Parcours van Verschueren: van Zetterberg tot Lokonga
Op 28 november 2018 werd Michael Verschueren voorgesteld als sportief directeur van RSC Anderlecht. Op 16 maart 2020 werd hij CFO Sports en veranderde zijn rol. Verschueren zal vooral instaan voor de uitgaande transfers en de contractverlengingen. Peter Verbeke zal voornamelijk de ingaande kant van de zaak op zich nemen.
De passage van Verschueren mogen we nochtans als redelijk geslaagd beschouwen. We beginnen aan ingaande zijde. Ondanks de aanwezigheid van Frank Arnesen en Vincent Kompany was Verschueren in die periode de eindverantwoordelijke van het sportieve departement.
Ingaande transfers
De eerste mercato van Verschueren bracht Yannick Bolasie en Peter Zulj op. De eerste zomermercato van Verschueren luidde de komst in van Vincent Kompany, Hendrik Van Crombrugge, Nacer Chadli, Derrick Luckassen, Michel Vlap, Kemar Roofe, Samir Nasri en Philippe Sandler. Januari was zijn laatste mercato waar hij de ingaande transfers kon doen en hij sloot af met de huur van Marko Pjaca en Dejan Joveljic en de aankoop van Michael Murillo en Kemar Lawrence.
We beginnen met de toptransfers: Vincent Kompany, Derrick Luckassen, Nacer Chadli, Michael Murillo en Hendrik Van Crombrugge.
Nota: Zij waren stuk voor stuk absolute meerwaardes voor RSCA. Het nadeel is dat Luckassen en Chadli gehuurd werden en financieel moeilijk haalbaar lijken om aan te kopen.
Degelijke transfers: Michel Vlap, Kemar Roofe, Philippe Sandler en Yannick Bolasie.
Nota: Vlap begon goed, presteerde nadien zwak, en was na Nieuwjaar sterk. Hij kwam er dus stilaan door. Roofe was beslissend, met een redelijk doelpuntengemiddelde, maar was te vaak gekwetst. Sandler was ook een meerwaarde, maar ook hij was te vaak gekwetst. Mogelijk kan hij nog een jaar gehuurd worden. Bolasie was een goede huurtransfer, die een meerwaarde was maar veel te weinig kwaliteit rond zich had staan. Aankopen was niet haalbaar en met Chadli kwam er een betere huurtransfer.
Floptransfers: Samir Nasri en Peter Zulj.
Nota: De Fransman is een grote flop. Pittig loon en geen rendement. Zulj werd voor 2,5 miljoen euro gehaald, maar presteerde net zoals Sven Kums en Adrien Trebel hem voordeden: sober en in de schaduw en er werd veel meer verwacht van hem. Herpakte zich wel wat als verdedigende middenvelder, maar zeker geen speler die RSCA naar een hoger niveau tilt.
Kunnen niet beoordeeld worden: Marko Pjaca, Dejan Joveljic en Kemar Lawrence.
Nota: Zij kwamen pas eind januari naar Brussel. Ze konden pas op 7 februari beginnen (Murillo werd in december gehaald en kon een maand eerder beginnen) met spelen en na 7 maart was er geen match meer door het coronavirus. Onmogelijk om een oordeel te vellen in een maand tijd, maar de eerste indrukken van vooral Joveljic waren niet goed. Hij helde al deels naar de ‘flopzijde’. Pjaca kan mogelijk volgend jaar nog een kans krijgen en Lawrence krijgt zeer veel lovende kritieken. Na een volledige voorbereiding kunnen zij meerwaardes blijken, maar dat is afwachten.
Uitgaande Transfers
Verschueren zal als CFO Sports zich nu vooral moeten bezighouden met de uitgaande transfers. Daar heeft hij zeer veel werk, vooral ‘dankzij’ het brokkenparcours van zijn voorganger Luc Devroe.
Vooral veel uitleenbeurten voor overtollige dure vogels als Bubacar Sanneh, Ognjen Vranjes, Knowledge Musona, Kenneth Saief en vele anderen. Hun loon zorgt ervoor dat niemand, van het niveau van clubs dat hen wil, ze definitief kon overnemen. Verschueren zorgde in januari wel voor een resem uitgaande huurdeals, waardoor ze toch voor even deels van de loonlijst geschrapt kunnen worden. In de zomer wacht hem weer een berg werk, want wie wil spelers als Sanneh, Saief, Milic en anderen dan wel kopen?
