn en dat slechts één club zou kunnen degraderen, kan bedrogen uitkomen. Er is veel protest in de tweede klasse. Volgend seizoen zou alles nog bij het oude blijven.
Voor een wijziging van de competitieformat is een tweederdemeerderheid (33 van de 49 stemmen) nodig. De G5-clubs (Club Brugge, Anderlecht, Racing Genk, AA Gent en Antwerp) hebben elk drie stemmen, terwijl de overige eersteklassers er twee krijgen. De twaalf stemgerechtigde ploegen uit de Challenger Pro League beschikken elk over één stem.
Een aantal clubs – vooral uit de Challenger Pro League – wil het voorstel om volgend seizoen terug te keren naar een competitie met achttien clubs in de Jupiler Pro League blokkeren. Clubs als Patro Eisden Maasmechelen en Lokeren-Temse dreigen zelfs naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) te stappen als de degradatie- en promotieregels halverwege de competitie nog worden aangepast.
RFC Seraing stoort zich aan het voorstel om in de nieuwe competitieformat vier belofteploegen toe te laten in de Challenger Pro League. Jong Genk staat vandaag onderaan in de tweede afdeling en zou dan niet degraderen. Jong Gent zou er dan nog bijkomen. Seraing vreest in de plaats van Jong Genk naar Eerste Nationale te moeten degraderen.
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gaat ook op de barricades staan. De voorzitter van Francs Borains vindt het maar niets dat in de nieuwe formule de vier beloftenploegen niet kunnen degraderen. “Dat is absurd. Het zou kunnen dat de vijfde laatste in 1B toch degradeert als de vier beloftenteams de laatste plaatsen innemen.”
Als er volgend seizoen niets wijzigt – zestien clubs en play-offs – degraderen er dit seizoen twee tot drie clubs in de eerste afdeling.
Zo dreigt de (zoveelste) hervorming van de competitieformat in het Belgisch profvoetbal pas in 2026/2027 doorgang te krijgen. Bij onder meer Club Brugge en Anderlecht zullen ze dat maar niets vinden. Die clubs willen snel minder matchen op de kalender.