STVV-trainer Peter Maes weet in één klap meer

13-12 17:57

STVV-trainer Peter Maes weet in één klap meer

Peter Maes zag veel strijdlust op training. Misschien wel een tikje te veel, want het leidde tot overhaast voetbal. Geldingsdrang. Een training is geen wedstrijd. Zaterdagavond kon hij zijn nieuwe ploeg voor het eerst aan het werk stellen. STVV zakte door het ijs.

Een koud en leeg Stayen. Twee ploegen die de punten konden gebruiken. Sporting Charleroi moest na een mindere reeks punten pakken. STVV had de drie punten nodig om de rode lantaarn toch aan Moeskroen te laten. Karim Belhocine mocht vieren, Peter Maes niet.

STVV begon snedig, met wat meer vista en rust aan de bal hadden de Kanaries snel twee doelrijpe kansen kunnen creëren. Het liep spaak. Door eigen falen.

De rest van de wedstrijd verliep gelijkaardig. De thuisploeg toonde heel veel goede wil. In de zone van de waarheid ontbrak het aan de nodige kwaliteit. Niet het enige euvel. Zo werd de rechterflank nogmaals niet benut. Ibrahima Sankhon is geen rechtsmid, waardoor de nodige diepgang ontbrak.

Peter Maes stapte prompt op spelers af

Kevin Muscat wisselde vaak een spits voor een spits of een linksmid voor een linksmid. Peter Maes probeerde het ijs wel te breken. Misschien ook noodgedwongen want na een uur bleken meerdere spelers al op hun adem te trappen!

De drie invallers liepen echter verloren. Seung-woo Lee mag dan al als jeugdspeler bij FC Barcelona gespeeld hebben, vedettenallures horen er anno 2020 absoluut niet bij. Voor eigen succes gaan, als er veel betere opties zijn, geen ruimte scheppen en eindeloos met de bal blijven lopen, dat getuigde van weinig voetbalwijsheid.

Die ik-doe-maar-wat houding werd genadeloos afgestraft. Dom balverlies van Lee en Asamoah pakte zijn tweede gele kaart. Peter Maes bleef maar richtlijnen aan de Zuid-Koreaan Lee geven. Verstaat hij het Engelse voetbaljargon niet – met woorden als ‘open, move, fight back’ en ‘second chance’? Of ziet hij het beter dan de staf en doet hij daarom andere dingen?

Na de 1-2 nederlaag stapte Peter Maes meteen naar Seung-woo Lee. Met gebarentaal maakte hij het volgende duidelijk: ‘Jij en ik, we gaan dadelijk praten.’

De nieuwe coach stapte daarna op Daniel Schmidt af. De Japanse doelman trapte de wedstrijdbal het stadion uit. Richting de woonwijk achter het stadion. Peter Maes maakte duidelijk dat hij ‘not pleased’ was .

(Lees verder onder de foto)

Peter Maes spelt doelman Daniel Schmidt de les
foto DC | www.voetbalbelgie.be

Dat waren niet de enige pijnpunten die in het boekje van Peter Maes gingen. Er is veel werk aan de winkel.

“Bij verschillende momenten zag je bij een negatieve pressing toch balverlies, waardoor je heel veel ruimte in de rug krijgt. Dat zijn heel belangrijke situaties, die je bijna nergens ziet bij andere ploegen op het hoogste niveau. Dat is geen structureel probleem, wel individueel. Sommigen lopen te veel met de bal, waardoor er geen oplossing tot goede balcirculatie is”, stelde Peter Maes op de persbabbel. “Er is in het verleden te weinig gehamerd te voetbal in 1-2-3 tijden.”

“Zo kan je niet naar de oorlog”

“Als je veel energie geeft en met lege handen blijft, is dat heel jammer voor de groep. Dan is er geen loon naar werken. Maar als je na zestig minuten al in en dip zit, zie je dat deze groep bepaalde elementen in fysieke paraatheid mist. Zo kan je niet naar de oorlog.”

“Na een uur werd de passing minder zuiver en namen ze de posities minder goed in, daar gaan we keihard aan werken. Ook aan speldiscipline”, gaf Peter Maes nog mee.

Veel tijd om orde op zaken te stellen is er echter niet. Dinsdagavond is het al STVV-Beerschot.

LEES OOK: Teixeira ziet belangrijk pijnpunt bij dit STVV

Seung-woo Lee nog altijd niet dé nr 10 voor STVV
foto DC | www.voetbalbelgie.be

LEES MEER OVER:

Peter Maes

Seung Woo Lee

STVV

Nieuwsbrief

Specials

INTERVIEW Van Helden: “Gelukkig bij STVV”

INTERVIEW Van Helden: “Gelukkig bij STVV”

Kansen krijgen, een belangrijk gegeven voor een talentvolle voetballer. Stap twee: de kansen grijpen. Rein...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Toeschouwersaantallen JPL: 1 Anderlecht, 16 Eupen

Na enkele mindere seizoenen strijdt Anderlecht terug mee voor de prijzen. Dat heeft een positieve...

VIDEO: Maak kennis met Wembley

VIDEO: Maak kennis met Wembley

De Rode Duivels spelen dinsdagavond tegen Engeland in het Wembleystadion. De bal ging er voor...

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

Nieuw trainersrecord in de maak in de JPL?

De reguliere competitie zit erop. Er vielen liefst elf trainerswissels te noteren in de Jupiler...