Supporters opgelet! Nieuwe spelregels

03-06 17:45

Supporters opgelet! Nieuwe spelregels

Seizoen 2019-2020 brengt een aantal nieuwe spelregels met zich mee. De internationale voetbalspelregelcommissie IFAB stelde de nieuwe regels op. Voetbalbelgie.be zet ze op een rijtje voor u!

Voortaan gelden er nieuwe regels in verband met scheidsrechtersballen. In de zestien gaat de bal vanaf nu altijd naar de doelman. Buiten de zestien meter, wordt de bal gegeven een speler van het team dat de bal het laatste aanraakte. Alle andere spelers moeten minstens vier meter verder gaan staan. Tot slot, een scheidsrechtersbal wordt gegeven nadat de bal de scheidsrechter raakt, er een doelpunt valt, het balbezit van team verandert of een veelbelovende aanval op gang komt. De uitleg van IFAB: “De huidige procedure leidt vaak tot een ‘gefabriceerde’ herstart die ten onrechte worden ‘uitgebuit’. Bijvoorbeeld door de bal diep op de helft van de tegenstander te trappen, die vervolgens moet ingooien. De bal teruggeven aan het team dat het laatst in balbezit was, herstelt de situatie zoals ze was.”

Ook over vrije trappen gelden er nieuwe richtlijnen. Zo mag een speler van de ‘aanvallende’ ploeg niet langer in de muur van de tegenstander gaan staan. Er moet minstens een afstand van een meter zijn tussen spelers in de muur en spelers van de andere ploeg. Indien de nieuwe regels over afstand en personen in de muur niet gevolgd worden, volgt er een indirecte vrije trap (mogelijk binnen de zestien).

Bij een vrije trap in de eigen zestien moet de bal niet langer eerst buiten de zestien zijn alvorens het spel hervat kan worden. Tegenstanders mogen wel niet binnen zestien komen. Die regel geldt ook voor doeltrappen.  Als de scheidsrechter een overtreding wil bestraffen met een gele of rode kaart, maar er snel een vrije trap wordt genomen, mag die de kaart bij de volgende onderbreking alsnog geven.

De uitleg van IFAB: “Aanvallers die in de muur gaan staan, zorgen vaak voor problemen en verspillen tijd. Er is geen enkele tactische reden voor hen om in de muur te gaan staan. Bovendien schaadt dit het imago van het voetbal. De vrije trappen in de zestien en doeltrappen waarbij het spel meteen hervat wordt, zorgt voor een snellere en meer dynamische herstart van de wedstrijd.”

Vieringen bij een doelpunt die niet door de beugel kunnen, werden al bestraft met een gele kaart. Ook als het doelpunt afgekeurd wordt, kan je vanaf nu bestraft worden met een gele kaart indien de viering niet ‘legaal’ is. Uitleg van IFAB: “De impact op het imago van het voetbal bij ongepaste vieringen is even groot wanneer een goal wordt afgekeurd dan wanneer ze wordt goedgekeurd.”

Ook handsballen werden aangepakt door de internationale voetbalspelregelcommissie IFAB. Er zal voortaan een vrije trap gegeven worden in de volgende situaties: Als de bal in doel verdwijnt nadat die een arm of hand van een aanvaller raakt. Als een speler de bal in zijn bezit krijgt nadat de bal een arm of hand raakt en dan scoort of een gevaarlijke aanval opzet. Als de bal een arm of hand raakt waarbij een lichaam onnatuurlijk groter wordt gemaakt. Als de bal een arm of hand raakt die zich boven de schouder bevindt, tenzij de speler de bal controleerde en die daarna op een arm of hand terechtkwam.

In volgende situaties is er geen vrije trap: Als de bal door een arm of hand raakt die van het eigen lichaam/hoofd/voet komt of die komt van een speler die dichtbij staat. Als de bal een arm of hand raakt die dicht bij het lichaam is en het lichaam niet onnatuurlijk groter maakt. Als een speler valt en de bal aanraakt met een arm of hand die gebruikt wordt om de val te breken. Als een doelman een bal opnieuw in het spel wil brengen na een inworp of terugspeelbal en daarin niet lukt, mag hij de bal pakken.

