KRC Genk geeft toelichting over financiële status

16-02-2024 16:48

KRC Genk geeft toelichting over financiële status

193 miljoen euro verlies voor de Belgische profclubs in het boekjaar 2022/2023. KRC Genk hoort daar niet bij. “Onze jaarrekening kleurt groen, ondanks de afwezigheid van Europees voetbal”, luidt het statement. “Een bewijs van het goede werk binnen de hele werking.”

KRC Genk, Club Brugge, Union, STVV, KV Kortrijk en Cercle Brugge doken niet in het rood.

“Het seizoen 2022-2023 was het eerste seizoen dat weer begon zonder coronabeperkingen. Ondanks de afwezigheid van Europees voetbal stegen de inkomsten van Genk met €27,7 miljoen tot €88,4 miljoen in totaal. Opmerkelijk is dat deze recordomzet werd behaald in een seizoen zonder Europees voetbal en de bijbehorende sportinkomsten.”

“De omzet is vooral terug te voeren op het gevoerde transferbeleid, dat een groei van 26,5 miljoen euro kende ten opzichte van het boekjaar 2021-2022, tot een totaal van 50 miljoen euro. Daarnaast presenteerde het afgelopen seizoen zich ook op sportief vlak als zeer succesvol. Tot de laatste seconden van het kampioenschap streden onze jongens om de oppergaai. Dat sportieve succes zorgde voor een enorme sfeer rond het team. Daardoor vonden veel supporters de weg naar het stadion. Met een stijging van de seizoenkaart- en ticketverkoop tot 20 procent zet deze positieve sfeer rond het team zich dit seizoen voort.”

Investeren in de toekomst

De recordinkomsten werden ook opnieuw geïnvesteerd in de spelersgroep. Hiervoor werd 30 miljoen euro uitgetrokken. Daarnaast stegen ook de operationele kosten van de club tot 84,5 miljoen euro. De stijging van 7 miljoen euro ten opzichte van vorig boekjaar kan worden toegeschreven aan de stijging van zowel de sportieve als de extra-sportieve kosten, de toetreding van Jong Genk tot de Challenger Pro League en de uitzonderlijke voorzieningen. Wat dat laatste betreft, moest de club onder meer 1,5 miljoen euro terugbetalen aan de rechthebbenden van het tv-contract van de Jupiler Pro League voor de vroegtijdige beëindiging van het seizoen 2020-2021 als gevolg van de coronapandemie.

Cijfers kleur groen

Alle plussen en minnen opgeteld kan KRC Genk opnieuw een groene jaarrekening voorleggen met een positief resultaat van €261.000. Het eigen vermogen blijft vandaag dus 68,4 miljoen euro. Een noodzakelijke buffer om in de toekomst op terug te vallen en opnieuw aan te vullen zodat KRC Genk zijn sportieve competitiviteit kan blijven garanderen.

Constructieve gesprekken met de BBI

Zoals reeds geweten, wordt het vzw-statuut waaronder KRC Genk valt en de bijhorende vrijstelling van vennootschapsbelasting, betwist door de BBI. KRC Genk wenst echter constructief te werken richting een aanvaardbare uitkomst en hoopt snel tot een overeenkomst te komen. De club is trots dat ze, conform haar DNA en volgens het model dat ze nastreeft, opnieuw een positieve jaarrekening heeft kunnen indienen bij de Nationale Bank België.

LEES OOK: Geheime zitting Belgische topclubs: 16 naar 14 clubs

KRC Genk
foto DC | www.voetbalbelgie.be

LEES MEER OVER:

KRC Genk

Pro League

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Union won drie matchen meer

Union won drie matchen meer

49 punten voor Club Brugge, 46 voor Union en Anderlecht. Als Club zondag een punt...

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Geen Igor Thiago in de aanval. De Braziliaanse spits volgt de clash tussen Anderlecht en...

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

De fans van KV Mechelen amuseerden zich kostelijk in Westerlo. Twee doelpunten, drie punten. Er...

Smets, Warleson of Vandevoordt

Smets, Warleson of Vandevoordt

Kévin Denkey zal als Beste Doelschutter in de Jupiler Pro League 2023/2024 eindigen. Cameron Puertas...