Makelaar stak voorzitter Belgische topclub geld toe voor overname

“We werken voluit mee aan het onderzoek, er wordt ons niets ten laste gelegd”, liet Standard Luik weten na de recente huiszoekingen bij voorzitter Bruno Venanzi en op de clubzetel. Was de onderzoeksrechter alleen op zoek naar meer informatie over enkele transfers, waarbij Christophe Henrotay als makelaar in actie kwam? Of barst er binnenkort toch een bom?
Roland Duchâtelet nam Standard Luik in 2011 over voor 41 miljoen euro. De zakenman nam de aandelen van de Russische hoofdaandeelhoudster Margarita Louis-Dreyfus plus de aandelen van Luciano D’Onofrio over. Duchâtelet betaalde 20% meer dan de initiële vraagprijs en wist Standard uit handen te houden van een Nederlandse investeerdersgroep.
De fans keerden zich echter tegen Duchâtelet, die de club te koop stelde. Er werd gevreesd voor een overname door een Russische groep. De Rouches kwamen echter in handen van Bruno Venanzi, voormalig mede-eigenaar van het energiebedrijf Lampiris. Van in het begin was het duidelijk dat Venanzi niet over voldoende financiële middelen beschikte om Duchâtelet uit te kopen.
Volgens RTL Sport stak Christophe Henrotay een handje toe! Venanzi en Henrotay waren goed bevriend. Enkele miljoenen euro’s op tafel gooien uit vriendschap of sympathie, dat was het niet. Henrotay werd de bevriende makelaar bij Standard. Hij was onder meer betrokken partij bij de transfers van Collins Fai, Sambou Yatabaré en Christian Luyindama.
De onderzoekers willen daar wellicht het fijne van weten. Wat was de link tussen Venanzi en Henrotay? Wat kreeg Henrotay voor zijn investering terug?
Op de antwoorden zal het nog een tijdje wachten zijn. De Brusselse onderzoeksrechter wacht nog altijd op de uitlevering van Christophe Henrotay, die in Monaco woont.