Radicale wijzigingen op til voor transfers en zaakwaarnemers

15-11 14:13

Radicale wijzigingen op til voor transfers en zaakwaarnemers

Operatie Propere Handen, de aanhouding van meerdere zaakwaarnemers in andere dossiers, schandalen in andere competities, Football Leaks. Als de KBVB en Pro League maatregelen afkondigen, slaat dat niet in als een bom. Maar als de FIFA op tafel klopt, zou er wel wat kunnen veranderen.

De wereldvoetbalbond FIFA is van plan de nodige hervormingen door te drukken. De grijze zone waarin zaakwaarnemers en andere betrokken opereren bij het afsluiten van een transfer of contractverlenging zou aangepakt worden.

“Wie dit ziet als een project tegen zijn rol als zaakwaarnemer, heeft iets te verbergen”, stelt Emilio Garcia Silvero, FIFA’s Chief Legal & Compliance Officer.

Football Leaks bracht in 2016 naar buiten dat Mino Raiola bijna 50 miljoen euro verdiende aan de transfer van Paul Pogba van Juventus naar Manchester United. Bij het afsluiten van de deal kreeg hij 27 miljoen en tijdens de contractduur van vijf seizoenen volgde nog ruim 20 miljoen euro.

Volgens het Amerikaanse zakenblad verdiende Raiola – een voormalige uitbater van een pizzazaak in Nederland – circa 480 miljoen euro bij transfers in het voetbal.

Ook in België kwamen gelijkaardige zaken aan het licht. Denk maar aan de torenhoge commissies die er bij de transfer van onder meer Landry Dimata werd verdiend.

Belangenvermenging zaakwaarnemers

Het onderzoeksplatform Football Leaks begon in 2019 gevoelige informatie naar buiten te brengen. Er veranderde weinig in het wereldje. In 2019 verdienden zaakwaarnemers ruim 500 miljoen euro aan commissies!

De FIFA is er zich stilaan van bewust dat dergelijke zaken niet langer kunnen. De spelersmakelaars zullen bij een transfer alleen nog geld mogen ontvangen van de verkopende club en de betrokken speler. Een commissie van respectievelijk maximaal tien en drie procent.

Om belangenvermenging tegen te gaan zaakwaarnemers in de nabije toekomst niet meer de speler, de koper én de verkoper vertegenwoordigen. Bovendien kan iedere willekeurige voetbalfan binnenkort precies zien wat een zaakwaarnemer heeft overgehouden aan een transfer van zijn cliënt.

Er klinkt veel weerstand bij de makelaars. “Wie dit ziet als een project tegen zijn rol als zaakwaarnemer, heeft iets te verbergen”, luidt de boodschap van Emilio Garcia Silvero, FIFA’s Chief Legal & Compliance Officer tegenover de BBC. “Er is al een grote groep agenten die tevreden zijn met wat we willen bereiken. We proberen nu om iedereen zover te krijgen.”

Protest

“Als ik tegen iemand zeg dat ik tien procent van een bedrag neem, is dat bij een klein bedrag geen probleem. Maar bij tien procent van twintig miljoen euro is het een ander verhaal. We moeten die perceptie binnen de transfermarkt veranderen”, merkt  James Kitching, director of football regulatory, op.

“Een zaakwaarnemer heeft de plicht om te handelen in het belang van zijn cliënt. Het kan voorkomen dat de enorme bedragen er voor zorgen dat een agent niet handelt in het belang van zijn cliënt.”

De FIFA laat zich niet onder druk zetten door de kritiek van een aantal makelaars en vakorganisaties. Het dossier is in de laatste fase beland. In 2021 zou de FIFA met de nieuwe regelgeving uitpakken.

LEES OOK: 2.000 zaakwaarnemers plannen acties

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Igor Thiago amuseert zich (FOTO’S)

Geen Igor Thiago in de aanval. De Braziliaanse spits volgt de clash tussen Anderlecht en...

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

Bierpiramide tijdens Westerlo-KV Mechelen (VIDEO)

De fans van KV Mechelen amuseerden zich kostelijk in Westerlo. Twee doelpunten, drie punten. Er...

Smets, Warleson of Vandevoordt

Smets, Warleson of Vandevoordt

Kévin Denkey zal als Beste Doelschutter in de Jupiler Pro League 2023/2024 eindigen. Cameron Puertas...

VIDEO: Fans St Pauli vieren promotie

VIDEO: Fans St Pauli vieren promotie

FC St. Pauli keert terug naar de Bundesliga. De Duitse cultclub eindigde in 2011 op...