Speelt er meer tussen Gheysens en Mintjens?

Paul Gheysens maakte van de kampioenenviering van Antwerp FC gebruik om ten aanval te trekken in het stadiondossier. Burgemeester Bart De Wever moet er maar voor zorgen dat er snel een akkoord wordt bereikt. De supporters moeten ook ten strijde trekken. De druk op het kamp-Mintjens, die eigenaar is van een deel van de stadiongronden, dient opgevoerd te worden.
Bart De Wever fluit Paul Gheysens terug. “Ik dacht het dossier discreet, achter de schermen te bekijken. Ik weet niet of het helpt om zulke dingen uit te spreken op de bühne”, gaf de politicus in het programma De Afspraak mee. “Het is ook niet aan mij. Het gaat om een zaak tussen private partijen, die geen overeenkomst vinden.”
“Publiek en politiek mobiliseren – met de nadruk op mob – in een zakelijk geschil… dat kan alleen in voetbal. Terwijl de Antwerpvoorzitter net hetzelfde doet bij FC Brugge… De media als megafoon van tycoons… ook in ons land”, stelt econoom, opiniemaker en auteur Geert Noels via Twitter.
Financieel journalist Ludwig Verduyn, auteur van de Rijkste Belgen, bekijkt het ook vanuit een breder kader. In een periode waarin Antwerp slecht werd geleid en er om de haverklap financiële problemen opdoken, stak Karel Mintjens de club geld toe. Antwerp kon die leningen niet terugbetalen en de geldschieter kreeg erfpacht op een deel van de stadiongronden.
Paul Gheysens zag een zakelijke opportuniteit – hij bracht wat later ook een bod uit op Union en RSC Anderlecht – en stak Antwep FC geld toe. Dat gebeurde via stroman Patrick De Cuyper.
“Toen Gheysens nog anoniem investeerde in Antwerp heeft hij al eens een deel van de openstaande schulden betaald aan de familie Mintjens”, stelt Ludwig Verduyn tegenover Radio 1. “Veel details zijn daar niet over bekend. Maar misschien is dat destijds niet al te vlot verlopen en is het daardoor iets persoonlijks geworden?”
De huidige voorzitter van Antwerp gaf aan dat hij nog nooit met Tania Mintjens sprak. Er was contact met haar adviseur Francis Vanderhoydonck, ooit een van de belangrijkste zakenbankiers van België.
Er zitten strengere financiële regels in het voetbal aan te komen. Paul Gheysens investeerde bijna 170 miljoen euro. De nieuwe regelgeving bindt de strijd aan met dat soort zaken. Antwerp moet snel de uitbouw van het stadion voltooien. Ook om op termijn meer inkomsten te kunnen genereren. De druk zit op de ketel. De uithaal van Gheysens naar De Wever en Mintjens spreekt boekdelen.
Afwachten of hij daar de juiste weg mee bewandelt. “Paul Gheysens is iemand die alle middelen durft in te zetten om zijn doel te bereiken”, merkt Ludwig Verduyn nog op.
Toekomst Antwerp
Er speelt nog wat mee in de houding van Tania Mintjens: de toekomst van Royal Antwerp FC en het Bosuilstadion. Bij verkoop van de bewuste gronden komt de hele site in handen van Paul Gheysens. Als hij op een dag de club en het stadion aan een buitenlandse partij verkoopt, gaat alles in andere handen over. Tania Mintjens zou eerder aangegeven hebben transparantie over de stadionplannen te wensen en bepaalde garanties naar de toekomst toe.
Dat Paul Gheysens eerder een bod uitbracht voor Union Saint-Gilloise en RSC Anderlecht speelt mee in dat denken.
LEES OOK: BEKIJK: De bouwplannen van Antwerp