Roland Duchâtelet dient klacht in tegen Pro League

28-05 12:34

Roland Duchâtelet dient klacht in tegen Pro League

Naast Waasland-Beveren, Antwerp FC en Virton dient ook Roland Duchâtelet klacht in tegen de Pro League. Drie jaar geleden verkocht de zakenman STVV. Maar hij komt nog naar de thuiswedstrijden van de Kanaries kijken en is eigenaar van het stadion.

Het is al voor de vierde keer dat Roland Duchâtelet naar de Belgische Mededingingsautoriteit stapt tegen de Pro League. “Ik erger mij al lang aan de Belgische voetbalwereld, waar ik zelf ook schade door geleden heb”, aldus Duchâtelet tegenover Het Belang van Limburg.

Tussen 2004 en 2017 had de zakenman met STVV en Standard twee Belgische eersteklassers onder zijn hoede. Hij maakte ook een tijdje deel uit van de Raad van Bestuur van de Pro League. In februari 2014 gaf hij zijn ontslag. Datzelfde jaar liep Standard de titel mis. RSC Anderlecht haalde het na een geweldige inhaalrace in Play-off 1. “Matchfixing”, zei Duchâtelet later.

De eerste klacht van Duchâtelet tegen de Pro League kwam er naar aanleiding van de zaak-Ye. In 2014 volgden er nieuwe klachten en ook na operatie Propere Handen. De wantoestanden in het Belgische voetbal zijn er volgens Duchâtelet door de dubbele petjes. Denk maar aan Peter Croonen, voorzitter van KRC Genk én de Pro League.

Duchâtelet verklaart waarom hij naar de Belgische Mededingingsautoriteit trekt. “Normaal gezien hebben zij niets met voetbal te maken. Zij worden enkel ingeschakeld als er sprake is van kartelvorming in een bepaalde branche, waardoor de consument belazerd wordt. Maar dat is precies wat er aan de hand is in ons voetbal.”

“Een beperkt aantal grote clubs heeft gewoon te veel invloed. Van good governance, verplicht bij een gewoon bedrijf, is geen sprake. Het is niet logisch dat clubleiders beslissingen moeten nemen voor het algemeen belang waar hun clubs tegelijk betrokken partij in zijn. Net zoals het bijvoorbeeld niet zou mogen dat arbiters om kans te maken op promotie er de facto goed op moeten staan bij diezelfde clubleiders. Het Belgisch voetbal heeft dringend nood aan bestuurders die niet aan clubs gebonden zijn.”

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

KAA Gent is nog niet klaar met KV Mechelen en STVV

Niet alleen in Play-off 1 is het spannend. AA Gent leek luidop te mogen dromen...

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Belgische spelers in de elf: Anderlecht bovenaan, Union onderaan

Anderlecht wordt wel eens een Deense ploeg genoemd, STVV een Japans team. De cijfers tonen...