Supporters als ratten in de val

28-11 21:41

Supporters als ratten in de val

Ajax won met 0-2 bij Lille OSC. Kon de Noord-Franse politie daar niet om lachen? De 2.600 Ajaxfans kregen na afloop wel wat verwerken.

“Eigenlijk ging het vóór de wedstrijd al mis”, zegt Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax tegen het Algemeen Dagblad. Hij stelt dat de fans in ‘een fuik werden geleid’. “Mensen kwamen in de verdrukking. De Franse politie voerde charges uit, ze spoten met waterkanonnen. Ik heb het zelf niet kunnen waarnemen, maar mensen hadden last van hun ogen, dat duidt volgens mij wel op het gooien van traangas terwijl er geen enkele reden was om zulke middelen in te zetten. Ik ben de hele dag in Lille geweest. Het verliep allemaal goed, gezelligheid alom.”

Na de wedstrijd werden de Ajaxfans naar een soort parkeergarage afgeleid. “Daar stonden alle bussen. Iedereen dacht: nou, netjes, goed geregeld. Kunnen we zo vertrekken. Niets bleek minder waar. We werden opgesloten en door de ME in de gaten gehouden. Het was er bloedje heet, we zaten als ratten in de val in die kelder. Er kwam ook geen antwoord op de vraag wat nou de bedoeling hiervan was.”

De supporters dienden door een kleine deur die lage ruimte te verlaten. “Ik vind dat de Franse autoriteiten hier een scheve schaats hebben gereden. Ik weet niet of het typisch Frans is, maar ze weten niet hoe ze om moeten gaan met voetbalsupporters”, stelt Nagtzaam. “Ik volg Ajax al 30 jaar in Europa. En in Auxerre, Marseille en Lyon was het niet anders. Vanuit de UEFA zou er een verplichting moeten komen naar thuisspelende clubs om uitsupporters uniform en gastvrij te behandelen bij de entree van stadions, maar ook na het laatste fluitsignaal.”

LEES MEER OVER:

Ajax

Lille OSC

Nieuwsbrief

Specials

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Delorge: “Soms knijp ik wel eens in mijn arm”

Vorig jaar bereidde hij zich op de clash tussen Lierse Kempenzonen en RWDM. Mathias Delorge...

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Dossier: Transfers zomermercato 2024/2025 België JPL

Op vrijdag 26 juli begint het seizoen 2024/2025 in de Jupiler Pro League. In de...

Wat is er van Maxime Dupé?

Wat is er van Maxime Dupé?

Maxime Dupé won met Toulouse de Coupe de France en had er een basisplaats. De...

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

Razend spannende titelstrijd zonder play-offs

In België maak je na dertig speeldagen als zesde nog kans op de landstitel. De...

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

Gift Orban nog geen goalgetter in Ligue 1

20 doelpunten in 22 wedstrijden. AA Gent liet Gift Orban niet voor 27 miljoen euro...