Nieuwe directeur voor Belgische arbitrage: Peter Willems
Speeldag na speeldag discutabele beslissingen. Geen gelijkvormigheid. Dat alles blijft niet zonder gevolgen. De hervorming van de arbitrage in het Belgisch voetbal is ingezet. Herbert Fandel neemt per direct afscheid. Bertrand Layec vertrekt na dit seizoen. Peter Willems gaat als directeur van het Professional Refereeing Department (PRD) aan de slag.
De 49-jarige Truienaar werkte jaren bij de UEFA in Zwitserland en keerde in 2019 naar België terug. Peter Willems was tot 5 september 2023 CEO bij OH Leuven.
Hij krijgt als directeur de opdracht om het PRD verder te professionaliseren, en het niveau van de arbitrage in ons land verder te verhogen. “Hij wordt hierin bijgestaan door verschillende experten”, laat de KBVB weten. “Stephanie Forde blijft verantwoordelijk voor het operationele luik van de Belgische arbitrage, en Frank De Bleeckere voor de begeleiding en doorstroming van jonge scheidsrechters. Kevin Blom en Christophe Dierick zijn verantwoordelijk voor de VAR.”
Bertrand Layec blijft verantwoordelijk voor de technische ondersteuning van de scheidsrechters. Zijn contract wordt niet verlengd.
“Peter Willems staat in voor de organisatie van de dagelijkse werking”, stelt CEO Piet Vandendriessche van de KBVB. “Zo zal hij het proces van de aanduiding van de scheidsrechters overzien. Die aanduidingen zullen worden beslist in team, en op basis van de beschikbare data. Die data laten toe om de kwaliteit van de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in het professionele voetbal op een objectieve manier op te volgen.”
Verder zal Willems het strategische plan voor de professionele arbitrage – dat bij de aanvang van het seizoen is gelanceerd – uitrollen, en verder uitwerken. Hij buigt zich ook over de structuur en organisatie van het PRD voor het komende seizoen.
“Onze scheidsrechters staan in het oog van de storm, terwijl ze liefst in alle discretie hun werk uitvoeren. De komende maanden willen we hen daarbij helpen. Op korte termijn door de begeleiding te bieden die ze verdienen, maar ook door te bouwen aan de toekomst van de arbitrage in ons land. We zoeken niet naar snelle oplossingen, maar werken aan een breed gedragen plan van aanpak dat de arbitrage op lange termijn naar een hoger niveau zal brengen. Want het belang van een kwalitatieve arbitrage en VAR kan niet voldoende worden onderstreept.”
Piet Vandendriessche en Peter Willems roepen iedereen op om respect te tonen voor de scheidsrechters, op alle niveaus. Voor het profvoetbal rekenen ze in het bijzonder op de steun van de spelers, coaches, bestuursleden, journalisten, commentatoren, supporters en alle andere mensen die het Belgisch voetbal een warm hart toedragen.
“Onze scheidsrechters leiden – soms in moeilijke omstandigheden – elke week met de grootste professionaliteit vele wedstrijden in goede banen, en verdienen dus ieders respect. Ik rekenen dan ook op de steun en sereniteit van alle partners om dit op de best mogelijk manier te kunnen doen. De scheidsrechters maken een essentieel deel uit van onze geliefde sport, want zonder scheidsrechters is er geen voetbal”, aldus Vandendriessche.
Het Belgische scheidsrechterkorps heeft nood aan versterking. Momenteel zijn er zo’n 4.500 actief in België, terwijl dat er 5.500 zouden moeten zijn.