Hervorming amateurvoetbal: nieuw financieel kader

14-02-2023 10:17

Hervorming amateurvoetbal: nieuw financieel kader

Vanaf seizoen 2023-2024 zijn er nieuwe financiële regels voor amateurclubs. Zo komt er een vergoedingsplafond van 4.500 euro per seizoen en zijn er enkel digitale betalingen mogelijk. Met het nieuwe financiële kader hoopt Voetbal Vlaanderen een einde te kunnen maken aan de jarenlange rechtsonzekerheid rond RSZ-bijdragen van amateurvoetballers.

Voetbal Vlaanderen maakte de nieuwe plannen bekend via de officiële kanalen. Het doel? “Een duidelijk kader om het amateurvoetbal terug te geven aan de amateurs.”

Concreet gaat het om een vergoedingsplafond van 4.500 euro per seizoen en zijn er enkel digitale betalingen mogelijk. “De tijd waarin onze amateurclubs hun spelers honderden euro’s per maand in het zwart betaalden, is voorgoed voorbij”, klinkt het bij Voetbal Vlaanderen.

Vanaf seizoen 2023-2024 kunnen spelers nog maar 4.500 euro aan puntenpremies verdienen, met een maximum van 100 euro per punt. Het bedrag is volledig vrijgesteld van RSZ.

“Al jaren waren er onduidelijkheden omtrent de drempels en statuten waar RSZ-bijdragen verplicht waren. Zo zijn er amateurclubs die tussen 100.000 en 200.000 euro RSZ-schulden boven het hoofd hangen omdat de regels in elke regio anders geïnterpreteerd werden. We zorgen nu voor duidelijkheid. Een club mag meer betalen aan een speler dan 4.500 euro, maar dan moet daar RSZ op betaald worden.”

“We hebben liever dat clubs extra geld investeren in hun jeugdspelers, trainers en begeleiders dan in royale vergoedingen voor hun A-kernspelers. Clubs zullen zo trouwens ook meer centen overhouden om hun eigen sportinfrastructuur verder uit te bouwen en sociaal-maatschappelijke projecten te realiseren. Door bewuster om te gaan met hun financiële middelen bouwen de amateurclubs een duurzaam businessmodel uit voor de lange termijn.”

 

LEES MEER OVER:

Amateurvoetbal

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...