Kompany onder druk: 43+111 miljoen euro

15-11-2023 15:17

Kompany onder druk: 43+111 miljoen euro

Burnley FC trok na de degradatie uit de Premier League Vincent Kompany aan. Hij mocht er bouwen aan een nieuw verhaal, met een ander soort voetbal. Er volgde een komen en gaan: 27 spelers in en 28 out. Een fantastisch seizoen volgde met als kers op de taart het promotiefeest. Kompany mocht verder zijn gang gaan. Hij liet 11 spelers gaan en haalde er 20 bij.

Vorig seizoen stroomde er ruim 76 miljoen euro binnen. Burnley gaf 43 miljoen euro op de transfermarkt uit. Vincent Kompany werd in het begin van het seizoen in vraag gesteld. Het vele balbezit leverde niet altijd puntenwinst op. De bal begon wat later vlot te rollen en The Clarets eindigden op de eerste plaats.

“Vincent Kompany is de gedroomde opvolger voor Pep Guardiola bij Manchester City”, stelden vele analisten en media. Hij werd aan Chelsea en Tottenham Hotspur gelinkt. Kompany bleef bij Burnley en mocht zich verder roeren op de transfermarkt. Er vloeide liefst 111 miljoen euro de deur uit. Rekening houdend met de hogere inkomsten in de Premier League werden daar weinig of geen vragen over gesteld.

Mouwen opstropen

Burnley verkocht voor minder dan 4 miljoen euro en begon met veel moed aan het nieuwe avontuur in de Premier League. Twintig speeldagen verder is het zoeken naar lachende en tevreden gezichten. Burnley FC staat op de laatste plaats. Met een 4 op 36 zijn de kopzorgen groot. Er degraderen drie clubs uit de Premier League. De nummer zeventien Bournemouth telt vijf punten meer. De nummer zestien Fulham heeft er acht meer.

Kompany na één overwinning, één gelijkspel en tien nederlagen wijzen naar de progressie die zijn team boekt. In een aantal matchen zat er (meer) puntenwinst in. Daar koop je echter niet veel mee. De ranglijst telt.

De fans vragen zich luidop af of Burnley wel een kans maakt op het behoud als Vincent Kompany zijn voetbalfilosofie niet omgooit. Meerdere analisten zijn er niet zeker van dat Burnley met het beschikbare spelersmateriaal een ander soort voetbal kan brengen.

Middelen

Na de promotie gaf Burnley ruim 111 miljoen euro aan nieuwe spelers uit. Tien clubs gaven meer uit, negen teams minder. Acht teams gaven minder dan 100 miljoen euro uit. Chelsea gaf 462 miljoen euro uit, Luton Town slechts 22,75 miljoen euro.

Na de interlandbreak wacht een thuismatch tegen West Ham United. Op 2 december volgt een kapitale uitmatch tegen Sheffield United, de voorlaatste in de stand. Dit jaar speelt Burnley nog tegen Wovlerhampton (uit), Brighton & Hove Albion (uit), Everton, Fulham (uit), Liverpool en Aston Villa (uit).

Nieuwsbrief

Specials

Anderlecht ruim 6 miljoen euro verlies

Anderlecht ruim 6 miljoen euro verlies

Halfweg de reguliere competitie staat Anderlecht op de tweede plaats. Er is echter nog een...

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begint de wintermercato in België. Op 1 februari volgt de Transfer...

VIDEO: Tifo Mauves Army Anderlecht

VIDEO: Tifo Mauves Army Anderlecht

Jan Vertonghen en zijn ploegmaten speelden tegen RWDM in een andere outfit. Een hulde voor...

FOTO’S nieuw voetbalstadion: Aarhus GF 24.000 plaatsen

FOTO’S nieuw voetbalstadion: Aarhus GF 24.000 plaatsen

Het Deense Aarhus GF verhuist in 2026 naar een gloednieuw voetbalstadion met 24.000 plaatsen. Ze...

Wat is er van ‘goudhaantje’ Noah Mbamba?

Wat is er van ‘goudhaantje’ Noah Mbamba?

Noah Mbamba begon pas op zijn negende met voetballen bij FC Vilvoorde. Via Woluwe-Zaventem en...