Helpt Duchâtelet Standard uit de penarie?

24-06 09:23

Helpt Duchâtelet Standard uit de penarie?

Hij had zijn buik vol van de voetbalwereld. Roland Duchâtelet stoorde zich mateloos aan de belangenvermenging, de buitensporige salarissen en transfersommen, en opperde meermaals dat het spel niet eerlijk gespeeld werd. Recent diende hij klacht in bij de Belgische Mededingingsautoriteit, om de wantoestanden in het Belgisch voetbal (opnieuw) aan te klagen. De zakenman keert misschien terug in dat voetbalwereldje.

Niet als voorzitter. Bruno Venanzi nam Standard over van Roland Duchâtelet en reikt hem nu, na een flinke portie moddergooien, de hand. Venanzi is op zoek naar investeerders voor de Immobilière du Standard de Liège. Axel Witsel en Marouane Fellaini staken de nieuwe stadionvennootschap al enkele miljoenen euro’s toe.

Investeren in stenen. Roland Duchâtelet zegt er niet bij voorbaat neen tegen. De voormalige eigenaar van STVV, Charlton Athletic, Standard en Alcorcon geeft tegenover Sudinfo aan dat hij niet ja noch neen stelde op de vraag van Bruno Venanzi.

Venanzi nam in 2014 de aandelen van Duchâtelet over. De nieuwe hoofdaandeelhouder won snel de harten van de fans van Standard. Onder meer met de stelling: “Ik stap niet in dit verhaal om geld te verdienen, ik wil er natuurlijk ook niet aan verliezen.” De fans verweten Duchâtelet te veel geld uit de club te halen.

Enkele weken geleden klopte Venanzi zichzelf op de borst in een videoreportage op het clubkanaal. Sinds zijn aantreden als ‘big boss’ zou Standard alles samen slechts 1 miljoen euro verlies geleden hebben. Als het stadion vernieuwd kon worden, zou Standard een mooie toekomst tegemoet gaan.

Er kwam wel wat kunst- en vliegwerk bij kijken. Venanzi voerde in 2017 via zijn vennootschap Red and White Invest een kapitaalsherschikking ter waarde van 10 miljoen euro door.

Dit jaar werd de verkoop van het stadion erdoor gedrukt. Een nieuwe operatie om de schuldenberg klein te houden en vers geld aan te voeren. Maar je kan een stadion slechts  één keer verkopen. Er blijven weinig kunstgrepen over om de financiële balans op te kuisen.

Dat Venanzi uitgerekend bij Duchâtelet aanklopte om mee te investeren, geeft de ernst van de situatie aan. Pochen met “1 miljoen euro verlies in al die jaren” is een correcte weergave van de status.

LEES MEER OVER:

Roland Duchatelet

Standard

STVV

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Financiële zorgen bij meerdere clubs in de Jupiler Pro League. De nood aan uitgaande transfers...

Wat is er van Thomas Didillon?

Wat is er van Thomas Didillon?

Anderlecht gooide in de zomer van 2018 ruim 2 miljoen euro op tafel voor de...

Opstelling Rode Duivels vs. Zweden

Opstelling Rode Duivels vs. Zweden

De Rode Duivels komen vrijdagavond in Zweden in actie. De eerste interland onder de leiding...

FOTO’S: Lachende gezichten op training Rode Duivels

FOTO’S: Lachende gezichten op training Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in het nationale oefencentrum in Tubeke voor op de eerste...

STVV-fans wachten op nieuws

STVV-fans wachten op nieuws

Windstilte in de Jupiler Pro League. Bij een aantal clubs grijpen ze de interlandbreak aan...