Geen akkoord met Marc Coucke, KV Oostende failliet?

05-12-2023 20:19

Geen akkoord met Marc Coucke, KV Oostende failliet?

KV Oostende proefde van Europees voetbal en zag de toekomst rooskleurig in. Dat leidde tot een toestroom van dure spelers en de bouw van een nieuwe hoofdtribune. Koken kost echter geld, wat de Kustjongens te weinig hadden. Begin december 2023 ziet het er bijzonder slecht uit.

Na het veelbesproken vertrek van Marc Coucke – die zich inkocht bij RSC Anderlecht – volgde een neerwaartse spiraal. Een overname door het Amerikaanse Pacific Media Group leverde geen beterschap op. De schulden stapelden zich op.

De clubleiding ging op zoek naar nieuwe investeerders. Die lijken echter allemaal te knappen op de financiële draagkracht van KV Oostende. Een potentiële overnemer moet er rekening mee houden dat ze seizoen na seizoen flink wat geld moeten bijpassen om break even te draaien. Tel daar nog een schuldenlast van 8 miljoen euro bij!

‘Last but not least’ is er ook de hoofdtribune. De NV Alychlo (vennootschap van Marc Coucke) verhuurt dat gebouw voor 500.000 euro per jaar. Zo maakt het schip KV Oostende te veel water.

De licentiecommissie legde KV Oostende al een transferverbod op. Volgens Het Nieuwsblad hangt een puntenaftrek in de lucht, waardoor de club op sportief vlak nog minder interessant wordt voor een potentiële overnemer.

Als er niet snel geld uit de lucht komt vallen, zou een faillissement nabij zijn. De berg met te betalen facturen dikt verder aan. KV Oostende dient nog een aantal transfersommen te betalen, er is een achterstand bij de RSZ en bedrijfsvoorheffing, tientallen leveranciers wachten op hun centen. De West-Vlaamse club dreigt vanaf december de spelerslonen niet meer te kunnen betalen.

Stijn Vreven wist de ploeg in die penibele omstandigheden toch nog naar drie overwinningen en zes gelijke spelen te leiden. Met 15 op 42 staan de Kustjongens op de dertiende plaats. SL16 FC, Francs Borains en Seraing volgen op twee punten.

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

LIVE: Derby Cercle Brugge – Club Brugge

LIVE: Derby Cercle Brugge – Club Brugge

Derbykoorts in Brugge. Om 13u30 gaat de bal aan het rollen in het Jan Breydelstadion....

Hoefkens 38%, Leko 28%

Hoefkens 38%, Leko 28%

“Er valt meer uit deze spelerskern te halen”, gaf het management van Standard mee bij...

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begon de wintermercato in België. Op 1 februari volgde de Transfer...

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

‘Eat, sleep, match, repeat’ bij Union

Na de winterstop kwam Union al in actie tegen STVV, Anderlecht (2x), RWDM, Racing Genk,...