Propere Handen: Hielp KRC Genk RSC Anderlecht aan titel?

29-09 09:35

Propere Handen: Hielp KRC Genk RSC Anderlecht aan titel?

Het is weer slikken voor de voetbalfans. De bal rolt weer in de zaak Propere Handen, ook Operatie Zero genoemd. In de RTBF-documentaire ‘Le milieu de terrain’ komen nieuwe onthullingen over de duistere zaken in het Belgisch voetbal bovendrijven. Roland Duchâtelet gaf al meermaals aan dat er ook in 2014 wat aan de hand was. RSC Anderlecht zou toen de landstitel gekocht hebben, via de omstreden makelaar Mogi Bayat.

Volgens Roland Duchâtelet stak KRC Genk een handje toe. Standard dook als nummer één de play-offs in. Met nog drie matchen te spelen zag het er goed uit. De Rouches leden echter een 0-1 nederlaag tegen Club Brugge. Als Anderlecht wist te winnen tegen Racing Genk zouden ze de leidersplaats overnemen.

“De inzet van de spelers van Racing Genk was abnormaal in die match”, stelt Roland Duchâtelet in de RTBF-reportage. “Hun toenmalige trainer was ‘close’ met Mogi Bayat. Als je makelaar bent van meerdere spelers bij de twee clubs en ook nog de trainers, dan stelt er zich een probleem.”

Anderlecht won die match met 4-0. De bezoekers gaven opvallend veel ruimte weg in de eigen penaltyzone en speelden als lammetjes.

In de volgende match had Racing Genk niets meer te winnen. De Limburgers zouden als zesde eindigen. Op 15 mei 2014 gingen de Genkies toch nog voluit tegen Club Brugge. Het werd 3-2.

“Ik ga aan Emilio Ferrera (toenmalige trainer KRC Genk, nvdr.) vragen hoe hij erin geslaagd is zijn spelers nog zo te weten motiveren”, stelde Michel Preud’homme, in die periode coach van Club Brugge, na die wedstrijd. Hij wees toen ook naar de uitbundige wijze waarop de spelers van Genk de doelpunten en zege vierden.

Een voormalige speler van Racing Genk was bereid anoniem te getuigen bij de reportagemakers van ‘Le milieu de terrain’. “Meerdere spelers vertelden dat ze horloges kregen van Mogi Bayat. Om matchen te fixen? Zeker en vast. Ik weet niet of het om Genk-Club Brugge ging, maar in 2014 kregen ze wel dure uurwerken. Ze zouden beloond worden als ze voluit speelden en de drie punten pakten.”

Bij Operatie Propere Handen hoorde een inval in de kantoren en villa van Mogi Bayat. “Er zijn luxehorloges gevonden, juwelen, grote geldsommen, en lege dozen van dure uurwerken. De uurwerken die bij die lege dozen horen, hebben een waarde van 8 miljoen euro.”

Roland Duchâtelet kreeg in die periode van Bruno Venanzi, zijn latere opvolger het volgende te horen: “Het is ongelooflijk. Mogi Bayat vertelde me dat de match Anderlecht-Genk gefixt werd met horloges.”

Nota bene: Mogi Bayat verklaarde later dat hij een verzamelaar is van lege dozen van dure horloges.

LEES OOK: Speciale zitting Pro League na nieuwe onthullingen in Operatie Zero

 

 

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begint de wintermercato in België. Op 1 februari volgt de Transfer...

Club Brugge heeft meerdere werkpunten

Club Brugge heeft meerdere werkpunten

Na het gelijkspel tegen STVV gaf Ronny Deila mee dat Club Brugge voldoende kansen had...

FOTO’S: Optocht jeugdspelers KRC Genk

FOTO’S: Optocht jeugdspelers KRC Genk

Voor de derby tussen Racing Genk en STVV konden de toeschouwers kennismaken met de spelers...

Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk

Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk

KV Kortrijk gooide Edward Still op straat en moet op zoek naar de vijfde trainer...

FOTO’S: Mooi eerbetoon voor Lon Polleunis

FOTO’S: Mooi eerbetoon voor Lon Polleunis

Lon Polleunis speelde zich bij STVV en RWDM in de kijker, won in 1968 de...