Hervorming: na gele en rode ook een blauwe kaart

08-02-2024 17:36

Hervorming: na gele en rode ook een blauwe kaart

De spelregelcommissie van de FIFA gaat vrijdag een bijzondere aankondiging doen. Er gaat getest worden met de invoering van de blauwe kaart. Een speler die deze kaart krijgt, moet voor een periode van tien minuten van het veld af.

The Telegraph heeft vernomen dat de International Football Association Board (IFAB) toestemming heeft gegeven voor een proefperiode met een nieuwe, derde kaart die scheidsrechters kunnen uitdelen. Dit betekent niet dat de Eredivisie-spelers snel te maken krijgen met de blauwe kaart, eerst zal er op een lager niveau een testfase worden uitgevoerd. Het Engelse medium voorspelt dat er vanaf deze zomer al getest gaat worden.

Een scheidsrechter mag een blauwe kaart uitdelen als een speler aanmerkingen heeft op de arbitrage, of als een speler een professionele overtreding maakt. De IFAB heeft in die beargumentatie een situatie uit de vorige EK-finale aangehaald. Toen Engeland tegen Italië speelde, dreigde Bukayo Saka van Engeland uit te breken en gevaar te stichten. Giorgio Chiellini hield vervolgens opzichtig het shirt van Saka vast en voorkwam daarmee een Engelse aanval. Chiellini kreeg geel, maar zou in de nieuwe situatie een blauwe kaart krijgen en tien minuten naar de kant moeten.

In Nederland zijn de amateurvoetballers al bekend met tijdstraffen. In Categorie B van het veldvoetbal wordt gewerkt met een tijdstrafregeling. Bij een gele kaart moet de desbetreffende speler tien minuten naar de kant, bij een volgende gele kaart volgt een rode kaart. In de door de IFAB aan te kondigen regels krijgt een speler bij zijn tweede blauwe kaart rood, net als bij een combinatie van een gele en blauwe kaart in een wedstrijd.

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...