De zoon van ‘Mister Michel’ zorgde wel voor enkele financiële kleppers, die broodnodig waren. Sebastiaan Bornauw werd voor 8 miljoen euro verkocht met een doorverkooppercentage van 25%, Ivan Santini leverde 5 miljoen euro op en Alexis Saelemaekers 3,5 miljoen euro aan huurgelden. Als AC Milan die optie licht komt er nog eens 3,5 miljoen euro bij, met 1 miljoen euro aan bonussen. Ook een doorverkooppercentage bij Silvère Ganvoula (naar Bochum voor 400.000 euro) bleek een goede zet. Hij schittert onverwacht in de tweede Bundesliga.
Er was wel één negatieve uitgaande transfer. Die van Thomas Didillon. Genk huurt hem met aankoopoptie en die ligt met 1,65 miljoen (na 550.000 euro huurgelden) euro best laag. Als Genk die niet licht, krijgt het wel 25% van de meerwaarde vanaf 2,2 miljoen euro. Vooral Genk was hierin de winnaar. Dat Verschueren Adrien Trebel twee keer niet kon lozen, was ook een negatief aspect.
De uitgaande deals van Sven Kums (1,5 miljoen euro + 1 miljoen aan bonussen) en Ryota Morioka (1,5 miljoen euro) waren logische deals. Spelers van 31 en 28 jaar die niet meer aan de bak kwamen in Brussel.
De financiën
Paars-Wit heeft het financieel zwaar, maar inzake uitgegeven geld en geïncasseerde transfergelden zal het niet gelegen hebben. We laten de transfers van Leander Dendoncker, Landry Dimata en Aristote Nkaka buiten beschouwing, want die werden al voor de komst van Verschueren afgerond.
Verschueren investeerde voor 19,3 miljoen euro aan spelers in drie transferperiodes. De ex-sportief directeur van Paars-Wit haalde via uitgaande transfers 21,20 miljoen euro op. Als Milan de optie op Saelemaekers licht, dan bedraagt dat 24,50 miljoen euro. Hier klopt de boekhouding dus…
Contractverlengingen
Verschueren stond ook in voor de contractverlengingen en wist Marco Kana, Antoine Colassin, Yari Verschaeren, Jérémy Doku en Sambi Lokonga langer aan de club te binden. De komende weken en maanden zal hij wellicht weer aan tafel gaan zitten met Kana, Verschaeren en Doku, die wegens hun leeftijd (nog geen 18) nog geen lange contracten konden ondertekenen. Het trio ligt nu nog twee jaar onder contract.
Andere beslissingen
Verschueren had bij de start van zijn ‘zeggenschap’ bij RSCA ook plannen om China en de Verenigde Staten te veroveren, maar dat project is een stille dood gestorven. Ook de komst van Pär Zetterberg en Frank Arnesen werden door Verschueren doorgedrukt, maar zij zijn ook al weg. Over de zet om Kompany speler/manager te maken, kan men twijfelen. Toch was het een gigantische stunt door Kompany terug naar België te halen.
Balans
Als we het totale pakket bekijken mag Michael Verschueren zeker niet ontevreden terugkijken op zijn periode als sportief directeur. Zijn parcours was beter dan dat van Devroe en Van Holsbeeck (zijn laatste twee seizoenen). Het is dan ook best vreemd dat Van Eetvelt hem uit het sportieve departement wou zetten, ook al bewees Verschueren net daar zijn kwaliteiten. Het moet gezegd, mede via bepaalde contacten van Arnesen en Kompany.
Uiteraard was niet alles wat hij deed goed, maar dat is bij geen enkele sportief directeur een feit. Verschueren zal zich de komende maanden nog verder kunnen en vooral moeten tonen door uitgaande transfers af te ronden en enkele talenten nog langer onder contract te leggen. Aan ingaande zijde staat Peter Verbeke voor een groot eerste examen. De ideale combinatie samen met Kompany?