Hervorming fiscale regels Belgische clubs lege doos

27-04-2024 10:59

Hervorming fiscale regels Belgische clubs lege doos

Profvoetballers verdienen ook in België veel geld. Wie meer dan 1 miljoen euro verdiende, betaalde slechts 10.000 euro RSZ in plaats van de gebruikelijke 38,07 procent. Een fiscale hervorming moest een einde maken aan die fiscale bevoordeling. Daar is weinig van in huis gekomen.

Als een gewone werknemer 1 miljoen euro krijgt, gaat 380.000 euro naar de RSZ. Een profvoetballer ziet vandaag 140.000 euro naar die instantie vloeien. Zo blijft er een groot voordeel voor die voetballer of sporter van kracht.

Wie in het voetbal minder dan 1 miljoen verdient, krijgt een laag RSZ-percentage opgelegd, tot bijna niets. Een schril contrast met Jan met de pet.

De voetballers houden in vergelijking met twee jaar geleden wat minder geld over. De clubs hebben de lonen echter verhoogd, waardoor er weinig of niets wijzigde voor de spelers. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wijst naar een rapport van de UEFA. “De mediaan van de loonlast hier is 16 miljoen. In Nederland: 11 miljoen. Portugal: 6 miljoen”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws.

Die verhoging van de lonen helpt de financiële status van de Belgische profclubs niet. Vorig seizoen kwamen ze op een gecumuleerd verlies van ruim 150 miljoen euro uit. Als je daar de historische schulden bijtelt, staat die voetbalsector voor bijna 407 miljoen euro in het rood. De totale omzet per jaar bedraagt 800 miljoen euro.

Meerdere voetbalinstanties pakten recent met een statement uit. De overheid zou een sociaal contract moeten afsluiten. Lees: investeren in veiligheid en stadions. Dat valt niet overal in goede aarde. De profclubs genieten aanzienlijke fiscale voordelen en blijven anderzijds meer geld uitgeven.

Alle eersteklassers samen genoten vorig seizoen voor ruim 200 miljoen euro aan kortingen op socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing. De lichte stijging van de RSZ-bijdragen worden gecompenseerd met hogere belastingvoordelen. De clubs krijgen 75 procent terug van de belastingen die ze inhouden op de lonen van de sportbeoefenaars. Dat belastingvoordeel steeg van 97 naar 119 miljoen euro, meldt De Morgen.

Hoe kan die voetbalwereld in leven blijven? De recuperatie van die belastinggelden – die de eigenaars van de clubs naar eigen goeddunken kunnen herbesteden – blijft Belgische mecenassen en buitenlandse partijen warm maken om te investeren in het voetbal in België.

LEES MEER OVER:

KBVB

Pro League

Nieuwsbrief

Specials

Krijgt Koen Casteels een eerlijke kans?

Krijgt Koen Casteels een eerlijke kans?

Thibaut Courtois behoort tot de wereldtop, laat dat duidelijk zijn. Een tweede feit: hij zit...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

INSTA-FOOT: Voetballers op vakantie

INSTA-FOOT: Voetballers op vakantie

De bal gaat aan het rollen op het EK 2024. Voor honderden andere profvoetballers is...

VIDEO: Jelle Bataille gelooft in Rode Duivels

VIDEO: Jelle Bataille gelooft in Rode Duivels

Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland. De Rode Duivels worden niet tot de favorieten op het EK...

VIDEO: Vertrek en aankomst Rode Duivels, op weg naar EK 2024

VIDEO: Vertrek en aankomst Rode Duivels, op weg naar EK 2024

De Rode Duivels stapten in Brussels Airport op het vliegtuig naar Stuttgart. 25 spelers, van...