Geheime zitting Belgische topclubs: 16 naar 14 clubs

16-02-2024 09:59

Geheime zitting Belgische topclubs: 16 naar 14 clubs

Vorig seizoen achttien clubs in de Jupiler Pro League, dit seizoen zijn er dat zestien. Club Brugge, Anderlecht, Antwerp, AA Gent, Racing Genk, Union, Standard én Sporting Charleroi willen een nieuwe hervorming van de competitieformat erdoor duwen.

Na het seizoen 2024/2025 loopt het televisiecontract af. De genoemde clubs willen dat momentum aangrijpen om hun wil door te drijven. Om zich meer toe te kunnen leggen op de Europese competities pleiten de grote clubs voor een verdere afslanking van de Belgische eerste klasse. Van zestien naar veertien clubs.

Om die hervorming erdoor te duwen, is een tweederdemeerderheid op de algemene vergadering van de Pro League nodig. Nota bene: CEO Lorin Parys was niet uitgenodigd op die geheime zitting.

Volgens Het Nieuwsblad vond die zitting plaats in het kasteel van Bart Verhaeghe in Bever. Het initiatief kwam van Wouter Vandenhaute (Anderlecht) en Sven Jaecques (Antwerp), die zowel in de raad van bestuur van de Pro League als van de KBVB zetelen.

Kanttekeningen

Als er minder clubs in de Jupiler Pro League zijn en de verkoop van de televisierechten gelijk blijft of stijgt, vangen veertien clubs meer geld. De clubs die niet Europees spelen zien dan wel wedstrijdinkomsten wegvallen.

Bij die acht clubs zitten grote zondaars als het op financieel vlak aankomt. Antwerp boekte recent een recordverlies in het Belgisch voetbal. Zonder Paul Gheysens zou het licht uitgaan. AA Gent moest drie spelers verkopen om rode cijfers weg te werken. Standard zit diep in de probleemhoek. Anderlecht komt van ver terug en is nog niet uit de zorgen. Sporting Charleroi dient in zowat elke mercato te verkopen om het hoofd boven water te houden.

Gaan clubs als STVV of KV Mechelen een jeugdige en Belgische kaart blijven trekken als er nog meer kansen zijn op een degradatie?

De clubs die Europees spelen klagen vaak over de volle kalender. Zijn het niet die clubs die een competitie met play-offs erdoor drukten, waardoor het aantal wedstrijden gevoelig steeg?

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

STVV richting 20 miljoen euro?

STVV richting 20 miljoen euro?

Mathias Delorge kan de volgende speler worden die STVV deze zomer verlaat. Hij kwam niet...

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

VIDEO: Nieuw shirt Club Brugge

De nieuwe outfit van Club Brugge is bekend. Hans Vanaken, Antonio Nusa en Kyriani Sabbe...

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot STVV 2024/2025

In de aanloop naar de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League...

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

BEKIJK: Fotoshoot KRC Genk 2024/2025

Thorsten Fink houdt een goed gevoel aan de voorbereiding over. “We zullen klaar zijn voor...