RIP Diego Maradona, deze videobeelden blijven eeuwig bij

25-11 18:30

RIP Diego Maradona, deze videobeelden blijven eeuwig bij

De voetbalwereld treurt om het heengaan van Diego Armando Maradona. De Argentijn behoort tot de beste voetballers aller tijden. Maradona werd 60 jaar.

‘Pelusa’ (Pluisje) groeide op in een sloppenwijk in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Op zijn tiende mocht hij bij Estrella Roja meedoen. Na één seizoen volgden er vier bij de jeugd van Los Cebollitas. Maradona was nog een jaar jeugdspeler bij Argentinos Juniors en debuteerde er in het eerste elftal.

Via Boca Juniors belandde hij in 1982 bij FC Barcelona. In twee seizoenen kwam hij er aan 22 doelpunten in 36 wedstrijden. In zijn laatste wedstrijd als blaugrana incasseerde de balgoochelaar tik na tik. Maradona’s potje kookte over en hij trapte naar een tegenspeler. Met een vechtpartij als gevolg.

Diego Maradona maakte vooral naam in het shirt van Napoli. Hij bleef er zeven seizoenen en leidde de club naar een eerste landstitel. Maradona voelde zich in Napels als een vis in het water. Hij verkreeg er een godenstatus, met een tweede landstitel en de eindwinst in de UEFA Cup.

Die godenstatus was echter geen geschenk. Maradona zocht zijn toevlucht in verdovende middelen en werd in 1991 geschorst wegens het gebruik van cocaïne. Hij probeerde het nog bij Sevilla FC en bolde uit bij Newell’s Old Boys en Boca Juniors. Wat later vertrok hij naar Cuba om af te kicken van zijn drugsverslaving.

Zijn trainerscarrière werd vooral gekleurd met minder prettige beelden, wat grotendeels te maken had met het aanhoudende gebruik van verdovende middelen. Op 25 november 2020 kwam Maradona in La Plata in zijn thuisland te overlijden aan de gevolgen van een hartstilstand.

De 91-voudige Argentijnse international won het WK 1986 in Mexico en mocht vier jaar later de begeerde trofee in de lucht steken in Italië.

 

LEES MEER OVER:

Diego Maradona

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

SPECIAL: Deila vs. Clement & co.

“Het is altijd iets met de trainers in Brugge”, gromde Ronny Deila na de 2-0...

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

Top 20: spelers met meeste speelminuten in JPL

De reguliere competitie in de Jupiler Pro League loopt op zijn laatste benen. Vijf keepers...

BEKIJK: Foto’s viering 100 jaar STVV

BEKIJK: Foto’s viering 100 jaar STVV

Geen vlammende lichtshow in het stadion, STVV pakte het anders aan bij de viering van...

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

FOTO’S: Haspengouw kleurt geel-blauw voor 100 jaar STVV

100 jaar STVV, dat wordt gevierd in Haspengouw. Voor en na STVV-Westerlo is er veel...