Hoe ‘made in Anderlecht’ is Jérémy Doku?

09-09 09:58

Hoe ‘made in Anderlecht’ is Jérémy Doku?

Jérémy Doku heeft zijn eerste matchen bij de Rode Duivels achter de kiezen. Na een korte invalbeurt tegen Denemarken kreeg hij een basisplaats tegen Ijsland. De 18-jarige flankaanvaller moest even zoeken naar zijn positie, kwam beter in de match, leverde een assist af en vlamde de 5-1 binnen. Bij RSC Anderlecht klinkt fierheid. “The Boy Wonder. Jeremy Doku, mesdames et messieurs. Made In Neerpede”.

Dat klopt niet helemaal. Jérémy Doku zag op 27 mei 2002 het levenslicht in een ziekenhuis in Antwerpen. Hij groeide op in Borgerhout en zette zijn eerste voetbalpasjes bij Olympique Deurne. Daarna volgden VK Tubantia Borgerhout en Germinal Beerschot.

Anderlecht merkte zijn talent op en plukte Doku op zijn tiende bij Beerschot weg. De Belgische linksbuiten met Ghanese roots ontpopte zich in sneltempo tot een van de potentiële goudhaantjes. Ei zo na speelde Anderlecht Doku op zijn vijftiende kwijt.

De toenmalige manager Herman Van Holsbeeck wist Lazar Markovic bij Liverpool los te weken. De Servische flankspeler zat er op een zijspoor en mocht op huurbasis naar Anderlecht. In die deal gaf Van Holsbeeck de toestemming aan Liverpool om met Jérémy Doku en zijn familie te praten over een overgang. Doku wenste echter geen stappen over te slaan en tekende even later een eerste profcontract.

Op 25 november 2018 mocht hij voor het eerst met de eerste ploeg in een officiële wedstrijd opdraven, tegen STVV. Doku was toen 16 jaar en 182 dagen jong. Ondertussen steeg zijn marktwaarde naar 9 miljoen euro. Met zijn debuut bij de Rode Duivels kan daar nog een smak bovenop komen.

Pikant detail: Jérémy Doku ligt slechts tot 30 juni 2022 onder contract. In de huidige situatie zal Anderlecht na dit seizoen mee moeten werken aan een transfer. Tenzij Doku instemt met een nieuwe verbintenis.

Nieuwsbrief

Specials

Opvallende cijfers voor Balikwisha

Opvallende cijfers voor Balikwisha

Michel-Ange Balikwisha lukte de enige treffer in de clash tussen Antwerp en OHL. Zijn vijfde...

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begint de wintermercato in België. Op 1 februari volgt de Transfer...

LOTING – Rode Duivels EK 2024

LOTING – Rode Duivels EK 2024

Om 18 uur begint de loting voor het EK 2024 in Duitsland. De Rode Duivels...

SPECIAL: Vier trainers in Jupiler Pro League ontslagen

SPECIAL: Vier trainers in Jupiler Pro League ontslagen

Geen Jonas De Roeck meer bij KVC Westerlo. Zo komt de teller van het aantal...

Anderlecht ruim 6 miljoen euro verlies

Anderlecht ruim 6 miljoen euro verlies

Halfweg de reguliere competitie staat Anderlecht op de tweede plaats. Er is echter nog een...