Uitleg van IFAB: “Er was meer duidelijkheid nodig over de regels rond hands. Daarom hebben we een aantal principes uitgedokterd. Het voetbal accepteert geen doelpunten die gescoord worden door een hand of arm, ook niet als dat onopzettelijk was. Het voetbal verwacht dat een speler gestraft wordt voor een handsbal als hij daar een groot voordeel uit haalt. Als een doelman de bal wil wegtrappen maar daarin mislukt, is er geen orginele intentie om de bal te pakken. Daarom mag hij daarna de bal pakken zonder daarvoor bestraft te worden.”

Doelmannen moeten niet langer met beide voeten op de lijn staan bij strafschoppen. Met een voet is voortaan voldoende. Keepers mogen niet langer de deklat, doelpaal of netten aanraken. Een speler die de penalty neemt, mag eerst verzorgd worden. Uitleg van IFAB: “Het is oneerlijk als een speler verzorging nodig heeft en daardoor een penalty niet kan trappen. Een doelman die één voet op de doellijn moet hebben, is praktischer. Dan kan die anticiperen op de strafschop.”

Tijdrekken bij een wissel wordt moeilijker. Een speler die gewisseld wordt, moet het veld verlaten via de kortste route. Uitleg van IFAB: “Dit is om te voorkomen dat een speler tijd rekt door traag naar de middellijn te wandelen. De vervangen speler moet ook meteen naar de technische zone gaan of naar de kleedkamer. Een speler die dit niet doet, kan hiervoor bestraft worden.”

Ook de aftrap krijgt een facelift. De kapitein die de toss wint mag voortaan kiezen naar welke kant wordt gespeeld en of het zelf aftrapt. Uitleg van IFAB:  “Dit maakt de aftrap een stuk dynamischer. Kapiteins die de toss winnen, vragen vaak om de aftrap te mogen nemen.”

Stafleden die het te bont maken op de bank kunnen gestraft worden met een gele of rode kaart. Als het staflid niet herkend wordt, gaat de kaart naar de T1. Uitleg van IFAB: “De experimenten hiervan waren succesvol en hebben vooral jonge scheidsrechters de kans gegeven om te gaan met ‘lastige’ trainers.”

Tijdens wedstrijden in de loden hitte wordt er voortaan een verschil gemaakt tussen drinkpauzes (maximum 1 minuut) en ‘cooling’ breaks (90 seconden tot 3 minuten). Uitleg van IFAB: “Voor de veiligheid van spelers is het onder bepaalde weersomstandigheden nodig om een ‘cooling’ break te houden om de lichaamstemperatuur te laten zakken. Deze zijn anders dan drinkpauzes, die dienen voor rehydratatie.”

Tot slot is er ook een nieuwe regel in verband met de outfit. Gekleurde shirts of shirts met een patroon mogen gedragen worden onder het wedstrijdtenue als ze overeenkomen met de mouwen.

 

 

 

 

 

 

LEES MEER OVER:

Jupiler Pro League

Nieuwsbrief

Specials

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

DOSSIER: Overzicht transfers winter 2023 – België Jupiler Pro League

De Belgische wintermercato 2023 nadert met rasse schreden. Vanaf 1 januari kunnen de clubs in...

SPECIAL: Wat doet FIFA met vele miljarden?

SPECIAL: Wat doet FIFA met vele miljarden?

De FIFA ligt opnieuw zwaar onder vuur. Ligt voorzitter Gianni Infantino daar wel wakker van?...

LIVE Deviltime: België – Canada

LIVE Deviltime: België – Canada

Om 20 uur is het België-Canada. Nieuwtjes over de Rode Duivels, de opstellingen, foto’s en...

INSTA-FOOT: Vakantiefoto’s van de spelers die niet op WK zitten

INSTA-FOOT: Vakantiefoto’s van de spelers die niet op WK zitten

831 spelers vertrokken naar het WK 2022. De andere profvoetballers trainen verder bij hun club....

Protest tegen FIFA: Rode Duivels met één kleur in hun kapsel

Protest tegen FIFA: Rode Duivels met één kleur in hun kapsel

Als de aanvoerder van de Rode Duivels met een regenboogband het veld oploopt, pakt hij...