Wat is er van ‘goudhaantje’ Noah Mbamba?

17-11-2023 15:58

Wat is er van ‘goudhaantje’ Noah Mbamba?

Noah Mbamba begon pas op zijn negende met voetballen bij FC Vilvoorde. Via Woluwe-Zaventem en Racing Genk belandde hij in de zomer van 2020 bij de jeugd van Club Brugge. Op aandringen van Carl Hoefkens, die toen trainer van de Brugse beloften was. De vijftienjarige middenvelder schitterde snel bij de U18 en stroomde naar Club NXT door. Philippe Clement dropte Mbamba wat later in de eerste ploeg. Wat is er van dat ‘buitengewone talent’?

Op 23 mei 2021 debuteerde Noah Mbamba bij de grote jongens. Club Brugge werkte toen de zesde wedstrijd in Play-off 1 af. Mbamba mocht 78 minuten meedoen. Talloze mooie woorden volgden. “Hij is fenomenaal aan de bal”, merkten zijn ploegmaten op. “Een verstandige jongen”, gaf de technische staf mee.

Meerdere Engelse clubs volgden zijn prestaties al een tijd op de voet. In het seizoen 2021/2022 deed Philippe Clement vaak beroep op zijn 16-jarige goudhaantje. Voor Nieuwjaar kwam hij aan drie basisplaatsen en elf invalbeurten. Tel daar nog drie duels in de Champions League bij. Zijn flegmatieke wijze van spelen sprong in het oog.

Kleine transfersom

Philippe Clement verliet Club Brugge voor AS Monaco. Noah Mbamba kreeg Alfred Schreuder als trainer. De Nederlander liet de 16-jarige middenvelder links liggen. Week na week klonk hetzelfde liedje: niet in de selectie. Mbamba werd door Transfermarkt nochtans als meest waardevolle speler van zijn leeftijdscategorie beschouwd.

Dat had ook met zijn contractuele status te maken. De talentvolle Brusselaar lag na dat seizoen nog een jaar onder contract en hapte niet toe. Club Brugge hoopte Mbamba toch nog te kunnen paaien met het nieuws dat Carl Hoefkens een kans zou krijgen als hoofdtrainer. Ze werkten succesvol bij Club NXT samen.

De gewenste contractverlenging bleef uit en Club Brugge liet Noah Mbamba half januari 2023 naar Bayer Leverkusen vertrekken. Er stroomden geen miljoenen euro’s binnen – zijn marktwaarde werd op 5 miljoen geschat. Club moest vrede nemen met een vergoeding van 100.000 euro.

Leergeld

Bayer Leverkusen schotelde de Belgische jeugdinternational een contract tot medio 2028 voor. “Deze club schenkt veel kansen aan jonge spelers in een topcompetitie”, stelde Noah Mbamba. “Ik kijk uit naar deze uitdaging.”

Hij viel zeven keer naast de selectie. Elf keer zat hij in de dug-out. Op 27 mei 2023 mocht hij één minuut meedoen in de Bundesliga tegen VfL Bochum.

Dit seizoen kwam de 18-jarige Mbamba ook nog niet veel in beeld. Op de derde speeldag viel hij tien minuten in tegen Darmstadt 98. Op speeldag elf volgde een invalbeurt van drie minuten tegen Union Berlin. Daar komt nog een klein kwartier in de DFB Pokal bij.

In april 2022 bedroeg zijn marktwaarde 5 miljoen euro. Transfermarkt schat zijn huidige waarde op 3 miljoen euro.

Interlands

Noah Mbamba kwam op 6 september voor het laatst met de Belgische U19 in actie. Bij de volgende vier interlands maakte hij geen deel uit van de selectie. Zijn teller staat er op twaalf interlands. Hij kan ook voor de nationale ploeg van Congo kiezen.

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begint de wintermercato in België. Op 1 februari volgt de Transfer...

Union bijna 3 maanden zonder nederlaag in België!

Union bijna 3 maanden zonder nederlaag in België!

De bekermatch Beveren-Union leek op verlengingen af te stevenen. In de extra tijd viel er...

Vrancken of het aankoopbeleid de schuldige?

Vrancken of het aankoopbeleid de schuldige?

KRC Genk toonde weinig grinta. Wouter Vrancken wist dat terug in de ploeg te jagen....

Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk (bis)

Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk (bis)

Op 26 september luidde de titel ‘Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk’. Op 6 december vallen...

Fink: “Geen millimeter kwaliteitsverlies bij AA Gent”

Fink: “Geen millimeter kwaliteitsverlies bij AA Gent”

STVV blijft met goed voetbal punten pakken. Woensdag wacht een bekerclash met AA Gent. Thorsten...