SPECIAL Thorsten Fink: “Zo hoog mogelijk mikken met STVV”

17-05-2023 11:07

SPECIAL Thorsten Fink: “Zo hoog mogelijk mikken met STVV”

De kop is eraf voor Thorsten Fink. De 55-jarige Duitser straalde bij zijn persvoorstelling veel positivisme uit. En een gezonde portie voetbalhonger. “Ik kon in andere landen meer verdienen, maar ik koos voor een goed avontuur”, merkt de winnaar van de Champions League 2001 op.

Hij speelde toen op het middenveld bij het grote Bayern München. Als trainer won hij trofeeën met FC Basel en Vissel Kobe. Thorsten Fink voetbalde alleen in Duitse loondienst, als trainer behoort hij tot de globetrotters: Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Cyprus, Japan, Letland en de Verenigde Arabische Emiraten.

Thorsten Fink zat maandag opnieuw samen met de clubleiding, tekende een contract voor twee jaar en overnachtte in een skybox op Stayen. “Toen ik wakker werd, belde ik mijn familie op. Ze zagen via Facetime het stadion waar ik aan de slag ga. Ze vonden het super. Er zijn ploegen met een stadion van 40.000 plaatsen met nauwelijks volk in de tribunes en weinig sfeer. Als hier 6.000, 8.000 en liefst 12.000 fans zitten, kan je genieten. Naar de slogan van STVV: ‘Fussball, fans und Flamme’ (voetbal, volk en vuur).”

Bewuste keuze

“Ik heb niet voor het geld gekozen. Dan was ik beter terug in Azië aan de slag gegaan. Ik wou terug in Europa werken”, vertelt Thorsten Fink. “Plezier beleven in mijn job gaat nu voor. De Belgische competitie haalt een goed niveau. Je merkt ook dat er stabiliteit bij STVV is. In de laatste zes jaar vertrok er slechts één trainer vroegtijdig. Die stabiliteit bevalt mij.”

“Ik was ook op zoek naar een club met een familiaal karakter en hield ook goede ervaringen aan mijn job bij Vissel Kobe over. Japanners werken hard, zijn eerlijk en rechtlijnig.”

“Trainer zijn in België biedt nog een voordeel. Ik groeide op in Dortmund. Mijn moeder woont er nog. Ik ga wat meer tijd met haar kunnen doorbrengen. Twee uurtjes rijden, dat is makkelijk te doen.” Hij vond al een appartement in Sint-Truiden.

Hollerbach

Thorsten Fink volgt zijn landgenoot Bernd Hollerbach op. STVV eindigde onder zijn leiding eerst als negende, daarna als twaalfde. Hollerbach vertrok met applaus. Hij haalde zowat alles uit de ploeg. “Ik had nog geen contact met Bernd over STVV. Dat doe ik op korte termijn wel. Hij heeft hier goed werk geleverd. We kunnen daarop verder bouwen.”

“Mijn aanpak zal wat anders zijn. Elke trainer heeft zijn visie. Als trainer deed ik veel ervaring op in andere landen. Ik werkte er samen met Afrikanen, Brazilianen, Japanners, noem maar op. Dat kan een troef zijn bij STVV, met die Japanse insteek. Ik speelde onder meer onder de leiding van Giovanni Trapattoni. ‘People management’ vind ik belangrijk. Als een speler zich goed voelt, kan er veel.”

“Ik streef aanvallend voetbal na, met veel balbezit en pressing. Maar ik ben niet naîef, dat kan niet in alle wedstrijden. Soms zullen we defensiever voor de dag moeten komen, waarbij we kunnen toeslaan op de tegenaanval.”

Thorsten Fink nieuwe trainer STVV
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Transfers

De nieuwe coach brengt een assistent en een fysical trainer mee. Op 10 en 11 juni staan de medische en fysieke proeven op de agenda. Met welke spelerskern hij aan de slag kan, is nog koffiedik kijken. Er vertrekt een elftal aan spelers bij STVV. Dat baart zorgen. In de vorige mercato’s speelde de clubleiding soms te laat op de bal.

“Er vertrekken veel spelers, maar dat hoeft geen nadeel te zijn”, gooit Thorsten Fink die bal terug. “Zo kan ik, in samenspraak met sportief directeur Andrei Pinto en onze CEO Takayuki Tateishi, meer mijn stempel op de samenstelling van de selectie drukken. Ik wil aanvallender voetbal brengen, daar horen ook wat andere spelers bij.”

“Dat we bij de start van de voorbereiding nog niet compleet zijn, stoort mij niet. Ik werk graag met jonge spelers. In de beginfase kan ik goed analyseren welke opties we op dat vlak hebben. De eerste competitiematch is op 25 juli, maar je moet op lange termijn durven kijken, zo werkt een goede club. We zullen stap voor stap werk maken van een sterke ploeg.”

“Ik ga nu al wat matchen in de play-offs bekijken om al een beter beeld te krijgen van de andere ploegen en de competitie. Ik stap bij STVV voor de start van het seizoen binnen, dat is ook een voordeel. We kunnen samen bouwen aan een mooi verhaal.”

Ambitie

“Je hoort mij niet zeggen dat ons seizoen geslaagd zal zijn als we op de achtste plaats eindigen. Een club als STVV moet tussen de zesde en twaalfde plaats eindigen. Liefst zo hoog mogelijk natuurlijk. Geen degradatiezorgen kennen, goed voetbal brengen en een gezonde ambitie tonen, dat moet onze doelstelling zijn. Ik loop met een goed gevoel rond: bij STVV ga ik mijn ding kunnen doen.”

(Dimitri Charles)

foto DC | www.voetbalbelgie.be
foto DC | www.voetbalbelgie.be
foto DC | www.voetbalbelgie.be

 

LEES OOK: Zestal nieuwkomers bij STVV

LEES MEER OVER:

Pro League

STVV

Thorsten Fink

Nieuwsbrief

Specials

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

VIDEO: Vanhaezebrouck bezorgt Fink kippenvel

AA Gent heeft de eindwinst in Play-off 2 bijna beet. Hein Vanhaezebrouck haalde opgelucht adem...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...