Rode Duivels in 2022 in de ‘Golden Generation Arena’ (VIDEO)

19-03 16:45

Rode Duivels in 2022 in de ‘Golden Generation Arena’ (VIDEO)

Geen Eurostadion op parking C naast de E40 in Grimbergen. België ontbreekt daardoor als een van de gastlanden voor het EK 2020. Er lijkt nu toch beweging te komen in het dossier van het nationale stadion. Peter Bossaert (CEO KBVB) en Bob Verbeeck (CEO Golazo) klinken enthousiast en strijdvaardig. Het Koning Boudewijnstadion moet in 2022 omgetoverd zijn tot de ‘Golden Generation Arena’.

Geen megalomaan project. Bossaert en Verbeeck verkiezen een haalbare kaart te trekken, in plaats van zich vast te rijden in een wedloop naar vergunningen en financiële middelen. Ze willen geen luchtkasteel bouwen, wel een stadion waar jan en alleman terug trots op kan zijn.

Daar horen toegevingen bij. De capaciteit zou verder dalen naar 40.000 plaatsen. Vandaag zijn er 48.000 plaatsen waarvan de onderste rijen geen goed zich op het speelveld hebben, waardoor er liefst 6.000 plaatsen onbezet blijven. Een grote vermindering van het aantal zitjes is het dus niet.

“We streven een realistisch project na”, aldus Peter Bossaert. “We kiezen voor een volledige renovatie. Het stadion blijft de thuisbasis van de Rode Duivels en de Memorial Ivo Van Damme. We willen het stadion ook aanwenden voor het hockey en andere sporten. Verder wensen we opnieuw mee te dingen naar Europese finales in zowel voetbal als atletiek.”

150 miljoen euro

Er wordt een wedstrijd voor jonge architecten en ingenieurs uitgeschreven. Die moeten uitgaan van een budget van 150 tot 200 miljoen euro. Geld dat van de diverse overheden zou moeten komen. “150 miljoen euro afschrijven op 30 jaar betekent een investering van 5 miljoen euro per jaar”, merkte Bob Verbeeck op. “Er zijn al gekkere dingen gebeurd in België. Ik heb nog niemand van zijn stoel zien vallen. Ons initiatief wordt toegejuicht door de politieke wereld. Er is al op zeer hoog niveau overleg geweest.”

“We vragen aan die architecten en ingenieurs om ons te verrassen. Ze moeten een nieuw icoon ontwerpen. Een icoon voor de topsport in België. Waar iedereen trots op kan zijn”, aldus Peter Bossaert.

De initiatiefnemers spiegelen zich aan stadions als het Parc des Princes in Parijs, San Mames Bilbao, Juventus Stadium, Turk Telekom Arena, Estadio Da Luz, Signal Iduna Park of het Etihad Stadium van Manchester City.

“De UEFA vindt het doodzonde dat de hoofdstad van Europa geen groot sportevenement zoals het EK 2020 kan organiseren”, dixit Bossaert. “Dit is het moment om te tonen dat we in België ook nog grote projecten kunnen realiseren.”

Nieuwsbrief

Specials

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

De achttien Belgische eersteklassers zaten niet stil in de wintermercato van het seizoen 2022/2023. Ook...

Fans Anderlecht aan de klaagmuur na wintermercato

Fans Anderlecht aan de klaagmuur na wintermercato

Er zou in elke linie een speler bijkomen. De prioriteit lag in het punt van...

TRANSFER DEADLINE DAY (LIVE)

TRANSFER DEADLINE DAY (LIVE)

Om middernacht loopt de wintermercato in Belgiê af. Ook in Nederland, Italië, Spanje of Engeland...

18 + 3 miljoen euro voor Paul Onuachu

18 + 3 miljoen euro voor Paul Onuachu

Paul Onuachu scoorde blindelings en kreeg de Gouden Schoen toegestopt. Daar hoorden dromen over de...

Analisten Extra Time over Club Brugge: “Enorm veel twijfel”

Analisten Extra Time over Club Brugge: “Enorm veel twijfel”

Zeven matchen zonder zege. Club Brugge wist wel te winnen bij degradatiekandidaat Zulte Waregem. Met...