Referee Department over bewogen weekend in de JPL

27-02-2023 17:09

Referee Department over bewogen weekend in de JPL

Tajon Buchanan deelde een elleboogstoot in het gezicht van Gift Orban uit. De VAR schoot niet in actie. Een groot deel van de voetbalwereld kan het nog altijd niet vatten. Op speeldag 27 waren er nog meerdere discutabele fases. Het Referee Department lijst ze hieronder op.

De analyse van het Professional Refereeing Department:

  • KAS Eupen – Cercle Brugge KSV: 3 situaties

9′ Eupen-aanvaller Konan N’Dri (nr. 11) maakt een actie in het strafschopgebied en wordt op de rechtervoet geraakt door Cercle-speler Christiaan Ravych (nr. 66). De scheidsrechter fluit strafschop.
14′ Eupen-speler Brandon Baiye (nr. 6) tikt de bal te ver voor zich uit en wil de bal recupereren. Hij gaat met een gestrekt been en studs vooruit naar Cercle-speler Abu Francis (nr. 17). Hij raakt daarbij het linkerbeen boven de enkel. Door deze actie brengt hij de veiligheid van de tegenstander in gevaar. De scheidsrechter geeft een rode kaart voor ernstig gemeen spel.

Het Professional Refereeing Department steunt de beide beslissingen van de scheidsrechter.

34′ Er wordt een lange bal gespeeld naar Eupen-speler Djeidi Gassama (nr. 25). Cercle-doelman Radoslaw Majecki (nr. 1) komt uit zijn doel, is sneller dan de Eupen-speler en speelt de bal. Beide spelers botsen tegen elkaar door de snelheid van de actie. Eupen-speler Gassama glijdt weg met zijn linkerbeen en raakt met zijn rechtervoet en met de studs vooruit de borst van de Cercle-doelman. Met deze actie brengt hij de veiligheid van de doelman in gevaar door de hoge impact en intensiteit van het contact.

Het Professional Refereeing Department verwacht een ‘on-field review’ en een rode kaart voor ernstig gemeen spel.

  • KVC Westerlo – Union Saint-Gilloise (69′): VAR-interventie

Westerlo-speler Thomas Van den Keybus (nr. 39) trapt vanuit het strafschopgebied op doel. Union-speler Jean Thierry Lazare (nr. 8) komt te laat en raakt op een onbesuisde manier de Westerlo-speler op het been. De VAR vraagt een ‘on-field review’ aan en na het bekijken van de beelden besluit de scheidsrechter een strafschop toe te kennen aan Westerlo. Union-speler Lazare krijgt een gele kaart voor deze roekeloze overtreding.

Het Professional Refereeing Department gaat akkoord met de VAR-interventie en de eindbeslissing van de scheidsrechter.

  • Club Brugge KV – KAA Gent: 2 situaties

29′ KAA Gent-speler Gift Orban (nr. 20) maakt een actie in het strafschopgebied. Club Brugge-speler Tajon Buchanan (nr. 17) gaat in duel en de bal gaat buiten in doeltrap. Nadat de bal buiten het terrein is, duwt Club Brugge-speler Buchanan zijn elleboog vrijwillig in het gezicht van de KAA Gent-aanvaller.

Omdat de scheidsrechter het incident niet heeft gezien, verwacht het Professional Refereeing Departement een ‘on-field review’ voor een gemist incident en een rode kaart voor de Club Brugge-speler voor gewelddadig gedrag. Omdat de bal reeds uit het spel is bij deze overtreding met de elleboog, kan enkel een disciplinaire sanctie (geen penalty, wel een rode kaart, nvdr.) toegepast worden.

90′ Club Brugge-aanvaller Roman Yaremchuk (nr. 70) dringt het strafschopgebied binnen en wordt door KAA Gent-verdediger Jordan Torunarigha (nr. 23) tegen de grond gewerkt. De scheidsrechter laat verder spelen en geeft doeltrap. De VAR vraagt een ‘on-field review’ aan en na het bekijken van de beelden beslist de scheidsrechter om een strafschop toe te kennen.

Een terechte beslissing volgens het Professional Refereeing Department.

  • RSC Anderlecht – R. Standard de Liège: 4 situaties

32′ Anderlecht-aanvaller Francis Amuzu (nr. 7) gaat op snelheid door in het strafschopgebied en wordt onderuit gelopen door Standard-speler Marlon Fossey (nr. 13). De scheidsrechter fluit terecht voor strafschop.

58′ Anderlecht-aanvaller Islam Slimani (nr. 13) gaat alleen op doel af en scoort. Hij stond buitenspel bij het vertrek van de bal. De scheidsrechter keurt het doelpunt terecht af.

62′ Anderlecht-aanvaller Anders Dreyer (nr. 36) schiet naar doel. De bal raakt de voet van een Standard-speler (deflectie) en komt bij Anderlecht-speler Amadou Diawara (nr. 21) die vanuit buitenspel scoort. De scheidsrechter keurt het doelpunt terecht af.

68′ Na een hoekschop wordt de bal door een Standard-speler in het strafschopgebied getrapt. Standard-speler Marlon Fossey (nr. 13) staat in een buitenspelpositie. De bal wordt nadien door Anderlecht-verdediger Killian Sardella (nr. 54) weggekopt en Standard scoort nadien de gelijkmaker.

Het Professional Refereeing Department is van oordeel dat het om een ‘borderline situatie’ gaat en dat Standard-speler Fossey geen invloed en impact heeft op de Anderlecht-speler bij het wegkoppen van de bal.

De ‘on-field review’ is terecht. De scheidsrechter wordt naar het scherm geroepen omdat het om een fase met interpretatie gaat.

  • Sporting Charleroi – STVV (82′): VAR-interventie

Bij een situatie in het strafschopgebied maakt Charleroi-speler Adem Zorgane (nr. 6) een fout op STVV-doelman Daniel Schmidt (nr. 21). De doelman heeft beide handen op de bal als de bal door Charleroi-speler Stefan Knezevic (nr. 3) in doel wordt getrapt. De scheidsrechter heeft dit niet opgemerkt en keurt het doelpunt goed. De VAR vraagt een ‘on-field review’ aan en na het zien van de beelden keurt de scheidsrechter het doelpunt van Charleroi niet goed.

Het Professional Refereeing Department gaat akkoord met de VAR-interventie en de eindbeslissing van de scheidsrechter.

LEES OOK: Scheidsrechters en VAR voor halve finales Beker van België bekend

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Michael Frey?

Wat is er van Michael Frey?

Na een weinig succesvolle uitleenbeurt aan Schalke 04 bleek Michael Frey te duur voor onder...

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Balbezit in de JPL: Antwerp, Club Brugge en STVV bovenaan

Doelpunten maken en er zo weinig mogelijk incasseren, dat is het streven. Dat doel kan...

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

“Het is altijd iets met de trainers in Brugge”, gromde Ronny Deila na de 2-0...

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

De reguliere competitie in de Jupiler Pro League loopt op zijn laatste benen. Vijf keepers...