Jeugdopleiding STVV vaart wel met doorbraak Smets, Van Helden, Steuckers en Delorge

13-10-2023 17:58

Jeugdopleiding STVV vaart wel met doorbraak Smets, Van Helden, Steuckers en Delorge

Fris en fruitig voetbal, dat valt duidelijk in de smaak. Beetje bij beetje lopen de tribunes op Stayen terug meer vol. Thorsten Fink laat zijn ploeg aanvallend voetbal brengen. Dat er veel Belgen op het veld staan bij STVV speelt ook een rol. Met Matte Smets, Rein Van Helden, Mathias Delorge en Jarne Steuckers duiken er zelfs vier eigen jeugdproducten in de elf op. Welke effecten heeft dit alles op de jeugdwerking?

“We zijn heel fier dat onze jonge talenten het waarmaken op het hoogste niveau”, stelt Bob Magotteaux, COO STVV YOUTH aan Voetbalbelgie.be. “Het is week na week genieten, want dit is uiteraard waar we het allemaal voor doen. Hun doorbraak is een bevestiging van waar we allemaal rotsvast in geloven: er schuilt heel wat talent in onze jeugd.”

“Of een getalenteerde speler ook doorbreekt, hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Enerzijds is Thorsten Fink een trainer die jongeren speelminuten en kansen geeft. Anderzijds grepen die youngsters van bij het begin van het seizoen hun kans. Op die manier behouden ze het vertrouwen van de staf en bouwen ze krediet op bij de supporters.”

STVV Youth greep net naast een Elite 1-label. Schept de opmars van Delorge & co extra motivatie en inspiratie?

“Onze vrijwilligers en trainers zijn sowieso enorm gemotiveerd”, merkt Bob Magotteaux op. “Dankzij hun inzet behoort de jeugdacademie van STVV tot de beste van het land. Het voorbije seizoen maakte STVV een reuzensprong bij de beoordeling van de elite jeugdlicenties. We behaalden ruim 100 punten meer en haalden vier ploegen in. Jammer genoeg strandden we net buiten de top 10, waardoor we de Elite 1-erkenning op een haar na misliepen.”

“De speelminuten die onze jonge talenten bij de eerste ploeg maken, zijn een fameuze opsteker voor onze jeugdlicentie naar volgend seizoen toe. Want hoe meer spelers uit de eigen jeugdopleiding doorstromen naar de eerste ploeg en effectief minuten maken, hoe meer punten we verdienen. Dankzij deze bonus kunnen we volgend seizoen hopelijk een volgende stap vooruit zetten.”

foto DC | www.voetbalbelgie.be

Is het verhaal van Smets, Van Helden, Steuckers en Delorge het bewijs dat je met volharding en geduld niet per se bij een ‘grotere club met meer middelen’ moet aansluiten?

“Absoluut. De ontwikkeling van een jeugdspeler is grillig. Soms stabiliseer je even, om daarna weer een grote sprong voorwaarts te maken. Maar bij een G5-club is de concurrentie groter en hebben jeugdcoaches soms minder geduld bij een dip die wat langer duurt.”

“Bij STVV houden we de voeten op de grond en denken we op lange termijn. Diverse jeugdspelers maken deel uit van de nationale jeugdelftallen en krijgen de juiste prikkels op training, in de competitie en tijdens oefenwedstrijden op hoog niveau. Op die manier boek je stap voor stap progressie. Kijk maar naar Jarne Steuckers, Rein Van Helden en Matte Smets. Zij vonden bij STVV hun tweede adem en breken nu volop door. Matte behoort zelfs tot de honderd meest beloftevolle spelers in Europa.”

foto DC | www.voetbalbelgie.be

“In de ideale wereld stomen we elk jaar
2 à 3 jonge Kanaries klaar voor de A-kern”

Merken jullie nu meer belangstelling van talentvolle spelers om bij STVV aan te sluiten?

“Uiteraard hebben deze rolmodellen een magische aantrekkingskracht. Jongeren kijken op naar het traject dat jeugdspelers afleggen in een club als STVV. Want naast Smets, Van Helden, Steuckers en Delorge stroomden ook Nhaili en Teuchy onlangs door naar de A-kern, waar ook nog Vanwesemael, Librici, Diriken en Lendfers deel van uitmaken.”

“Los van deze rolmodellen is het belangrijk dat spelers beseffen dat ze bij STVV kansen krijgen op het hoogste niveau. In de ideale wereld stomen we elk jaar 2 à 3 jonge Kanaries klaar voor de A-kern. Bij voorkeur staan ze dan op termijn aan de aftrap als titularis van ons eerste elftal. Daar doen we het voor.”

STVV scoort met al dat jonge geweld. Met welke plannen of projecten lopen jullie nog rond?

“Eén belangrijk project is onlangs al gerealiseerd: bij de start van het seizoen namen we het vernieuwde kunstgrasveld in gebruik op het jeugdcomplex. We willen ook de banden met de clubs in Groot-Haspengouw aanhalen. Niet met de bedoeling om deze clubs leeg te roven, wel om op lange termijn een constructieve wisselwerking op te zetten.”

“Wij bieden enerzijds kansen aan spelers die het gewestelijke of (inter)provinciale niveau overstijgen en helpen anderzijds om de trainers te ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door clinics, demotrainingen of opleidingen te geven, die het algemene niveau van het Haspengouwse voetbal verder omhoog tillen. Daar plukken op termijn alle clubs in de regio de vruchten van.” (DC)

STVV jeugd
foto DC | www.voetbalbelgie.be

BEKIJK: FOTO’S: Parade jeugdploegen STVV

Nieuwsbrief

Specials

BEKIJK: Rode Duivels-gekte slaat toe

BEKIJK: Rode Duivels-gekte slaat toe

De Rode Duivels worden niet bij de favorieten gerekend op het EK 2024. Misschien kunnen...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

VIDEO: 30.000 fans kleuren Hamburg oranje

VIDEO: 30.000 fans kleuren Hamburg oranje

Nederland begint aan het EK met een duel tegen Polen in het Noord-Duitse Hamburg. Zo’n...

Krijgt Koen Casteels een eerlijke kans?

Krijgt Koen Casteels een eerlijke kans?

Thibaut Courtois behoort tot de wereldtop, laat dat duidelijk zijn. Een tweede feit: hij zit...

INSTA-FOOT: Voetballers op vakantie

INSTA-FOOT: Voetballers op vakantie

De bal gaat aan het rollen op het EK 2024. Voor honderden andere profvoetballers is...