OPINIE: Niet alleen pijnlijk voor Anderlecht

01-02-2023 13:57

OPINIE: Niet alleen pijnlijk voor Anderlecht

Tolu Arokodare legde medische testen bij Anderlecht af en tekende twee tellen later een contract bij Racing Genk. “Dit is heel pijnlijk”, stelde Marc Degryse bij VTM Nieuws. Wij vinden het niet alleen pijnlijk voor RSC Anderlecht. Een zoveelste donkere bladzijde in de geschiedenis van het voetbal.

Bij deze ophefmakende transfer waren Didier Frenay én Mogi Bayat betrokken partij. Twee makelaars die al veelvoudig in opspraak kwamen. Meerdere clubs blijven er zaken mee doen. Alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

Didier Frenay kwam in opspraak bij onder meer transfers van Kevin De Bruyne en Landry Dimata. De makelaar werd in de herfst van 2020 opgepakt in Monaco. De strafrechter dient nog een uitspraak te doen over die zaken. Je kan stellen dat iedereen onschuldig is tot de rechter een uitspraak heeft gedaan. Als clubleider zou je meer voorzichtigheid voor de dag kunnen leggen.

Het kantoor van Mogi Bayat moeide zich ook bij de transfer van Tolu Arokodare van SC Amiens naar KRC Genk. Zijn Franse club kon Khalifa Coulibaly erbij krijgen. De voormalige aanvaller van AA Gent heeft al jaren Mogi Bayat als makelaar en belandde zo ook bij FC Nantes.

Mogi Bayat kwam zwaar in opspraak in Operatie Zero. Ook gekend als Propere Handen. De uitkomst van die zaak moet eveneens nog volgen. Een aantal betrokkenen wisten wel al hun schuld af te kopen, van Erwin Lemmens tot Bart Verhaeghe. Ondertussen rolt de bal gewoon verder. Dezelfde makelaars blijven in het voetbal opduiken. Dezelfde clubleiders blijven er gretig zaken mee doen.

De transfer van Tolu Arokodare van SC Amiens naar KRC Genk staat op naam van de Spaanse makelaar Jean-Gérard Benoit Czajka, zakenpartner van Didier Frenay. In 2020 dienden ze klacht in tegen Victor Osimhen, die van Lille OSC naar Napoli trok en plots beroep deed op een andere makelaar. Czajka zag zo een commissie van 5 miljoen euro door zijn vingers glippen.

Dat Anderlecht naast een beoogde aanvaller greep, is pijnlijk. Dat al die schandalen niet tot een andere voetbalwereld leiden, vinden wij – als pure voetballiefhebbers – nog wat pijnlijker.

‘Mogi Bayat, een symbool van de oude voetbalwereld’, schreef De Tijd in oktober 2022. Op een nieuwe voetbalwereld lijkt het toch nog wachten…

LEES OOK: Degryse: “Heel pijnlijk voor Anderlecht”

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begint de wintermercato in België. Op 1 februari volgt de Transfer...

VIDEO: Tifo Mauves Army Anderlecht

VIDEO: Tifo Mauves Army Anderlecht

Jan Vertonghen en zijn ploegmaten speelden tegen RWDM in een andere outfit. Een hulde voor...

FOTO’S nieuw voetbalstadion: Aarhus GF 24.000 plaatsen

FOTO’S nieuw voetbalstadion: Aarhus GF 24.000 plaatsen

Het Deense Aarhus GF verhuist in 2026 naar een gloednieuw voetbalstadion met 24.000 plaatsen. Ze...

Wat is er van ‘goudhaantje’ Noah Mbamba?

Wat is er van ‘goudhaantje’ Noah Mbamba?

Noah Mbamba begon pas op zijn negende met voetballen bij FC Vilvoorde. Via Woluwe-Zaventem en...

Kompany onder druk: 43+111 miljoen euro

Kompany onder druk: 43+111 miljoen euro

Burnley FC trok na de degradatie uit de Premier League Vincent Kompany aan. Hij mocht...