Te koop: Club Brugge

30-05-2023 15:30

Te koop: Club Brugge

Bart Verhaeghe en de andere aandeelhouders zijn van plan om Club Brugge te koop te stellen. Naar eigen zeggen zijn ze toe aan een nieuwe uitdaging.

Club Brugge maakte achter de schermen werk van een prospectus en stuurde die naar mogelijke overnemers uit de financiële wereld, meldt Sporza. Dat nieuws werd bevestigd aan andere redacties.

Het gaat niet om alle aandelen. Twee jaar geleden kocht het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital 23,26 procent van de aandelen. Ze betaalden daar 30 miljoen euro voor en investeerden 20 miljoen euro in Club Brugge.

De aandelen van de NV Grizzly Sports worden wel te koop gesteld. Dan gaat het om 71,89% van de aandelen. Voorzitter Bart Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert, Jan Boone (CEO Lotus) en Peter Vanhecke (CEO Castel Capital) zitten in die NV.

Bart Verhaeghe volgde in 2011 Pol Jonckheere op. Een jaar later volgde de omvorming van een VZW tot NV, waarbij de zakenman 15 miljoen euro zou investeren in Club Brugge. Later bleek dat die som nooit is betaald. Dat bedrag werd uitgeleend door de VZW aan de NV. In 2021 zette Club Brugge die lening om naar een eeuwigdurend verhaal.

Bij de verkoop van aandelen aan Orkila Capital passeerde Bart Verhaeghe langs de kassa. Bij een overname kan de zakenman, net als de drie andere aandeelhouders in de NV Grizzly Sports, een gouden zaak doen.

Onder het bewind van Bart Verhaeghe pakte Club Brugge vijf landstitels en stootte het dit seizoen naar de achtste finales in de Champions League door. Club profileerde zich als de grootste club in België.

Het ging niet alleen vooruit. Een beursgang liep op een sisser af. Gezichtsverlies van formaat. Er kwam ook nog geen doorbraak in het stadiondossier.

Statement Club Brugge over verkoop:

“De voetbalwereld is snel in verandering”, laat de huidige clubleiding weten. “Bij Club Brugge bereiden we ons al jaren voor op de toekomst en bekijken we alle mogelijke opportuniteiten die ons Belgisch marktleiderschap duurzaam kunnen versterken en de toekomst van de club verzekeren. De veranderingen in de Europese competities en de voorbereiding van de bouw van ons nieuw stadion versterken die ambitie.”

“Er is een algemeen bekende grote interesse in het Europese voetbal wat betreft clubs, competities en mediarechten. Club is daarin een interessante partij. Het getuigt van goed bestuur om je voor te bereiden op de toekomst en dat is exact wat we nu aan het doen zijn.”

“Samen met Raine Group bekijken we strategisch wat de beste opportuniteiten in de markt zijn. Voorlopig is er nog niets concreet.”

Raine Group is een Amerikaanse investeringsbank gevestigd in New York die momenteel ook bemiddelt bij een mogelijke verkoop van Manchester United. Vorig jaar waren ze betrokken bij de verkoop van Chelsea van Roman Abramovitsj aan Todd Boehly.

LEES OOK: Mannaert krijgt hulp van Preud’homme

Club Brugge te koop
foto DC |
www.voetbalbelgie.be

Nieuwsbrief

Specials

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Dossier: Transfers wintermercato 2023/24 België Jupiler Pro League

Op 5 januari 2024 begint de wintermercato in België. Op 1 februari volgt de Transfer...

Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk

Het trainerskerkhof bij KV Kortrijk

KV Kortrijk gooide Edward Still op straat en moet op zoek naar de vijfde trainer...

FOTO’S: Mooi eerbetoon voor Lon Polleunis

FOTO’S: Mooi eerbetoon voor Lon Polleunis

Lon Polleunis speelde zich bij STVV en RWDM in de kijker, won in 1968 de...

Koita en Kums staan op 1

Koita en Kums staan op 1

Aboubakary Koita lukte een hattrick tegen Racing Genk en komt zo aan zes doelpunten. De...

STVV’er Rein Van Helden was ballenjongen bij KRC Genk

STVV’er Rein Van Helden was ballenjongen bij KRC Genk

Derbytime voor KRC Genk en STVV. De bal gaat zondag om 13u30 aan het rollen...