SPECIAL: Op bezoek in The Valley bij het Londense Charlton Athletic 📸

30-09 17:20

SPECIAL: Op bezoek in The Valley bij het Londense Charlton Athletic 📸

De Engelse hoofdstad Londen is meerdere profclubs rijk, wij trokken naar het zuidoostelijke deel van deze wereldstad, naar Floyd Road. Op bezoek bij Charlton Athletic Football Club, dat in 1919 zijn intrek nam in The Valley. Een club met een bewogen verleden.

Anno 2019 kunnen er 27.111 toeschouwers binnen in The Valley. Op 12 februari 1938 zakten nog 75.031 voetbalfans naar het stadion af, voor een duel tegen Aston Villa. Twee duizendtallen die aangeven dat er bizarre dingen gebeurden met Charlton Athletic FC.

De club werd in 1905 opgericht, veertien jaar later namen ze de eerste versie van The Valley in gebruik. Het voetbalveld lag naast een heuvel in een vallei. In 1923 bouwden ze tegen die heuvel een staantribune aan. Eentje die tot in de hemel leek te reiken.

foto CAFC

Vergelijkbaar met de huidige Gelbe Wand bij Borussia Dortmund, maar dan aan de lange zijde van het veld. The Valley was in die periode een van de grootste voetbalstadions in Engeland.

In het begin van de jaren tachtig liep het fout. Een verdere renovatie van het grote stadion dring zich op. Maar Charlton Athletic FC kende in die periode financiële problemen en zo gleed het stadion uit handen. In september 1985 kondigde de clubleiding een verhuis naar Selhurst Park aan, het stadion van rivaal Crystal Palace!

The Valley ging op slot. Daarna volgde een periode in de thuishaven van West Ham United. Projectontwikkelaars pakten met andere plannen voor de site uit. De buurtbewoners en de fans speelden voor stoorzender. De trouwste fans richtten in de periode zelfs een politieke partij op om een terugkeer naar The Valley levend te houden. Met succes want op 5 december 1992 ging de bal er terug aan het rollen.

The Valley viel in die zeven voetballoze jaren ten prooi aan de natuur en vandalisme. Bij de terugkeer werd de gigantische staantribune afgebroken. De capaciteit van het stadion werd teruggebracht tot 27.111 plaatsen.

Charlton Athletic Football Club speelt nu in de Championship, de tweede afdeling en heeft nog altijd Roland Duchâtelet als hoofdaandeelhouder. De club staat al een hele poos te koop. The Addicks draaien dit seizoen in de subtop mee met gemiddeld 18.000 fans in de tribune.

Bekijk hieronder de fotospecial van Lucas Laermans – Voetbalbelgie.be on Tour, op bezoek in The Valley!

Nieuwsbrief

Specials

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

De achttien Belgische eersteklassers zaten niet stil in de wintermercato van het seizoen 2022/2023. Ook...

Fans Anderlecht aan de klaagmuur na wintermercato

Fans Anderlecht aan de klaagmuur na wintermercato

Er zou in elke linie een speler bijkomen. De prioriteit lag in het punt van...

TRANSFER DEADLINE DAY (LIVE)

TRANSFER DEADLINE DAY (LIVE)

Om middernacht loopt de wintermercato in Belgiê af. Ook in Nederland, Italië, Spanje of Engeland...

18 + 3 miljoen euro voor Paul Onuachu

18 + 3 miljoen euro voor Paul Onuachu

Paul Onuachu scoorde blindelings en kreeg de Gouden Schoen toegestopt. Daar hoorden dromen over de...

Analisten Extra Time over Club Brugge: “Enorm veel twijfel”

Analisten Extra Time over Club Brugge: “Enorm veel twijfel”

Zeven matchen zonder zege. Club Brugge wist wel te winnen bij degradatiekandidaat Zulte Waregem. Met...