Roland Duchâtelet dient klacht in tegen Pro League

28-05 12:34

Roland Duchâtelet dient klacht in tegen Pro League

Naast Waasland-Beveren, Antwerp FC en Virton dient ook Roland Duchâtelet klacht in tegen de Pro League. Drie jaar geleden verkocht de zakenman STVV. Maar hij komt nog naar de thuiswedstrijden van de Kanaries kijken en is eigenaar van het stadion.

Het is al voor de vierde keer dat Roland Duchâtelet naar de Belgische Mededingingsautoriteit stapt tegen de Pro League. “Ik erger mij al lang aan de Belgische voetbalwereld, waar ik zelf ook schade door geleden heb”, aldus Duchâtelet tegenover Het Belang van Limburg.

Tussen 2004 en 2017 had de zakenman met STVV en Standard twee Belgische eersteklassers onder zijn hoede. Hij maakte ook een tijdje deel uit van de Raad van Bestuur van de Pro League. In februari 2014 gaf hij zijn ontslag. Datzelfde jaar liep Standard de titel mis. RSC Anderlecht haalde het na een geweldige inhaalrace in Play-off 1. “Matchfixing”, zei Duchâtelet later.

De eerste klacht van Duchâtelet tegen de Pro League kwam er naar aanleiding van de zaak-Ye. In 2014 volgden er nieuwe klachten en ook na operatie Propere Handen. De wantoestanden in het Belgische voetbal zijn er volgens Duchâtelet door de dubbele petjes. Denk maar aan Peter Croonen, voorzitter van KRC Genk én de Pro League.

Duchâtelet verklaart waarom hij naar de Belgische Mededingingsautoriteit trekt. “Normaal gezien hebben zij niets met voetbal te maken. Zij worden enkel ingeschakeld als er sprake is van kartelvorming in een bepaalde branche, waardoor de consument belazerd wordt. Maar dat is precies wat er aan de hand is in ons voetbal.”

“Een beperkt aantal grote clubs heeft gewoon te veel invloed. Van good governance, verplicht bij een gewoon bedrijf, is geen sprake. Het is niet logisch dat clubleiders beslissingen moeten nemen voor het algemeen belang waar hun clubs tegelijk betrokken partij in zijn. Net zoals het bijvoorbeeld niet zou mogen dat arbiters om kans te maken op promotie er de facto goed op moeten staan bij diezelfde clubleiders. Het Belgisch voetbal heeft dringend nood aan bestuurders die niet aan clubs gebonden zijn.”

 

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Dossier: Overzicht Transfers zomer 2023 – België Jupiler Pro League

Financiële zorgen bij meerdere clubs in de Jupiler Pro League. De nood aan uitgaande transfers...

Wat is er van Thomas Didillon?

Wat is er van Thomas Didillon?

Anderlecht gooide in de zomer van 2018 ruim 2 miljoen euro op tafel voor de...

Opstelling Rode Duivels vs. Zweden

Opstelling Rode Duivels vs. Zweden

De Rode Duivels komen vrijdagavond in Zweden in actie. De eerste interland onder de leiding...

FOTO’S: Lachende gezichten op training Rode Duivels

FOTO’S: Lachende gezichten op training Rode Duivels

De Rode Duivels bereiden zich in het nationale oefencentrum in Tubeke voor op de eerste...

STVV-fans wachten op nieuws

STVV-fans wachten op nieuws

Windstilte in de Jupiler Pro League. Bij een aantal clubs grijpen ze de interlandbreak aan...