Onthutsende cijfers over Anderlecht: 36 miljoen verlies,100 miljoen schulden

10-10-2020 09:08
-
Geschreven door Redactie
Onthutsende cijfers over Anderlecht: 36 miljoen verlies,100 miljoen schulden

Eén stap achteruit en twee vooruit, zo werd de verkoop van Jérémy Doku omschreven. Met dat geld – bijna 27 miljoen euro en op termijn meer – zou de hemel opklaren en lachte de toekomst RSC Anderlecht weer toe. Prietpraat?

De economische krant De Tijd buigt zich over de financiële toestand van de Belgische recordhouder. RSC Anderlecht leed vorig seizoen een verlies van 36 miljoen euro. De schuldenberg is opgelopen tot bijna 100 miljoen euro.

Jérémy Doku verkopen was een bittere noodzaak. Pompen of verzuipen. Veel licht ging er daar niet mee schijnen in de donkere tunnel. De weg is nog lang. Heel lang.

In 2018/2019 leed Anderlecht 27 miljoen euro verlies. Een record voor paars-wit. Maar in 2019/2020 werd dat record al verbroken: 36 miljoen euro verlies.

Het eigen vermogen is onder nul gezakt. Dat zorgt voor een ‘code rood’. De aandeelhouders zijn nu wettelijk verplicht te stemmen over het voortbestaan van Royal Sporting Club Anderlecht.

Volgende week komt de algemene vergadering samen. Een spoedzitting. Pijnlijke taferelen voor de supporters.

Die moeten nog niet voor het ergste vrezen. De aandeelhouders hebben er geen belang bij de club op de fles te laten gaan. Dankzij de verkoop van Doku is er wat geld voor de korte termijn beschikbaar.

Anderlecht zal oplossingen moeten vinden. Seizoen na seizoen diep in de rode cijfers duiken. Ze hebben niet elk seizoen een Jérémy Doku te verkopen. En hoe werken ze die gigantische schuldenberg weg?

De dictaten van Marc Coucke

Volgens De Tijd vangt Anderlecht jaarlijks 52 à 53 miljoen euro uit commerciële zaken. Het hoogste cijfer in het Belgisch voetbal. De malaise ligt bij het sportieve beleid. Een te hoge loonlast, foute transfers, de vele ontslagen, noem maar op.

foto DC | www.voetbalbelgie.be

De kleine aandeelhouders zijn niet van plan zomaar in te gaan op een schuldherschikking. De schulden aan Marc Coucke wegwerken met een kapitaalsverhoging, dat zorgt voor een waardevermindering per aandeel, wat slecht nieuws zou betekenen voor de andere aandeelhouders. Die willen niet opdraaien voor de schulden die er onder het beleid van Coucke bovenop kwamen. Ook omdat ze geen inspraak kregen in het beleid.

Zo diende Johan Beerlandt al zijn ontslag in als lid van de raad van bestuur. “Het is niet mijn ambitie lid te zijn van een raad van bestuur waar alleen dictaten van de meerderheidsaandeelhouder (Marc Coucke, red.) moeten geregulariseerd worden zonder enige reële inspraak voor de overige bestuurders”, zegt hij in De Tijd.

De aandeelhouders willen duidelijkheid plus een onderbouwd plan. Anders dreigen ze op termijn opnieuw een spoedzitting te moeten houden.

foto DC | www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

DOSSIER: Transfers zomermercato 2025/2026 België JPL

DOSSIER: Transfers zomermercato 2025/2026 België JPL

Op 25 juli begint het seizoen 2025/2026 in de Jupiler Pro League. Deze zomer zal...

BEKIJK: Medische testen bij STVV

BEKIJK: Medische testen bij STVV

Maandag staat de eerste veldtraining voor het seizoen 2025/2026 op de agenda bij STVV. Wouter...

Top 10: nieuwe marktwaardes spelers in JPL

Top 10: nieuwe marktwaardes spelers in JPL

Club Brugge verwacht tientallen miljoenen euro’s op te halen op de transfermarkt. Bij Union of...

Nieuwe trend in Pro League: spitsentrainers

Nieuwe trend in Pro League: spitsentrainers

Toen Patro Eisden in juni 2023 Luc Nilis als spitsentrainer voorstelde, halen velen hun schouders...

Openingsdata belangrijkste transfermarkten

Openingsdata belangrijkste transfermarkten

Op 12 juni gaan de transfermarkten in Engeland en Schotland open. De Belgische Pro League...