OPINIE: Zag STVV AA Gent als een experiment?

23-02 23:47

OPINIE: Zag STVV AA Gent als een experiment?

Op bezoek bij de best voetballende ploeg van een land, Milos Kostic greep dat momentum aan om het over een andere boeg te gooien. Al bleef de Sloveense trainer zijn systeem, een 4-4-2 met een ruit op het middenveld, wel trouw. STVV leed een 4-1 nederlaag tegen AA Gent, dat na de rust de voet wat van het gaspedaal haalde.

“We hebben de kern om veel wedstrijden te spelen. Het is vandaag een goede kans om een paar jongens een kans te geven”, zei Jess Thorup voor de aftrap. Zo mocht Laurent Depoitre rust nemen in de aanloop naar AA Gent-AS Roma. Ex-Kanarie Roman Bezus en Milad Mohammadi zaten op de bank.

Collega Milos Kostic had ook wijzigingen in petto. Samy Mmaee vloog uit de elf, net als Mory Konaté. Centraal achteraan koos hij voor Rocky Bushiri en Pol Garcia. Een onuitgegeven duo. Garcia belandde in december in de lappenmand en zit zonder wedstrijdritme, tenzij je een oefenwedstrijd tegen Westerlo B een goede waardemeter kan noemen. Bushiri begon goed, liep een schorsing en blessure op en zat zo ook zonder het juiste ritme in de benen. Dat centrale duo moest de strijd aangaan met de beste doelschutter van het land Jonathan David.

Wie de ervaren Jorge Teixeira – vorig seizoen een van de sterkhouders in een ploeg die bijna in Play-off 1 raakte – in de ploeg verwachtte, bleef op zijn honger zitten. De Portugese verdediger was mee afgereisd naar de Ghelamco Arena. Kostic liet Teixeira echter als negentiende man in de tribune plaatsnemen.

Naïef?

AA Gent is al maanden ongeslagen in de Ghelamco Arena. Met een ruit op het middenveld als motor van de ploeg. Naar het systeem dat Milos Kostic nastreeft. Jess Thorup beschikt echter over betere spelers. Vadis Odjidja en zijn ploegmaten kegelden de Truiense ruit dan ook snel aan diggelen.

STVV koos er niet voor om vanuit een stevige organisatie de nummer twee in de Jupiler Pro League te lijf te gaan. Achteraan was al snel een gebrek aan automatismen en scherpte merkbaar. Op het middenveld liepen ze achter de bal en man aan.

“Zij spelen in hetzelfde systeem, ik zie mogelijkheden”, zei Milos Kostic voor de aftrap. Het draaide anders uit in de Arteveldestad. AA Gent mocht al snel aan de wedstrijd tegen AS Roma denken. De buit was binnen.

Bij STVV vragen ze zich toch best af of het gekozen systeem heilig is. Zelfs tegen degradatiekandidaten als KV Oostende en Cercle Brugge bleek de gehanteerde speelwijze geen troef. Op deze wijze gaan de Kanaries niet veel punten pakken in de resterende drie competitiematchen. Ook in Play-off 2 zal het dan niet veel soeps zijn.

 

LEES MEER OVER:

STVV

Nieuwsbrief

Specials

BEKIJK: De bouwplannen van Antwerp

BEKIJK: De bouwplannen van Antwerp

Een nieuwe hoofdtribune met skyboxen. Paul Gheysens liet ook Tribune 4 volledig vernieuwen. Goed voor...

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Financiële zorgen bij meerdere clubs in de Jupiler Pro League. De nood aan uitgaande transfers...

Union meer punten dan Genk en Antwerp

Union meer punten dan Genk en Antwerp

Wie van spanning houdt, zat goed in de Jupiler Pro League 2022/2023. De titelstrijd werd...

VIDEO: Ontvangst spelersbus KRC Genk

VIDEO: Ontvangst spelersbus KRC Genk

Enkele honderden fans van Antwerp tekenden present bij het vertrek van de spelersbus naar Genk....

Erik Van Looy trekt naar RC Genk-Antwerp: “Ik ben niet bedreigend”

Erik Van Looy trekt naar RC Genk-Antwerp: “Ik ben niet bedreigend”

De fans van Antwerp FC, Union en Racing Genk tellen de uren af. Eén van...