REACTIES op ontslag Rik De Mil: “Een sterk signaal”

Vooraf werden er afspraken gemaakt. Westerlo zou voluit gaan, tot het laatste fluitsignaal. De Turkse eigenaars schrokken zich een hoedje toen ze de Kemphanen minutenlang bijna roerloos op het veld zagen staan. Het bondsparket dreigt met sancties. Trainer Rik De Mil kreeg al een ontslagbrief. Een overdreven reactie of een sterk signaal?
Het ontslag van Rik De Mil dient niet als een poging om een zware straf te ontlopen bekeken te worden. Tijdens die walgelijke slotfase maakte sterke man Hasan Cetinkaya zijn onvrede al duidelijk. De vicevoorzitter vond het maar niets dat zijn spelers de bal aan Racing Genk lieten. Dat Madsen de bal terugspeelde naar een tegenstrever was de druppel die de emmer deed overlopen. Na het laatste fluitsignaal viel in de wandelgangen al te horen dat er represailles zouden volgen.
Er wordt naar de incidenten bij Trabzonspor-Fenerbahçe in de Turkse Süper Lig gewezen. De ene match is de andere niet. De Turkse eigenaars van Westerlo dropten niet à la RWDM, KV Oostende, Standard of Seraing talloze buitenlandse spelers bij hun club. Westerlo bleef een lokaal getinte koers varen. Ze investeerden zwaar in de uitbouw van een modern oefencomplex en de jeugdwerking kreeg ook meer middelen toegestopt.
Hasan Cetinkaya maakte voor Westerlo-Genk duidelijk dat de spelers voluit moesten gaan. Als er zekerheid was over het behoud dienden ze voor een overwinning te knokken. De Turken waren op hun hoede voor mogelijke verdachtmakingen. Vier clubs knokten nog voor twee plaatsen in Play-off 1, Westerlo wou het spel eerlijk spelen.
Dat gebeurde dus niet. Sinan Bolat vroeg een blessurebehandeling, spelers en stafleden van beide teams spraken met elkaar en daarna volgde een walgelijk schouwspel.
“Het duidt erop dat Rik De Mil, die uiteindelijk ook verveeld zat met de zaak, tegenover zijn spelers niet sterk genoeg stond om ze op andere gedachten te brengen”, stelt Ludo Vandewalle bij Het Nieuwsblad. “Deze deuk in het imago kunnen Ercan en Cetinkaya als goedwillende investeerder als de pest missen. Vandaar dit stevig statement.”
“Dat clubleiders en buitenlandse investeerders een duidelijk signaal willen geven dat ze zoiets niet aanvaarden, vind ik een verfrissende houding in het voetbal”, merkt Peter Vandenbempt bij Sporza op. “Want veel mensen uit het professionele voetbal begrijpen niet waarom we er ons zo in opwinden. Zij vinden dat normaal. Dit signaal is verfrissend en juich ik toe.”
Rik De Mil boet voor de wetmatigheden van het voetbal. Een trainer ontslaan is goedkoper dan één of meerdere spelers. Bij Club Brugge stellen ze ook dit seizoen dat ze intrinsiek de beste spelerskern in België hebben. In twee teleurstellende seizoenen passeerden al vier trainers de revue. De spelers en bestuur bleven op post.
Hopelijk krijgt De Mil snel een nieuwe kans. Hij leidde Westerlo op de weg naar het behoud. Hij verloor in die slotfase de macht en controle over zijn spelers. Een werkpunt. Het zijn vooral de spelers die aan dat ‘remisegedoe’ meewerkten die zich moeten schamen. De beelden hieronder spreken voor zich…
Ik begrijp oprecht niet wat Kayembe en Madsen heeft bezield om dit te doen. Dit gebeurt zelfs niet in het katholiek sportverbond. Du jamais vu.pic.twitter.com/01CANHGexh
— Koen Frans (@koenfrans) March 19, 2024
De salonremise in de Zuiderkempen heeft de kop gekost van Rik De Mil. #kvcwesterlo zet zijn trainer op straat. “De club betreurt tot deze maatregel te moeten overgaan maar kan niet aanvaarden dat haar waarden en normen in twijfel zouden worden getrokken.”
— Bart Lagae (@BartLagae) March 19, 2024