Ex-scheidsrechters over Lardot en afgekeurd doelpunt in Brugge

27-05-2024 11:53

Ex-scheidsrechters over Lardot en afgekeurd doelpunt in Brugge

De arbitrage blijft onder vuur liggen. Buitenspel in Club Brugge-Cercle? Dan moest de VAR de scheidsrechter niet naar het scherm roepen… Jonathan Lardot bekeek de beelden, stapte terug het veld op, keek een kant op, luisterde nog even in zijn oortje en kende daarna offside toe. Serge Gumienny en Alexandre Boucaut geven hun mening.

Er zou sprake zijn van ‘interfering offside’ van doelpuntenmaker Lopes. Hij zou centimeters buitenspel gestaan hebben, waardoor hij voordeel uit zijn positie zou halen in het duel met De Cuyper.

“Het is voor dat duel dat het doelpunt volgens mij wordt afgekeurd”, stelt Serge Gumienny bij Het Belang van Limburg. “Het is ook daarom dat Lardot naar het scherm werd geroepen door de VAR. Niet om te kijken of Lopes buitenspel stond, daar dient de VAR voor, maar wel om te bepalen of Lopes het spel beïnvloedde door in duel te gaan met De Cuyper.”

“Over het buitenspel kan je natuurlijk discussiëren omdat het om centimeterwerk gaat. Is de lijn juist getrokken? Wordt het beeld op het juiste moment stilgezet? De scheidsrechter en de VAR moeten natuurlijk ook werken met de middelen die hen ter beschikking worden gesteld. Maar op basis van de beelden die we hebben én de letter van het reglement was dit de enige correcte beslissing.”

“Hij staat buitenspel bij de vrije trap van Siquet”, merkt Stéphane Breda bij SudPresse op. “De bal belandt vervolgens tegen De Cuyper, dan tegen Minda en terug naar Lopes, die daarop scoort. Het is eigenlijk een voortzetting van één actie en daarom geen nieuwe fase.” Hij volgt Jonathan Lardot in zijn beslissing het doelpunt af te keuren.

Juiste buitenspellijn?

“Maakt Da Silva, die scoort, een fout op De Cuyper voordat hij zijn doelpunt maakt? We zouden daar ‘ja’ op kunnen antwoorden”, stelde Alexandre Boucaut bij het RTBF-programma Complètement Foot. “Lopes bemoeit zich met de actie, want als hij in de kleine rechthoek staat, staat hij in direct contact met De Cuyper, we kunnen dus over een overtreding spreken.”

Boucaut stelt zich vragen over de getoonde ‘VAR official offside line’. Hij wijst naar de nemer van de vrije trap. De lijn zou getrokken moeten worden op het moment dat Hugo Siquet de bal raakt. “Op het beeld dat de VAR ons geeft, staat Da Silva buitenspel. Het stoort mij echter omdat het niet het juiste beeld of moment lijkt te zijn.”

Serge Gumienny uit bij Sporza nog een bemerking. “De speler van Cercle Brugge staat met een teen buitenspel. Alleen: in het begin van het seizoen is duidelijk gezegd dat er sprake moet zijn van duidelijk buitenspel. Ik snap dat mensen daar nu over discussiëren en er vragen over stellen.”


LEES OOK: Burgess reageert op afgekeurd doelpunt in Club-Cercle

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Schotse fans hebben geen megafoon en vuurwerk nodig (VIDEO)

Zij aan zij, man, vrouw, alle leeftijden. Soms aangevuurd door een fan met doedelzak. De...

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Rode Duivels zaterdag best met deze 11?

Na een onverdiende 0-1 nederlaag tegen Slowakije moeten de Rode Duivels vol aan de bak...

BEKIJK: Nieuwe gezichten op training STVV

BEKIJK: Nieuwe gezichten op training STVV

“We mikken op een plaats in de Europe Play-offs”, luidt de ambitie van de nieuwe...

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

BEKIJK: Fans Rode Duivels kleuren Frankfurt

Ruim 12.000 Belgische fans reisden naar Frankfurt over. België speelt er tegen Slowakije. De eerste...