Pleegt Jess Thorup verraad?

02-11 07:30

Pleegt Jess Thorup verraad?

Jess Thorup kreeg de bons bij AA Gent en bekwam van zijn eerste ontslag als trainer bij zijn familie in Denemarken. De 50-jarige Deen gaf aan graag terug in België aan de slag te gaan. Die mogelijkheid diende zich wat later aan. Op 24 september tekende hij een contract voor drie jaar bij KRC Genk.

Zoals bij elke voorstelling van een nieuwe eigenaar, trainer of spelers klonken er mooie woorden. Racing Genk terug hogerop loodsen, mooi voetbal brengen, talenten laten doorstromen, en ga zo maar verder.

Dat avontuur begon met een gelijkspel tegen KV Oostende. Er volgde er nog eentje, op het veld van Waasland-Beveren. Er klonken meteen vragen. Was Jess Thorup wel de zogenaamde verlosser? De geschiedenis leert echter dat een trainerswissel vaak geen schokeffect oplevert.

Maar het ging wel de goede kant op: 2-1 winst tegen koploper Sporting Charleroi, 1-2 bij KAA Gent en 4-0 tegen KAS Eupen. Met die 11 op 15 klommen de Genkies terug wat plaatsen in de stand. Ook belangrijk: er heerste terug rust. Een onmisbaar gegeven om de volgende stap te zetten.

Jess Thorup gaat echter in op een aanbieding van FC Kopenhagen. Na 39 dagen is zijn tweede avontuur in België afgelopen. Er klinkt ongeloof. Ook kritiek. Daar horen keiharde woorden bij. Zoals: “Thorup de verrader”.

Anderzijds werd in het contract een afkoopclausule voorzien. KRC Genk stemde daarmee in. Bij een mooiere aanbieding kon Thorup vertrekken. Die mogelijkheid kon zich aandienen na anderhalf jaar, na twee jaar of misschien niet. Dat aanbod sijpelde echter al na een dikke maand binnen.

FC Kopenhagen is dé top in Denemarken. Een stadion met 40.000 plaatsen, Europees voetbal, rijke traditie. Welke Belgische trainer laat een aanbieding van Club Brugge liggen?

Wat als Racing Genk na die draws tegen Oostende en Waasland-Beveren een drie op negen pakte tegen Charleroi, Gent en Eupen? Duwden dezelfde critici Jess Thorup dan niet naar de uitgang?

Clement en Thorup

Anno 2020 is voetbal ‘business’. Een wereld van entertainment waarin de televisierechten primeren op de voetbalfans. Andere tijden.

Wie kocht Philippe Clement weg bij Waasland-Beveren? Wie sprak met Marc Brys toen die nog trainer was bij STVV? De ene keer was Racing Genk de winnaar. Vandaag zijn ze met Jess Thorup de verliezer.

Clement won de landstitel met Genk, kon een verbeterd contract tekenen, met meer bevoegdheden. Hij kuste het logo van KRC Genk, zong uit volle borst op het kampioenenbal, en tekende een contract bij Club Brugge. Clement en Thorup namen het heft in eigen handen. Andere trainers konden dat niet. Zij kregen vroegtijdig de bons. Slechts vier trainers haalden het einde van het seizoen sinds 2007.

Het trainersverloop bij KRC Genk:

2020: Hannes Wolf – Jess Thorup
2019: Felice Mazzu – Hannes Wolf
2018: Philippe Clement
2017: Albert Stuivenberg – Jos Daerden – Philippe Clement
2016: Peter Maes – Albert Stuivenberg
2015: Peter Maes
2014: Emilio Ferrera – Pierre Denier – Alex McLeish
2013: Mario Been – Emilio Ferrera
2012: Mario Been
2011: Frank Vercauteren – Mario Been
2010: Frank Vercauteren
2009: Hein Vanhaezebrouck – Pierre Denier – Frank Vercauteren
2008: Ronny Van Geneugden – Pierre Denier
2007: Hugo Broos – Ronny Van Geneugden

LEES MEER OVER:

Jess Thorup

KRC Genk

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Financiële zorgen bij meerdere clubs in de Jupiler Pro League. De nood aan uitgaande transfers...

Wat is er van Thomas Didillon?

Wat is er van Thomas Didillon?

Anderlecht gooide in de zomer van 2018 ruim 2 miljoen euro op tafel voor de...

Opstelling Rode Duivels vs. Zweden

Opstelling Rode Duivels vs. Zweden

De Rode Duivels komen vrijdagavond in Zweden in actie. De eerste interland onder de leiding...

FOTO’S: Lachende gezichten op training Rode Duivels

FOTO’S: Lachende gezichten op training Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in het nationale oefencentrum in Tubeke voor op de eerste...

STVV-fans wachten op nieuws

STVV-fans wachten op nieuws

Windstilte in de Jupiler Pro League. Bij een aantal clubs grijpen ze de interlandbreak aan...