STVV tankt moed na corona-uitbraak

02-04-2021 15:20

STVV tankt moed na corona-uitbraak

Moeilijke tijden bij STVV. Maandenlang bleef de club gespaard van positieve besmettingen op Covid-19. Een uitzondering in de Jupiler Pro League. “Hopelijk kunnen we dat zo houden en slaat het virus niet toe in ‘money time’,” stelde Peter Maes enkele weken geleden. Dat kwaad geschiedde. 

Tien spelers bleken positief en gingen in quarantaine. Trainer Peter Maes en meerdere assistenten was hetzelfde lot beschoren. Meerdere spelers kwamen tien tot twee weken niet in actie. Dat kruipt in de kleren.

Enkele spelers staan er niet goed voor. Zo heeft de 18-jarige Jarne Steuckers – die volgens Peter Maes dicht tegen een basisplaats aanleunde – nog een lange weg af te leggen. “Hij was heel ziek”, geeft de coach mee. “Op training gaven meerdere spelers, onder meer Jarne Steuckers, al na vijftig minuten aan dat het niet meer ging.”

Ondertussen hebben die spelers wel wat meer trainingen in de benen. Tatsuya Ito testte pas negatief, trainde één keer mee en blijft zeker aan de kant.

Hoe ver staan de andere getroffen spelers? Bij andere clubs bleken de spelers één tot twee weken tijd nodig te hebben om er terug te staan. Ook voor Peter Maes is het koffiedik kijken. Een training is geen wedstrijd.

Resultaat spelen

“Mijn assistent Davy Heymans en Peter Delorge (teammanager, nvdr.) hebben er alles aan gedaan om de boel proberen draaiend te houden”, merkt de ervaren trainer op. “Ze werkten veertien dagen met een vijftiental spelers. Alle anderen zaten met Covid-19 thuis. Slechts drie dagen voor de belangrijke match tegen KV Mechelen konden we terug samen aan de slag. Dat is een korte tijdspanne.”

Maar Peter Maes is er de man niet naar om de handdoek te gooien. Terugvechten is de boodschap. Schouder aan schouder op puntenjacht gaan. Elke dag weer een stapje vooruitgang trachten te boeken.

“Ik ben ervan overtuigd dat we er alles aan gedaan hebben en nog doen om een elftal op de been te krijgen dat een resultaat kan spelen”, klinkt het strijdvaardig.

(lees verder onder de foto)

Peter Maes staat voor moeilijke tijden met STVV
foto DC | www.voetbalbelgie.be

STVV staat boven de degradatiezone. Moeskroen volgt op twee punten, Cercle Brugge op drie. Het gaat met Waasland-Beveren bedraagt vijf punten. Moeskroen en Cercle hebben een wedstrijd minder op hun agenda staan.

  • STVV: KV Mechelen – Waasland-Beveren (uit) – Racing Genk (uit) – RSC Anderlecht
  • Moeskroen: KV Oostende – Sporting Charleroi (uit) – Antwerp FC
  • Cercle Brugge: Beerschot – OHL – KV Oostende (uit)
  • Waasland-Beveren: KV Oostende (uit) – STVV – KV Kortrijk – OHL (uit)

Zo snel mogelijk nog wat puntjes sprokkelen om zekerheid te verwerven over het behoud, dat was de doelstelling na het gelijkspel bij Sporting Charleroi. Net in die ‘money time’ sloeg het coronavirus hard toe.

Dan gaat het niet alleen om de tien getroffen spelers en stafleden. De andere spelers vielen drie weken zonder wedstrijden. Geen match tegen Waasland-Beveren, ook geen oefenpartij tegen AA Gent.

Nog andere afwezigen bij STVV

Zonder het nodige wedstrijdritme en zonder topfitte kern moeten ze in één week drie duels afwerken. Of dat alles nog niet genoeg is, zijn Jorge Teixeira en Chris Durkin geschorst tegen Malinwa, en belandde Maximiliano Caufriez op de operatietafel na een ongeluk met de grasmaaier.

Er zijn ook wat zorgen om Christian Brüls, die donderdag niet meetrainde vanwege een kneuzing.

Peter Maes kan wel een beroep doen op Jonathan Buatu en Duckens Nazon. Buatu pikte twee interlands met Angola mee, Nazon deed een halfuurtje met Haïti mee.

“Ze moesten na hun terugkeer niet in quarantaine omdat ze onder de FIFA-wetgeving vallen”, merkt Peter Maes op. “Ze hebben natuurlijk wel de nodige testen moeten afleggen. Die waren negatief.”

Afwachten met welke spelers Peter Maes de strijd kan aangaan met het KV Mechelen van Wouter Vrancken…

LEES OOK: Peter Maes: “KV Mechelen wordt sprong in duister”

Steve De Ridder staat wel op scherp voor STVV-KV Mechelen
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Meerdere inkomende transfers bij STVV

Menig supporter van STVV maakte zich of haar zorgen. Na het vertrek van Matte Smets,...

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

Union kreeg +80 miljoen euro binnen

48 jaar in tweede of derde klasse. Union St-Gilloise keerde na die ellenlange tijd niet...

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Zeno Debast duikt meteen de top 5 in

Anderlecht moet verder zonder Zeno Debast. Sporting CP betaalt 15,5 miljoen euro. Als de Rode...

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

Tedesco liet 18 Rode Duivels opdraven

De Rode Duivels sneuvelden op het EK 2024 na vier matchen, waarin ze slechts twee...