Koopt Pro League degradatie Jong Genk af?

Een terugkeer naar achttien clubs in de Jupiler Pro League. Om Racing Genk over de streep te trekken, bepaalde de Pro League dat er minstens vier beloftenteams in de Challenger Pro League zouden spelen. Per direct. Met die truc zou Jong Genk niet degraderen. Er klonk veel protest. De Pro League duwt dat onderdeel van het hervormingsplan voor het profvoetbal echter door.
Op 1 juli start het nieuwe seizoen in de amateurreeksen. De Pro League zou tot 16 juni wachten met de stemming. Jong Genk zou tot 30 juni een effectieve degradant in de Challenger Pro League blijven. Een dag later zouden ze Jong Genk terug opvissen om zo aan het quotum van vier beloftenploegen te komen.
De amateurvleugels VV en ACFF krijgen in ruil voor hun medewerking een jaarlijkse financiële compensatie van 200.000 euro.
In Eerste Nationale zouden volgend seizoen slechts vijftien ploegen spelen. “Een competitie met vijftien ploegen is voor mij geen competitie”, stelt Sam Kerkhofs van Sporting Hasselt tegenover Het Belang van Limburg. “Voor mij is het minimum zestien ploegen en achttien ploegen is wenselijk.”
“Is het logisch dat een ploeg zijn degradatie kan afkopen om aan een quotum te voldoen, maar daardoor wel een watervaleffect in werking laat treden? Dat is toch vreemd?”, stelt Sven Smets van Cappellen. “We moeten als voetbalwereld nadenken om van onze sport opnieuw een eerlijke sport te maken.”
“Dit kan enkel in België”, zucht Patrick Rotsaert van SK Roeselare. “Het is tegen de waarden van de sport en deontologisch niet correct.”