Piraterij in de Jupiler Pro League

De Pro League liet het afgelopen weekend meer dan honderd illegale websites blokkeren die de wedstrijden in de play-offs via streaming aanboden.
“Waarom de VAR niet tussenbeide kwam? Er was een contact tussen de doelman en de aanvaller”, stelt Jonathan Lardot in de video hieronder. “Was dit genoeg of te licht? Dat staat ter discussie. In de beoordeling van een fase moeten wij een bepaald niveau hanteren. Die was bij deze fase te laag.” Volgens Lardot treft de VAR in deze geen schuld.
NO to piracy 🏴☠️❌
Last weekend, more than 100 illegal websites with #jupilerproleague content were blocked in the fight against illegal streaming ⚖️
🔗 More info on https://t.co/fKSZjJk1LY pic.twitter.com/sN5JKVjoqS
— Pro League (@ProLeagueBE) April 7, 2025
Dit weekend werden meer dan 100 illegale sites en platformen geblokkeerd die livewedstrijden uit de Jupiler Pro League verspreidden. Dit gebeurde op basis van een gerechtelijke beslissing naar aanleiding van een nieuw verzoek van DAZN, rechtenhouder van de Pro League. De actie kadert in de strijd tegen piracy, een strijd die DAZN en de Pro League versterken, in samenwerking met het beleid en alle betrokken actoren. De procedure in kortgeding werd eind maart ingediend bij de Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel.
Lorin Parys, CEO van de Pro League: “Telecomoperatoren Proximus, Telenet, Orange/VOO en DIGI sloten afgelopen weekend samen met Google, Cloudflare en Cisco meer dan 100 illegale websites en vijf IPTV-platformen die de Jupiler Pro League uitzenden, af. Het vonnis van de rechter is de eerste toepassing van de nieuwe Belgische wet die dynamische blokkering mogelijk maakt en is een stevige stap vooruit in de strijd tegen illegale contentconsumptie. Bovendien maakt het vonnis het ook mogelijk om updates van de opgedoekte sites te blokkeren zonder dat er nieuwe rechterlijke beslissingen noodzakelijk zijn, wat een aanzienlijke tijdswinst met zich meebrengt.”
“In België wordt geschat dat 6 procent van de bevolking – en bijna 20 procent van de 18- tot 25-jarigen – dagelijks illegale content kijkt, een stijging met 50 procent tegenover 2018. Dat is een bedreiging van alle Belgische culturele en audiovisuele spelers. Piracy leidt volgens een recente studie van de FOD Economie tot een verlies van honderden miljoenen euro per jaar voor de sportsector en zorgt voor minstens 24 miljoen euro BTW-inkomsten die de overheid misloopt. Daarom bundelen we de krachten met DAZN en vragen we van het beleid om werk te maken van een performant beleid tegen piracy, met de omzetting van Europese wetgeving en gerichte maatregelen, zoals een wettelijk kader dat dynamische en live blocking injunctions toelaat die binnen het half uur sites, IP-adressen en andere platformen offline kunnen halen via geautomatiseerde procedures.”
“We zien vandaag dat de juiste stappen gezet worden door het beleid. Het is belangrijk dat we nu, in samenwerking met de politiek, justitie en alle stakeholders, deze koers blijven aanhouden. Zo beschermen we de toekomst van onze sportcompetities, festivals en culturele evenementen.”
Naast de oprichting van het Speciaal Orgaan ter bestrijding van Piracy binnen de FOD Economie – die rechthebbenden de mogelijkheid biedt om op structurele wijze een beroep te doen op een overheidsinstantie en dynamische opvolging van het vonnis garandeert – zijn dit dus aanzienlijke stappen in de juiste richting in de strijd tegen piracy in ons land.